A több évtizede futó képregények esetében mindig nehéz kérdés, hogy az újoncok mikor csatlakozzanak be egy olyan, jobbára összefüggő történetfolyamba, ami évekre visszamenőleg alapoz már megtörtént eseményekre, régóta létező szereplőkre és ezek kombinációira. A kiadók és alkotók sokszor igyekeznek úgy alakítani a képregények sorsát, hogy legyenek olyan pontok, ahol elméletileg könnyebb beszállni, illetve akadnak olyan események a hősök életében, ahonnan megéri követni a kalandjaikat. Utóbbi ponthoz érkezett most el az immáron nyolc éve futó A Hihetetlen Pókember képregénysorozat: az 53. számban (2020/5) veszi kezdetét ugyanis minden idők egyik legjobb, legmegrázóbb, a karakter életét fenekestül felforgató Pókember sztorija.

A Hihetetlen Pókember 53. száma a The Amazing Spider-Man 698. és 699. számát tartalmazza, és bár az újoncok számára ez ijesztőnek tűnhetnek, de a képregényben induló sztori, ha nem is tökéletes, de megfelelő pont csatlakozni. A ránk váró történet megértéséhez ugyanis nagyjából annyit kell tudni, hogy Pókember évek óta tevékenykedik szuperhősként New Yorkban, és ezen idő alatt számtalan alkalommal összeakasztotta a bajuszt Dr. Octopus-szal, lényegében ősellenségekről van szó. A sztori kezdetén a civilként Otto Octaviusként ismert szuperbűnöző már az utolsókat rúgja egy különleges börtönben, miután hálószövő hősünk megakadályozta, hogy elpusztítsa a világot. Bár csak napjai vannak hátra, Dr. Octopus mégis látni akarja esküdt ellenségét, hiszen folyton a nevét ismételgeti: Peter Parker.

Az utolsó kívánság

A történet innen azt mutatja be, hogy Peter milyen – tőle szokatlan – módon igyekszik helyre tenni az általában nem túl összeszedett életét. Az olvasó érzi, hogy valami talán nincs itt rendben, de elhessegetjük a gondolatot azzal, hogy Pókembernek végre jó napja van és láthatólag kezd sínre kerül az élete. Persze nem minden tökéletes, hiszen egy ponton kénytelen meglátogatni a börtönben senyvedő Octaviust, és ekkor vesz olyan fordulatot a történet, amire az eredeti megjelenés idején (2012. novemberében) jó eséllyel senki nem számított. Arra pedig pláne nem, ami ezután vár mindenki kedvenc Pókemberére.

a hihetetlen pókember
Fotó: Kingpin Kiadó

A sztori írója Dan Slott, aki ekkorra már sokszorosan bizonyította, hogy tökéletesen bánik Pókember karakterével, Az utolsó kívánság címet viselő történet pedig munkásságának egyik csúcspontja, amit a szerző hónapokon keresztül épített fel. Habár kétségtelen, hogy az elsőre kissé zavaros csavar gyorsabban megérthető, ha olvastuk A Hihetetlen Pókember korábbi számait, de azoknak sem kell aggódni, akik most csatlakoznak, hiszen Slott úgy dolgozott, hogy a füzetet letéve azok is teljesen képben legyenek, akik lemaradtak az előzményekről.

A Hihetetlen Pókember 53. számában szereplő történet Pókember szemszögéből nézve egészen torokszorító, viszont még így is csak óvatos bemelegítés ahhoz képest, ami később következik. A felütés, miszerint hősünk megpróbálja semmissé tenni Dr. Octopus ördögi tervét, meglehetősen lerágott csont, de Slott egyrészt elképesztően aljas (de az olvasó számára rém izgalmas) csapdába helyezi hősét, másrészt a folytatás (a még idén érkező A Hihetetlen Pókember 54.) megalapozza az elmúlt 20-25 éve legjobb és legmegrázóbb Pókember sztoriját.

Ez még csak a felkészülés…

Éppen ezért érdemes most nekikezdeni a mindössze 790 forintért beszerezhető A Hihetetlen Pókembernek, mert az olvasó részese lehet egy olyan mesterien felépített, és hosszúra nyúló történetfolyamnak, amire nem nagyon volt példa a karakter közel hatvanéves karrierje során. Hogy pontosan miről van szó, arról egy korábbi cikkünkben már részletesen meséltünk, de a lekattintását csakis azoknak javasoljuk, akik ismerik a folytatást, vagy nem bánják, ha lelőjük számukra A Hihetetlen Pókember 53. számában induló sztori hatalmas csattanóját.

Ha valaki esetleg kedvet kapott, a képregény már kapható a Kingpin kiadó boltjában, illetve a webshopjukban is (itt kedvezményesen), illetve hamarosan elérhetővé válik a nagyobb újságárusoknál és a különböző hipermarketekben. Akinek pedig bőven van apró a malacperselyében, annak érdemes beszerezni 2020/1-es A Hihetetlen Pókember különszámot is, ebben olvasható ugyanis A Föld vége című történet, amire már utaltunk a cikkünk elején – Dr. Octopus itt áll elő olyan tervvel, ami az egész világot fenyegeti.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!