A Marvel Filmes Univerzum az elmúlt 12 évben rengeteg emberrel szerettette meg a szuperhősöket, olyanokkal is, akik korábban sosem vettek képregényt a kezükbe. A filmek után persze sokakban felmerül, hogy szívesen olvasnák a vásznon látott karakterek kalandjait, de a több évtizedes múlt miatt nem könnyű olyan köteteket választani, amik előismeretek nélkül is maradéktalanul élvezhetők. Ebben próbálunk segíteni legújabb listánkkal, amire öt olyan történetet válogattunk össze, amiket bátran ajánlunk kezdő képregény olvasóknak.

1 – Fenegyerek: Sárga

Fenegyerek még nem szerepelt MCU-filmben, csupán Ben Affleckkel készült egy gyenge adaptáció 2003-ban, illetve a Netflix forgatott három évados sorozatot a hős főszereplésével, továbbá a karakter szerepelt a Marvel „utcai hőseit” felvonultató The Defendersben is. Ez pont elég volt ahhoz, hogy sokan megkedveljék a hőst, és főleg nekik ajánljuk a Jeph Loeb író és Tim Sale rajzoló közös munkájából született Sárga (Yellow) című kötetet.

Univerzális olvasmány, mert alapvetően egy eredettörténet, és van egy olyan pikantériája, hogy a főhős szinte végig a sárga/vörös kosztümében szerepel benne, ugyanis Stan Lee, Bill Everett és Jack Kirby eredetileg ilyen hacukát álmodtak meg a hősnek, Matt Murdock csak később kapta meg a mára védjegyévé vált, tetőtől talpig vörös gúnyát.

A Sárga nemcsak azért remek olvasmány, mert Matt visszaemlékezése által a hős eredetét kapjuk meg szépen kibontva, 160 oldalon, de azért is, mert az író legalább annyi figyelmet szentelt Fenegyerek civil énjének és a hozzá közel álló szereplőknek, mint a szuperhősnek. Ennek hála egy kifejezetten bensőséges sztorit kapunk, barátsággal, szerelemmel és nagyszerűen kidolgozott figurákkal. Emellett fontos szerep jut a bűnüldözésnek is, és nem maradunk jópofa marveles cameó nélkül sem.

Érdemes kiemelni a rajzokat is, hiszen Tim Sale egyedi stílusa különleges hangulatot kölcsönöz a képregénynek: mintha egy régi film peregne a szemünk előtt, de a panelek részletesek, az akciók látványosok, a szereplők arcai pedig tele vannak érzelmekkel. A történet és rajzok tökéletes szimbiózisban vannak, aminek hála a Fenegyerek: Sárga egészen különleges képregény – ami simán fogyasztható magában.

A kötet itthon a Fumax Kiadó gondozásában jelent meg gyönyörű keménytáblás kivitelben, de megtalálható a Comixology kínálatában is, digitális formában.

2 – Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban!

Listánk második szereplője a 2014-ben indult Captain Marvel képregény első 13 számát gyűjti egyetlen kötetbe, és kifejezetten jó kiindulópont lehet azok számára, akik a Marvel Kapitány és a Bosszúállók: Végjáték után még többet szeretnének Carol Danvers kalandjaiból. A szuperhősnő főszereplésével az elmúlt években jó néhány sorozat napvilágot látott, a 2014-es széria viszont azért ideális kezdésnek, mert a sztori könnyen követhető, ráadásul Kelly Sue DeConnick úgy kanyarította az amúgy kozmikus léptékű történetet, hogy megismerjük a hősnő múltját is, így az események a karakter kacifántos sorsának ismerete nélkül is abszolút élvezhetők maradnak.

Pozitívum továbbá, hogy a képregény jóval összetettebb képet fest Carolról, mint amit a főszereplésével készült filmben láthattunk, ennek hála még szimpatikusabbá válhat az olvasó számára. Hatalmas bónusz az is, hogy a sztori kifejezetten vicces, ami jelentős részben a főhősnő macskájának, Csubinak köszönhető, aki valójában nem is macska.

A „poént” ugyan már lelőtte a film, de a Flerken fajhoz tartozó bundás lény szerepeltetése így is a képregény egyik legnagyobb erőssége – az pedig már csak hab a tortán, hogy A galaxis őrzőiből ismerős Mordály is része a történetnek, aki nem annyira van oda a furcsa teremtményért, mint szőke gazdája.

A Marvel Kapitány kötet hazánkban szintén a Fumaxnak hála került a könyvesboltok polcaira, a kiadótól megszokott igényes, keménytáblás kivitelben. Jó hír továbbá, hogy a 2014-es Captain Marvel első hat számát tartalmazó rövidebb kötet május elejéig ingyen elérhető a Comixology szolgáltatáson keresztül – erről itt írtunk bővebben.

3 – Pókember: Kék

Ha cím felépítésében hasonlóságot véltek felfedezni a listánk első tagjával, az nem a véletlen műve: a Pókember: Kék része a Jeph Loeb/Tim Sale páros „szín sorozatának”, aminek további két tagja a Hulk: Szürke és az Amerika Kapitány: Fehér.

A Kék a valaha készült egyik legjobb önálló Pókember történet, ami a falmászó karrierjének elejére repíti az olvasót. Nem eredettörténet, hősünk már főiskolás, élete egyik legfontosabb szakaszának kezdetén áll. Loeb ebben a kötetben korábban közölt történeteket (a The Amazing Spider-Man #40-49 közti időszak) mesél újra, némileg átírva, új szemszögből, briliánsan vegyítve Peter Parker életét civilben és szuperhősként.

Miközben Pókember olyan figurákkal kerül szembe, mint a Rinó, Gyík, Keselyű és Kraven, a vadász, Peter életében feltűnik Harry Osborn és Mary Jane Watson, illetve egyre szorosabbá válik a kapcsolata Gwen Stacyvel. Loeb gyönyörűen sűrít rengeteg történést 150 oldalra, tökéletesen ragadja meg Peter kettős életének árnyoldalait, és olyan finoman meséli el a később tragédiába torkolló szerelem első pillanatait, hogy minden egyes alkalommal beleborzongunk a képregény fináléjába. A történet eredeti címe nem véletlenül Blue, hiszen az angolban ez nem csupán egy színt, de egyfajta szomorúságot is jelent, amit a rajzolt történet hibátlanul visszaad.

A Pókember: Kék Magyarországon a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény részenként jelent meg, természetesen beszerezhető digitális formában is, illetve a magunk részéről azon sem csodálkoznánk, ha a jövőben a Fumax újra kiadná, ha már a kínálatukban megtalálható a Fenegyerek: Sárga és a Hulk: Szürke is.

4 – Az Új Bosszú Angyalai: Kitörés

A Bosszú Angyalai sokak számára fura név lehet a Bosszúállók helyett, de a hősök a magyar képregények világában megtartotta azt a nevet, amit még a 90-es években ragasztott rájuk a Semic Kiadó. A legendás csapat esetében a Kitörés azért jó kezdési pont az olvasáshoz, mert a hat részes sztori lényegében azt meséli el, miképp áll össze egy új csapat, azt követően, hogy Skarlát Boszorkány lényegében megsemmisítette a régit. Az új felálláshoz olyan hősök csatlakoznak, mint Amerika Kapitány és Vasember, melléjük érkezik Pókember, Luke Cage, Póknő, majd végül Rozsomák.

A hat füzetnyi történet azt meséli el, miképp keveredik össze az új csapat, illetve elkísérjük őket az első komolyabb küldetésükre, ám a befejezés meglehetősen nyitott, hiszen ezen kötet esetében csak egy messzire nyúló történetfolyam nyitányát kapjuk meg. Amennyiben viszont ez a nyitány kedvünkre való, úgy érdemes beruházni a folytatásra, hiszen a Brian Michael Bendis jegyezte sztorik érdekesek és fordulatosak, idővel pedig olyan tagok csatlakoznak az Angyalokhoz, mint Sentry, vagy éppen Ronin – akiről a Végjáték óta mindenki tudja, hogy valójában Clint Barton, azaz Sólyomszem „álruhában”.

A Kitörés megjelent a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény keretén belül, de jobban preferáljuk a Kingpin sorozatát, ők ugyanis a folytatást is kiadták, nem csak az első hat rész. A gond az, hogy már a kiadótól sem szerezhetők be az első számok, azokat muszáj másodkézből levadászni – vagy ott a digitális verzió, ha nem ragaszkodunk a papírhoz.

5 – Marvels: Csodák kora

A Marvels az eddig tárgyalt képregényekkel ellentétben nem egyetlen hősre vagy egy szuperhőscsapatra koncentrál, hanem a Marvel Univerzum egészéből kapunk meglehetősen kellemes ízelítőt. A Kurt Busiek tollából született hat részes történet ráadásul egyedi nézőpontból enged bepillantást a szuperhősök világába: egy átlagos újságíró, Phil Sheldon szemén keresztül, aki mindig az események sűrűjében találja magát. Mondjuk tény, hogy az álruhás igazságosztóktól és bűnözőktől hemzsegő New Yorkban ez nem teljesítmény.

A sztori egészen a kezdetekig, az 1930-as/1940-es évekig nyúlik vissza, az első Fáklya, Namor és Amerika Kapitány megjelenéséig, majd Phil Sheldon életén keresztül, lényegében összefüggő módon csodálkozhatunk rá a Bosszú Angyalai, a Fantasztikus Négyes és az X-Men megjelenésére, tanúi lehetünk az Ezüst Utazó és Galaktusz első megjelenésének, illetve egészen új szemszögből élhetjük át Pókember életének egyik legnagyobb tragédiáját.

A Marvels tömény, de lenyűgöző olvasmány, nemcsak azért, mert Busiek elképesztő mennyiségű különálló sztorit fűz koherens egésszé, de emellé megkapjuk Alex Ross elképesztő látványvilágát is. Nem is beszélhetünk rajzokról, sokkal inkább kisebb-nagyobb, kellően realisztikus, panelekbe rendezett festményekről, amiken csak ámulni lehet – kevés ennél szebb képregény fordult meg a kezeink között az elmúlt évtizedekben. Bár kezdőknek ez a kötet elsőre nagy falatnak érződhet, ennek ellenére mégis bátran ajánljuk, mert a Marvel kvintesszenciáját kapjuk általa, majdhogynem egy Bibliát, ami gyönyörűen megmutatja, mitől is fantasztikus az, amit a Marvel az elmúlt 80 évben létrehozott.

A Csodák Kora egyrészt elérhető a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény részeként, de két részre bontva megjelent a Kingpin Kiadónál is, a Marvel+ sorozaton belül, illetve itt is adott a lehetőség, hogy a digitális verzióval bővítsük a gyűjteményünket.

Ha pedig mindez nem elég, akkor érdemes átböngészni a karantén idejére összeállított ötös listánkat, illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy május elejéig a Marvel egy tucat képregényt kínál teljesen ingyen – erről itt írtunk bővebben.