Júliusban megjelent a Peter Parker Pókember 52. száma, és ennek kapcsán úgy éreztük, ideje kicsit foglalkozni hazánk egyik legkülönlegesebb kiadványával, ami az 1999-ben megszűnt A Csodálatos Pókember képregény által hagyott lyukakat hivatott kitölteni.

A kéthavonta megjelenő Peter Parker Pókember képregénysorozat nyolc éve, 2012 nyarán kezdte meg a pályafutását a Kingpin Kiadó jóvoltából, de ha valaki ennek ellenére sem hallott róla, az nem meglepő, hiszen A Hihetetlen Pókember sorozattal ellentétben ez a széria nem kerül az újságárusokhoz. A kiadónál lehet előfizetni rá, képregényes rendezvényeken szerezhető be, illetve megtalálható a Kingpin frissen nyílt csepeli képregényboltjában is.

Na nem az összes rész, hiszen az 52. kötetnél tartó sorozat már a kezdetek óta limitált példányszámban készül, így a 31. szám előtti időszakból csak alig fél tucat kiadvány szerezhető be, azokból is a második kiadás. Érdekesség, hogy a kiadónál már nem elérhető kötetek az eredeti ár sokszorosáért cserélnek gazdát a másodlagos piacon, így aki nyolc évvel ezelőtt elkezdte gyűjteni a sorozatot, az egyáltalán nem csinált rossz befektetést.

peter parker pókember
Fotó: Kingpin Kiadó

Peter Parker Pókember

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, a Peter Parker Pókember a hazai képregények egyik legkülönlegessebbike, ugyanis bevallottan hazánk régebbi Pókember-rajongóinak készül, méghozzá azzal a céllal, hogy betömködje azokat a lyukakat, amit az 1989 és 1999 között futó A Csodálatos Pókember képregénysorozat hagyott maga után.

Ennek megfelelően a 2012 nyarán indult „első évad” a Fekete Macska körül forgó 80-as évekbeli sztorikkal nyitott, később pedig megismerhettük a Kozmikus Pókember történetszálat, kiadásra került a mára klasszikusnak mondható A bennünk lakozó gyermek (The Child Within), a 90-es évek néhány itthon kimaradt története, majd a Kingpin akkurátusan feldolgozta a Klónsztorikat és Ben Reilly történetét. A kiadó ezzel sokak életében egy hatalmas űrt töltött be, hiszen a 90-es évek végén A Csodálatos Pókemberben elkezdődött, de sosem fejeződött be ez a sokat vitatott, de kétségtelenül megkerülhetetlen történetfolyam.

Ha esetleg valaki utólag kapna kedvet hozzá, annak jó hír, hogy a Klónsztoris kiadványok még mindig megrendelhetők a kiadótól, így pótolható a teljes történet, ami elég nagy szó. A sztori összetettségét amúgy jól mutatja, hogy teljes klónőrület a 32. számtól az 50-ig töltötte ki a Peter Parker Pókember képregényeket, szóval tényleg le a kalappal a Kingpint vezető Harza Tomi előtt, hogy magyarul is elérhetővé tette a falmászó szuperhős lassan hatvanéves történelmének egyik legzaklatottabb és legtöbb fordulatot tartalmazó eposzát.

30 évet vissza!

De térjünk vissza a frissen megjelent 52. számhoz, ami ismét a 80-as évekbe repíti vissza az olvasókat, és ezúttal is adott a kötődés az első A Csodálatos Pókember sorozathoz, részben a széria legelejéhez. Akik olvasták ezeket a füzeteket, azok tudják, hogy a sorozat ötödik és hatodik száma a Rémes Négyes körül fogott (még Namor is fontos szerepet kapott), a hetedik és nyolcadik pedig – többek között – Vízember és Homokember összeolvadását mesélte el. Nos, a PPP legújabb kötete kezdésnek ezekhez a sztorikhoz kanyarodik vissza.

a csodálatos pókember
De rég is volt, de jó is volt! Fotó: Geek Life

A kiadványban szereplő első történet az eredetileg 1980 májusában megjelent The Spectacular Spider-Man 42., ami kronológiailag A Csodálatos Pókember 5-ben közreadott Amazing Spider-man 213. előtt játszódik, és főhősünk első találkozását meséli el a Rémes Négyessel, mikor még Elektró is a banda tagja. A rosszéletűek terve, hogy Pókembert csapdába csalva csalják lépre a Fantasztikus Négyest, és a történet annak idején a Fantastic Four 218. számában folytatódott, ami természetesen helyet kapott ebben a kötetben is.

Emellett elolvasható még a Fantastic Four 207., ami Fáklya és Pókember egy közös kalandját meséli el, illetve a Marvel Two-In-One 86. száma, amiből kiderül, hogy Vízember és Homokember miképp váltak szét, illetve azt is megtudhatjuk, hogy Flint Marko miért tér (ideiglenesen) jó útra. Habár ezek a történetek nem érnek Denny O’Neil A Csodálatos Pókemberben közölt történetei nyomába, a rajzok sem hozzák a John Romita Jr. és Jim Mooney által képviselt színvonalat, de így is nagyszerűen kiegészítik az ott olvasottakat, és nemcsak Pókember és a szuperbűnözők szempontjából, de kicsit többet megtudunk például Peter és Debra Whitman kapcsolatáról is – meg arról, hogy az ifjú Parker néha mennyire nem tudott bánni a közelébe kerülő nőkkel.

És ezzel még nem értünk a nosztalgiavonat végére, hiszen a kiadvány része a Spider-Man Versus Wolverine első része is, ami szintén egy nagyon fontos sztorihoz, konkrétan A Csodálatos Pókember 57-58. számához, Ned Leeds, és egy bizonyos manó halálához kapcsolódik. Konkrétan ennek a történetnek az előzményét kapjuk meg, Peter Parker berlini kalandját, aminek része Rozsomák is. A sztori még nem teljes, a hátralévő rész a PPP 53. számában lesz elérhető, és rajongóként jelentős élmény, hogy 26 évvel A Csodálatos Pókember említett részeinek megjelenése után végre egyben is elérhető lesz az egész történet magyarul.

a csodálatos pókember
Rongyosra olvasott klasszikusok. Fotó: Geek Life

Nem csak veteránoknak

Annak, aki sosem olvasta a sokat emlegetett, első magyar Pókember-képregénysorozatot, annak ez így nagyon kusza lehet, de nem véletlenül állítjuk, hogy ez egy különleges sorozat. Elsősorban tényleg azoknak szól, akik már a 90-es években is követték Pókember kalandjait magyarul, ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a PPP 52. számában olvasható sztorik önmagukban is élvezhetők. Kicsit ugyan egyszerűnek hatnak a ma megjelenő történetekhez képest, de megvan a maguk bája, illetve adnak némi képet arról, hogy 25-30 évvel ezelőtt milyen sztorik szerettették meg Pókember karakterét a hazai olvasóközönséggel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!