A napokban került az újságárusokhoz a Marvel Legendák hetedik kötete, amit a Kingpin Kiadó teljes egészében Stan Lee emlékének szentelt, öt olyan történetet gyűjtve össze, amik a mester tollából származnak, és a kedvencei voltak. Az eredeti tervek között szerepelt az is, hogy a kiadványban megjelenjen egy életrajz a legendáról, de erre végül nem került sor – már azt is tudjuk, hogy miért.

A Kingpin nem sokkal Stan Lee halála után döntött úgy, hogy egy külön kiadványt szentel a Fantasztikus Négyes, Pókember, az X-Men és más szuperhősök egyik atyjának. A Marvel Legendák a kiadó törekvései ellenére csak közel másfél évvel a legenda halála után tudott megjelenni, ami többek között annak köszönhető, hogy a Marvel nem engedélyezte, hogy hamarabb nyomdába kerülhessen a kiadvány.

Fotó: Marvel Studios

Talán már ebből is látszik, hogy a képregények kiadása nem csak játék és mese, a jogtulajdonos egyrészt nem ad el akármit a kisebb kiadóknak, másrészt abba is beleszólnak, hogy mi kerülhet azokba a kiadványokba, amikben az ő történeteik szerepelnek. Utóbbinak köszönhető az is, hogy az említett Stan Lee életrajz végül nem kerülhetett be a Marvel Legendák frissen megjelent hetedik számába.

A kiadó elárulta, hogy a hét oldalasra tervezett szöveg a 2002-es Excelsior!: The Amazing Life of Stan Lee című kötetből szemezgetett volna. Az életrajz Stan Lee és George Mair közös munkája: a társíró gyűjtötte össze a témákat, az eseményeket, a mester pedig mindegyikhez hozzáfűzött egy-egy emléket, sztorit, anekdotát, vagy csak részletesebben mesélte el az adott eseményt. Ebből az életrajzból készült el a képregénybe szánt dokumentáció, amit a Kingpin természetesen megmutatott a Marvelnek is.

A mammutcég elsőre kihúzatta azokat a részeket, amik a konkurenciáról, főleg a DC-ről szóltak – maximum említés szintjén szerepelhettek a szövegben. Továbbá, mivel Marvel logó alatt jelent meg a kötet, így nem adhattak engedélyt egy teljes Stan Lee-féle életrajzra, a szövegnek a Marvelen belüli tevékenységre kellett volna fókuszálnia, illetve a cég javasolta, hogy a kihagyott részek helyett essen több szó Steve Ditkóról és Jack Kirbyről – ami a képregényfigurák születésének szempontjából valóban fontos, de a Kingpin érthető módon Stan Lee-re igyekezett fókuszálni, hiszen mégis csak neki kívántak emléket állítani.

A következő engedélyeztetési kör során átírtak egész sok mindent, amiről a Marvelnek más emlékei voltak, mint Stannek – ez persze valahol érthető, hiszen az idős Lee elég sok mindenre rosszul emlékezhetett. Emellett a Marvel még azt javasolta, hogy a Kingpin szorítkozzon a puszta tényekre, és hagyják el a sztorizgatós részeket. Ez volt az a pont, mikor a kiadó végül lemondott a szöveg közléséről.

Fotó: Kingpin Kiadó

Az újabb engedélyeztetési körök miatt egyrészt tovább csúszott volna a képregény megjelenése, másrészt időközben megjelent itthon két másik Stan Lee életrajzi kötet, és a személyes részek kihagyásával egy harmadik leiratnak már nem sok értelme lett volna.

Tartalom szempontjából persze az életrajz hiányában sem lehet panasz a Marvel Legendák kötetre, hiszen 190 oldalon 5 teljes sztori, és számos információs anyag kapott helyet. A kiadványba összesen 9 képregényfüzetet zsúfolt be a Kingpin, konkrétan az alábbi klasszikus képregényeket:

  • Amazing Spider-Man #31-33
  • Amazing Spider-Man #248
  • Fantastic Four #48-50
  • Fantastic Four #51
  • Silver Surfer #14

A képregény bolti ára 3990 forint, kapható a nagyobb újságárusoknál és a hipermarketekben, ha pedig valaki közvetlenül a kiadótól rendeli meg a képregényt, akkor nemcsak árkedvezményt kap, de a Marvel által végül megvétózott, hét oldalas életrajzhoz is hozzájut.

Ha pedig már Marvel képregények, most egy tucatot most beszerezhetsz ingyen!