Az Undone az utóbbi évek legkülönlegesebb animációs sorozata, annyira magával ragadó, hogy mindössze két nap alatt ledaráltunk. A széria nemcsak különleges, de gondolatébresztő is. Elmondjuk, miért…

A Bojack Horseman alkotótóitól (Raphael Bob-Waksberg, Kate Purdy) ismét egy kifejezetten felnőtteknek szánt sorozatot kapunk, amivel kapcsolatban nehéz megfogalmazni, miért fantasztikus, de hogy fantasztikus, ahhoz kétség sem férhet. Már a műfaji besorolás sem könnyű, hiszen az Undone ugyanúgy belefér a misztikus sci-fi-be, mint az elvont krimibe, de a realista dráma jelöléssel sem tévednénk túl nagyot. Ha ez elsőre túl meredeknek tűnik, az nem a véletlen műve. Ez a sorozat tényleg meredek és ravasz is…

Forrás: Prime Video

A történet szerint a 28 éves Almának egy autóbalesetet követően furcsa víziói támadnak: halott édesapja jelenik meg előtte, arra kérve a főhőst, segítsen megakadályozni a halálát. Az apa még életében az időutazás lehetőségét kutatta, és lányától is azt várja, utazzon vissza az időben, hogy közösen találhassák meg a felelőst, ami egyben a tragédia elkerülését is jelentheti. Alma vonakodva ugyan, de belevág a feladatba, saját erejét latba vetve utazik térben és időben, hogy felfedje, ki a felelős édesapja haláláért.

Forrás: Prime Video

A szokatlan képi világ az első pár percben zavaró lehet, de a rotoszkópos eljárással készült animáció nagyban hozzájárul a sorozat különleges, semmihez sem hasonlítható hangulatához. A technika lényege, hogy élőszereplős felvételeket rajzolnak át, így Alma szerepében az Alita: A harc angyalából ismert Rose Salazar látható, míg az apa szerepét a Breaking Bad és a Better Call Saul sztárja, Bob Odenkirk alakítja.

A kezdő képsorok megdöbbentő realizmusról árulkodnak, Alma unottan narrálja mindennapi életének mókuskerék-szerű folyamát: mindennap ugyanúgy kel fel, ugyanúgy mos fogat, ugyanazt a reggelit eszi, ugyanúgy dolgozik, és este ugyanazon férfi mellé fekszik az ágyba, egyszerűen mindig minden ugyanolyan. A misztikus szál csak az említett autóbalesetet követően kerül be a képbe, jócskán felforgatva a történetfolyam monoton realitását.

Bár a sztorit főleg Alma szemszögéből követjük, néha megváltozik a narratíva, és ilyenkor kívülről látjuk az eseményeket, ami erősen eltér attól, ahogy a főszereplő éli meg őket. Hősnőnk sokszor csak magában beszél, családja pedig aggódva figyeli a lányon elhatalmasodó skizofrénia tüneteit.

Az Undone kétségkívül fifikás széria, hiszen a nézőre bízza, hogy egy mentálisan beteg elme képzelgéseként vagy egy ravasz időutazós sci-fiként értelmezi-e a látottakat. A második évad talán választ ad a kérdéseinkre, de ha nem, akkor sincs baj, hiszen ilyen gondolatébresztő animációs sorozattal már rég találkoztunk. Ennek is köszönhető, hogy kíváncsian várjuk a folytatást, aminek hivatalos dátuma még nincs, de a legutolsó információk szerint a következő szezon valamikor 2021 elején kerül a képernyőkre.