Az elmúlt hetekben gyökeresen megváltozott a világ berendezkedése, a legtöbben csak unatkozunk és (sajnos sokat) eszünk, mindeközben pedig várjuk, hogy ez az egész járvány minél hamarabb véget érjen. Vannak azonban alternatív szórakozási lehetőségek, például a képregények. Listánkra öt olyat gyűjtöttünk össze, amik tutira a fotelbe szögeznek, ráadásul segítenek a külvilágot is magad mögött hagyni egy időre.

The Sandman

Mindenki szokott álmodni, és amikor belépünk az álmok világába semmi sem túl szürreális ahhoz, hogy ne történhetne meg. Halottak térhetnek vissza, megváltozhat a fizikai világ, mi alkotjuk a szabályokat, legalábbis a mi képzeletünk.

A Sandman multiverzum pedig éppoly befogadó, mint maga az emberi álom, így megfér benne egy okkultista regényhez méltó nyitás is: egy csapat okkultista meg akarja idézni a Halált, ám helyette Morpheuszt, az Álmok fejedelmét ejtik csapdába. Az emberek nincsenek tudatában, hogy kit is fogtak el, így Morpheusz 70 évig rabságban senyved, miközben az álmok szép világa sorvadni látszik….

A Neil Gaiman tolmácsolta képregény egy borongós eposz, ahol egy lapon megfér egymás mellett Lucifer Morningstar, a bibliai Éva, Thor vagy éppen Sandman, a nyugati kultúrák folklórjának álom istene. Gaiman képregénye az 1980-as évek végén indult hódító útjára, a Fumax kiadó gondozásában pedig már magyarul is olvashatjuk őket – az első és második gyűjteményes kötet keménytáblás kiadásban kapható náluk.

Kép forrás: scroll.in.hu

Hellblazer

A Hellblazer képregények főszereplője az önpusztító hajlamokkal bíró, láncdohányos John Constantine, aki többnyire csak akkor segít megmenteni a világot, ha abból neki is valami haszna származik.

Az angol démonvadász karaktere Alan Moore képregényíró fejéből pattant ki az 1980-as években. A brit szerző történeteiben az igencsak züllött Constantine gond nélkül ingázik az emberek világa és a túlvilág között, alkalomadtán pedig különösebb erőfeszítés nélkül küzd meg pokolbéli teremtményekkel, sorozatgyilkosokkal, örült szektásokkal, vagy ami éppen szembejön. A karakter sorsát persze nemcsak Moore, de számos más szerző is egyengette, és szintén a Fumax jóvoltából magyarul is olvasható például a Garth Ennis-féle Káros szenvedélyek.

Forrás: comicbookwire.com

Watchmen – Az őrzők

Képzelj el egy világot, ahol a maskarás hősök közel sem azok az amerikai módon pidesztálra emelt szentek, akiket korábban megszokhattunk. A Watchmen képregénysorozat szakít a közhelyekkel, és a szuperhősök megfoghatatlan világát két lábbal a földre helyezi.

Jó eséllyel mindenki hallott már erről képregényekről, ha másért nem, hát a Zack Snyder rendezte film, vagy a nemrég képernyőkre került HBO-sorozat miatt. A képregénysorozat Alan Moore munkásságát dicséri, és az összességében nem túl szívderítő történet szépen egybesűríti a kor szorongásait és félelmeit. A történet egy alternatív hidegháborús időszakban játszódik, ahol az egykor tisztelt és ünnepelt bűnüldöző hősök szükségtelenné válnak, így kénytelenek visszavonulni a szürke hétköznapokba. A képregény nem tesz mást, mint kiforgatja önmagukból a szuperhősöket, akik végül saját démonaikkal találják szemben magukat.

Ahogy a listánk első két szereplője, úgy ez a megkerülhetetlen mű is elérhető magyarul, szintén a Fumax kiadó jóvoltából.

Kép forrás: sfmag.hu

From Hell – A pokolból

1888-at írunk, a Whitechapel körzet pedig retteg Hasfelmetsző Jacktől. Alan Moore minden idők egyik legjobb képregényét alkotta meg a From Hell című munkájával, ami a – valóságban – máig megoldatlan gyilkosságok közé kalauzolja el az olvasót.

A From Hell lényegében egy történelmi nagyregény, egy pszichothriller és egy hátborzongató horror döbbenetes elegye. Valójában máig nem tudni, ki követte el a whitechapeli bestiális gyilkosságokat, és számos összeesküvés-elmélet látott már napvilágot az esetek kapcsán, ugyanakkor a képregény eléggé logikusnak tűnő választ ad, és nemcsak egy remekül felépített, szövevényes összeesküvés részleteibe enged bepillantást, de egy kegyetlen és tébolyult elme működésébe is bepillantást nyerhetünk a több száz oldalra rúgó fekete-fehér mesterművet lapozgatva.

Külön öröm, hogy már ez a különleges képregény is elérhető magyar nyelven, méghozzá a Vadvirágok Könyvműhely jóvoltából, gyönyörű keménykötésű kiadásban.

Forrás: biblioklept.org

Sin City

Frank Miller korszakalkotó képregénysorozatát remélhetőleg szintén senkinek sem kell bemutatnunk. A fekete-fehér noir szerű képsorok tobzódnak az erőszakban, és bizony tény, hogy nem szép lelkűeknek íródott ez a képregény. Miller karakterei nem a feszülő ruhában parádézó harsány szuperhősök, hanem nehézfiúk, gengszterek, elfajzott gazdagok, kurvák és korrupt zsaruk.

Itt nincsenek okok és indokok, Miller nem írt a szereplők fájdalmas gyermekkoráról, ezzel magyarázva gonoszságukat és nyers brutalitásukat. Mindenkit a jelen határoz meg, ebben a jelenben pedig nincs happy end, a karakterek fejvesztve rohannak a vesztükbe, és bár a szereplők ragaszkodnak saját elveikhez, egyáltalán nem okoz nekik gondot, ha hullahegyek szegélyzik útjukat.

A Siny City kötetek hazánkban először a kétezres évek elején kerültek a boltokba, méghozzá a Fumax jóvoltából, és néhány kiadvány még jelenleg is elérhető a kiadó webshopjában, sőt a Sin City – A nehéz búcsú-ból már újrakiadás is elérhető.

forrás: archive.nerdist.com