Az alábbi listában a valaha készült öt legnagyobb LEGO készletet gyűjtöttük össze, és a legnagyobb alatt nem feltétlenül a méretet kell érteni (bár kétségtelen, hogy a felsorolt szettek nem kicsik), hanem az alkatrészek számát. Az ötösfogat apropóját pedig az adja, hogy szeptember elején a boltokba kerül a LEGO Harry Potter 75978 – Diagon Alley, a varázslós univerzumból ismerős Abszol út, ami rögtön a felsorolás 4. helyén landolt.

#5 – LEGO Star Wars 10179 Ultimate Collector Series Millennium Falcon

A fekete öves LEGO rajongókat aligha fogja meglepni, hogy a lista ötödik helyén egy Star Wars Ultimate Collector Series készlet foglal helyet, hiszen ezek az építmények a legtöbb esetben azért elég méretesre sikerednek. Elég csak a tavaly megjelent Imperial Star Destroyerre (LEGO 75252) gondolni, ami nem kevesebb, mint 4784 elemből rakható össze. Azonban hiába jelentős ez a szám, még mindig kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a Csillagromboló elérje az ötödik helyet. Ezt a pozíciót jelenleg a 2007-ben piacra dobott 10179-es Millennium Falcon birtokolja, ami összesen 5197 alkatrészből építhető össze. A legendás, a másodlagos piacon kisebb vagyonokért elérhető készlet egészen 2017-ig, a hasonlóan méretes utódja megjelenéséig a valaha készült legnagyobb Star Wars szettnek számított.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#4 – LEGO Harry Potter 75978 Diagon Alley

Listánk legfrissebb tagja, ami annyira friss, hogy a cikkünk írásának pillanatában hivatalosan még meg sem jelent, hiszen 2020. szeptember 1-től lesz elérhető a LEGO online shopjában és a boltokban. A Harry Potter készletek a sokadik virágzásukat élik a dán játékgyártónál, és nem túlzás azt állítani, hogy a filmes franchise alapján készülő szettek jelenleg a LEGO legjobbjai közé tartoznak. Ez bizonyítja az Abszol út második verziója is (az első 2011-ben jelent meg), ami az ötödik helyezettnél 347 elemmel tartalmaz többet: 5544 alkatrészből építhető meg, a végeredmény pedig 29 cm magas, 102 cm széles és 13 cm mély, és 14 minifigura jár mellé.

lego abszol út
Fotó: LEGO Csoport

Az egy méternél is szélesebb, moduláris épületcsoport összesen hat épületből és hét üzletből áll: helyet kapott benne a Florean Fortescue Fagylaltszalon, Ollivander varázspálcaboltja, a Weasley Varázsvicc Vállalat üzlete, a Reggeli Próféta bejárata, a Kviddics a javából sportszaküzlet, a Czikornyai és Patza, továbbá a Scribbulus Writing Implements is. Az épületeknek ráadásul nemcsak az utca felőli része van szépen kidolgozva, de a belseje is: emeletek, kiegészítők, játszható részletek tucatjai várják a leendő tulajdonosokat.

#3 – LEGO 10189 Taj Mahal / LEGO Creator Expert 10256 Taj Mahal

A harmadik helyen tulajdonképpen két készlet található, hiszen az eredetileg 2008-ban kiadott Taj Mahal (LEGO 10189) 2017-ben változás nélkül bukkant fel újra a piacon, csak új néven (LEGO 10256). Tizenkét évvel ezelőtt, az eredeti megjelenés idején az indiai építmény elképesztőnek számított, már ami az elemszámot illeti, hiszen akkoriban még nem volt szokványos, ha egy LEGO építmény 5922 elemből építhető össze.

Jól mutatja ezt az is, hogy közel tíz éven keresztül nem akadt semmi, ami a Taj Mahalt leszorította volna a valaha készült legnagyobb LEGO szett trónjáról. Érdekesség továbbá, hogy a három évvel ezelőtt újra kiadott verzió már 5923 alkatrész számlál, az egyetlen plusz elem pedig nem más, mint a szett mellé csomagolt speciális eszköz, a szeparátor, amivel az összeillesztett alkatrészeket lehet könnyebben szétszedni.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#2 – LEGO Harry Potter 71043 Hogwarts Castle

A második helyezett szintén egy, a Harry Potter-filmek alapján készült készlet, ráadásul ismét egy viszonylag friss termék, hiszen a Roxfort kastély 2018-ban került a boltokba, és a 6020 alkatrészből összerakható végeredmény kétség kívül az egyik legszebb építmény, ami valaha kikerült a LEGO tervezőinek keze alól. Az impozáns varázslóiskola szinte tökéletesen visszaadja a filmekben látott helyszínt, és legszívesebben még azok is a polcukra tennék, akik amúgy nem különösebben rajonganak a varázslófiús könyvekért és mozgóképekért. A szett érdekessége, hogy bár tartalmaz négy minifigurát (a Roxfort házainak alapítóit), az épület arányaiban a készlethez tartozó makrofigurákhoz passzol, amikből összesen 27 található a csomagban, többek között Harry, Ron, Hermione, Draco Malfoy és Albus Dumbledore.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport

#1 – LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon

A lista első helyén tanyázó, mind a mai napig kapható Millennium Falcon 2017-ben került a boltokba. Ez az ötödik helyen szereplő, 13 éves készlet utódja, nem mellesleg az a szett, ami letaszította a trónjáról a Taj Mahalt. Han Solo legendás űrjárműve alkatrészek szempontjából messze lekörözi a második helyezettet, hiszen a csomagban összesen 7541 elem található, ami 1521-gyel több, mint a Roxfort kastély. A Millenium Falcon persze nemcsak ebben különleges: azt sem lehet vitatni, hogy ott van a LEGO valaha készült legszebb és legrészletesebb építményei között. A kérdés pedig csak az, hogy a közeljövőben készül-e bármi, ami ezt a készletet letaszítja a három éve meglévő trónjáról. A magunk részéről azon sem lepődnénk meg, ha a cím elorozására újabb tíz évet kellene várni, és a pakliban az is benne van, hogy a megtisztelő helyet egy újabb, még több alkatrészt számláló Falcon veszi majd át.

öt legnagyobb LEGO
Fotó: LEGO Csoport
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!