Bár még kicsi voltam, de tisztán emlékszem a 90-es évek népszerű Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatára. A 2018-ban indult Netflix adaptáció, a Chilling Adventures of Sabrina minden korábbi próbálkozáson túltesz, ezért utánajártam picit az alapjául szolgáló Archie képregénynek.

Sabrina, a tiniboszorkány figuráját az Archie Comics mutatta be még a 60-as években. A kedves, egyszerű kis történet hozta az, amit akkoriban elvártak tőle: a félig ember, félig boszorkány tinédzser lány két aranyvérű boszorkány nagynénjével és beszélő macskájával, Salemmel él egy álmos, amerikai kisvárosban, ahol rendre bájos kalamajkákba keveredik a mágia és a normális élet mezsgyéjén egyensúlyozva.

Fotó: Archie Comics

A 21. századra – mikor már a szemünk se rebben a csöpögő vér és a leszakadó végtagok láttán – az egykor kedves kis képregény felett is eljárt az idő, és a túlélés érdekében az Archie Comics úgy döntött, új köntösbe bújtatja a tiniboszorkány történetét: egy igazi keményvonalas horrort faragtak belőle.

Az új képregényekben Zelda és Hilda már nem a Sabrinát óvó, kedves nagynénik, hanem kőkemény és gátlástalan boszorkányok, akik temetkezési vállalkozóként költöznek Riverdale városába, és előszeretettel lakmároznak az elhunyt lakosok hulláiból.

Unokahúguk szívét is különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül vágnák ki, ha nem félnének a Sátán bosszújától. Sabrina befolyásolható tinilányként kezdetben befogadó a sötét mágiával, egészen addig, amíg egy ember barátját szét nem szaggatja egy boszorkányszekta, akinek néhány testrészét pont a nagynénéi teszik el télire. Ugye, milyen bájos történet?

Fotó: Archie Horror

A Netflix sorozata hellyel-közzel követi az újhullámos horror-vonalat, viszont a képregénnyel ellentétben finom humorral fűszerezi a sokszor vértől vörös eseményeket. Persze nem kell nagy hahotázásra gondolni, hisz nem vígjátékról beszélünk, inkább csak néha-néha elmosolyodunk a horrorisztikus jelenetek abszurditásán.

A zsáner rajongói jó eséllyel nem fognak csalódni, hiszen a tinirománc és az iskolai élet mellett bőven kapjuk a mindenféle rémekkel telepakolt snitteket. A 4. évad premierjét illetően egyelőre még nincs hivatalos dátum, de az előrejelzések szerint csak 2020 végéig kell várnunk rá.