Minden hibája ellenére a The Mandalorian az egyik kedvenc sorozatunk az utóbbi évekből, hiszen Jon Favreau szériája megmutatta, hogy a kisképernyőre is lehet igényes Star Wars-történetet készíteni. Ehhez persze kellett az is, hogy a látvány passzoljon ahhoz, amit a mozikban megszokhattunk, és az alkotók egy forradalmi megoldással érték el, hogy ne ugorjanak meg a költségek, miközben technikai szempontból jobb körülmények között dolgoztak, mint például a Bosszúállók: Végjáték csapata.

Az alábbi kisfilm nagyszerűen elmagyaráz mindent, érdemes végignézni, kevesebb, mint hét perces, mi csak a lényeget foglalnánk össze. A legtöbb film esetében a komoly utómunkát igénylő jelenetek zöld vászon előtt készülnek, és a zöld felületeket a speciális effektekért és utómunkáért felelős csapatok töltik meg élettel, természetesen digitális módon. Ennek a költsége nem elhanyagolható, ráadásul felvet olyan problémákat, mint a fényvisszaverődés, hiszen a hatalmas zöld felületek értelemszerűen zölden tükröződnek vissza mindenen.

Többek között az utóbbi kihívásra jelent megoldást a The Mandalorian esetében alkalmazott technológia: az alkotók zöld háttér helyett hatalmas, egybefüggő LED képernyőket használtak a forgatás során. Hogy ez miért jó? Mert a kijelzőre kivetített kép szinkronban mozog a kamerával, hogy az mindig pontosan azt lássa, amit kell.

Emellé nincsenek gondok a már emlegetett bevilágítással, hiszen a LED falak pont olyan fényt biztosítanak, ami megfelel az adott jelenetnek, és van egy olyan bónusz is, hogy a színészeknek már nem kell a jelenetet és az esetleges tárgyakat a zöld falak helyére képzelni, hiszen azok megjelennek körülöttük a képernyőn. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ennek a megoldásnak hála olcsóbb és gyorsabb is az utómunka, arról nem is beszélve, hogy a különböző felvételekhez a szokásosnál gyorsabban alakítható át a helyszín.

Mindezt többek között az Unreal Engine nevű grafikus motor teszi lehetővé, amit korábban főleg videójátékok fejlesztéséhez használtak a szakemberek. Ha pedig valaki ennél többet és részletesebben szeretne hallani a technológiáról, amit már az Obi-Wan Kenobi sorozat forgatásánál is használni fognak, az mindenképpen nézze meg a videót.

Még több cikk a The Mandalorianról:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!