A Kingpin Kiadó április elején adta ki a Marvel – A csodák világa alcímmel ellátott Marvel Legendák 7. kötetet, ami a 2018-ban elhunyt Stan Lee-nek állít emléket, méghozzá olyan történetek közlésével, amiket maga a legenda írt még a 60-as években, sőt a személyes kedvencei közül is bekerült kettő az öt teljes sztorit felvonultató képregénybe.

Hogy miért csak most jelent meg a Stan Lee emlékkötet, arról már írtunk, ahogy arról is, hogy miért maradt ki az eredetileg tervezett életrajz a 190 oldalas kiadványból. Jelen cikkünkben a képregényben található történetekről lesz szó, amik igazi klasszikusok, hiszen – egy kivételével – mind a 60-as és 70-es években jelent meg, szóval alsó hangon is 50 éves sztorikról van szó.

Ezt érdemes is észben tartani a kötet olvasása közben, hiszen mind a rajz, mind a történetvezetés különbözik attól, amit manapság találhatunk a friss képregények lapjain. Ez persze koránt sem negatívum, annak ellenére sem, hogy mai szemmel helyenként kicsit naivak és kapkodósak ezek sztorik. Az ötből két történet igazi mérföldkő, kettő olyan kaland, amilyenekkel magyar kiadásban ritkán találkozhatunk, az ötödik pedig egy olyan szívbe markoló sztori, ami ugyan már megjelent nyomtatásban itthon, de így is jó helyen van ebben a kötetben. 

Pókember egyik legemlékezetesebb pillanata

A Marvel Legendák hetedik száma a The Amazing Spider-Man 31-33 számában megjelent történettel nyit, és Stan Lee ezen írása tökéletesen bemutatja, hogy Pókember a 60-as években miért számított abszolút egyedi karakternek. Peter Parker ekkor kezdi meg egyetemista éveit, miközben May néni olyan betegséggel küzd, ami veszélybe sodorja az életét. Hősünkön őrületes a nyomás, helyt kell állnia az iskolában, miközben Pókemberként mindent megtesz azért, hogy gyógymódot találjon a nagynénjének.

Lee számára ez lehetett volna ujjgyakorlat is, de nem elégedett meg ennyivel, megmutatta, hogy a szuperhős is ember, méghozzá úgy, hogy már-már kellemetlen pillanatokat okoz a rajongóknak. A feszültség a legrosszabbat hozza ki Peterből, és bár Pókemberként komoly megpróbáltatások árán, de helyt áll, a magánéletére komoly hatással vannak az események. Ez jól példázza a szuperhősködés azon árnyoldalait, amik mind a mai napig visszatérő elemek a Pókember-képregényekben.

Fotó: Marvel Comics

A sztori különlegessége továbbá, hogy felbukkan Harry Osborn és Gwen Stacy, akik később Peter életének legfontosabb szereplőivé válnak, és a The Amazing Spider-Man 33-ban található minden idők egyik legemlékezetesebb jelenete, ahol Pókember egy összeomló épület csapdájában emelkedik felül saját korlátain. Az ominózus rész előtt azóta rengetegen tisztelegtek, még a Pókember: Hazatérés is, ami film fináléjában pont egy hasonló szituációba helyezte a Tom Holland alakította falmászót.

Galaktusz és a többiek

A kötet második története szintén elég jelentős, hiszen a Fantasztikus Négyes itt (Fantastic Four 48-50) találkozik először a bolygófaló kozmikus lénnyel, Galaktusszal, aki táplálkozni érkezik a Földre. A képregény nyitánya kissé kapkodós, egy teljesen másik, a Nemembreket felvonultat szállal, de aztán rövid idő után feltűnik a Szemlélő, és a csapatnak szembe kell néznie pályafutásuk egyik legnagyobb kihívásával. A cselekmény fontos szereplője az Ezüst Utazó is, aki ugyan Galaktusz csatlósaként érkezik a bolygóra, de a történet egyik legfontosabb fordulata, hogy itt válik belőle a Marvel-univerzum egyik fontos szereplője.

Ez a képregény persze nemcsak Galaktusz miatt érdemes a figyelemre, de azért is, mert Lee az akció sűrűjében sem feledkezik meg a karakterekről, akiknek a világmegváltás közepette és után a saját problémáikkal is meg kell küzdeniük. Viszont ma már elég komikusnak hat, hogy Ben és Reed számára a bolygófalóval történő, kissé megalázó első találkozás után az egyik legfontosabb teendő, hogy fürödjenek és borotválkozzanak.

Fotó: Marvel Comics

A Fantasztikus Négyes nagy kalandja után Stan Lee kedvenc karaktere, az Ezüst Utazó kerül sorra (Silver Surfer 14), de az öt történet közül ez öregedett legrosszabbul. Bár a cselekmény jól passzol a megelőző FF sztorihoz, Pókember és az Utazó találkozása kissé erőltetettnek és sablonosnak, a finálé pedig összecsapottnak hat. A mondanivaló szintén elcsépeltnek érződik, és leginkább itt kell emlékeztetnünk magunkat arra, hogy ez egy fél évszázados sztori, és a keletkezésekor jó eséllyel sokkal különlegesebbnek hathatott, mint napjainkban.

A negyedik történetünk középpontjában ismét a Fantasztikus Négyes áll (Fantastic Four 51), és az Ezüst Utazóhoz hasonlóan ez is egyfüzetes történet, amiben Ben Grimm drámája kap komolyabb hangsúlyt. A konfliktust itt a szenvedő Lényt kihasználó aktuális rosszfiú szerepcserés ármánykodása adja, ami kicsit rávilágít a csapaton belüli feszültségekre, és kapunk némi ízelítőt abból, hogy Reed Richards mennyire ellentmondásos figura: hatalmas koponya, de megszállott, és helyenként legszívesebben megragadnánk, hogy: „Szedd már össze magad, ne legyél érzéketlen seggfej a feleségeddel!”

A szükséges plusz

A kötet utolsó története már a 80-as években született, és nem véletlenül Stan Lee egyik személyes kedvence. Roger Stern mindössze 11 oldalban foglalja össze Pókember lényegét, és még arra is jut ideje, hogy kicsit összetörje a szívünket. A kölyök, aki gyűjtötte a Pókembert ugyan már megjelent A Pókember és a Fekete Macska című minisorozat második számában, de ahogy azt már írtuk, helye van ebben az összeállításban, és nagyon jó, hogy még több emberhez jut el ez a csodálatos kis történet.

A Marvel Legendák 7 oldalain ezen felül még találhatunk válogatást Stan Lee levelezési rovatából, rövid, frappáns, nem egyszer humoros válaszokkal az olvasói kérdésekre, és bár valahol szomorú, hogy a tervezett önéletrajz végül nem kerülhetett be a kiadványba, azért így is egy kifejezetten tartalmas képregényt kapunk, ami a Marvel hőskorából, egy teljesen másik világból nyújt nekünk remek ízelítőt. A magunk részéről nagyon örülünk neki, hogy ilyen klasszikus sztorik is napvilágot láthatnak magyar kiadásban, és bízunk benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a Kingpin Kiadó ilyen fába vágta a fejszéjét.