A Harry Potter-könyvek olyan jelentős hatású fantáziavilágot hoztak létre az elmúlt két évtizedben, ami simán felveszi a versenyt a Star Wars vagy a Gyűrűk ura univerzumával. A híres regénysorozat rajongói ráadásul nem nyugszanak, rendre újabb és újabb teóriák látnak napvilágot a varázsvilággal kapcsolatban.

Az írónő, J. K. Rowling imád dumcsizni az olvasóival, és kíváncsian figyeli a felreppenő teóriák hírét, hol megerősítve, hol cáfolva azokat. Összeállításunkban három olyan elborult teóriát veszünk elő, amitől még a sokat látott fanatikusok is kiakadtak.

Kérjük olvasóinkat, hogy igyekezzenek, hiszen a teóriavonat azonnal indul a 9 és 3/4 vágányról! A Roxfort felé tartó szerelvényen kéretik erősen kapaszkodni, rázós elméletek következnek.

Ron valójában Dumbledore

Jó, ez így elsőre tényleg meredeken hangzik, de a teória kitalálója megalapozta feltételezését. Az elképzelés szerint Ron valójában egy időutazó fiatal Dumbledore. Az egyik érv, ami alátámasztani látszik ezt, hogy Ron és Dumbledore nagyon hasonlítanak egymásra: mindkettő magas, vékony testalkatú és vörös hajú (Dumbledore haja is azt volt fiatalkorában). Ez mondjuk még nem túl meggyőző bizonyíték, de van itt még valami! Dumbledore azt állítja, fiatalkorában elfogyasztott a Bagoly Berti-féle mindenízű drazséból egy hányás ízűt. Csakhogy amikor Berti született, Dumbledore 90 éves volt. Ha igaz a teória, akkor Ron alakjában valóban fiatalon kóstolhatta meg a drazsét.

Habár az elképzelés alapvetően vicces, azért be kell látnunk, hogy ez a Harry Potter teória nem áll túl erős lábakon, ráadásul az írónő is megerősítette, hogy ez bizony téves feltételezés.

Fotó: Warner Bros.

Harry, Voldemort és Piton testvérek

A Bogárd Bárd meséiből ismert Három testvér története szerint a fivérek egy veszélyes patakparton akarnak átkelni, mikor a Halál az útjukat állja. A fivérek varázserejüket latba vetve túljárnak az eszén, akit ez annyira lenyűgöz, hogy teljesíti egy-egy kívánságukat. A teória szerint ez a három testvér nem más, mint Harry, Voldemort és Piton.

Voldemort a legidősebb testvér, aki a világ legerősebb pálcáját szeretné, ám a hiúsága miatt végül a Halál markába kerül. A középső testvér Piton, aki a feltámasztás kövére vágyik, hogy elhunyt szerelmét visszahozhassa a holtak világából. Bár felesége visszatér, nem találja helyét az élők világában, ezért a középső testvér öngyilkos lesz, így őt is elragadja a Halál.

A legfiatalabb fivér, azaz Harry annyit kért, hogy békében élhessen tovább, és a Halál sose találhasson rá. Az ő jutalma a láthatatlanná tévő köpenyét, így békében él, amíg aggastyánként le nem veszi a köpenyt, régi barátként üdvözölve a Halált.

És ezután jön képbe Dumbledore: jó eséllyel mindenki emlékszik még, mikor Harry és Voldemort nagy párbaja után a fiú átjut a túlvilágra, ahol Dumbedore fogadja régi barátként. Kétségtelenül érdekes teória, ráadásul, ha ebből a szemszögből nézzük, akkor Dumbledore maga a halál! Persze az írónő itt is cáfolt, ám ennek ellenére érdekes volt eljátszani az elképzeléssel.

Harry sebhelye nem is egy villámot ábrázol

Listán utolsó teóriája első hallásra szintén elképesztő, végiggondolva viszont akár ráció is lehet benne. Ha Harry Potterre gondolsz, akkor egy fiú jut eszedbe, kerek szemüveggel, és egy villám alakú sebhellyel a homlokán? Ezzel valószínűleg nem vagy egyedül, ám egy rajongó feltételezése szerint a sebhely nem is az, aminek eddig gondoltuk.

A teória szerint a gyilkos átok, az Adava Kedavra kézmozdulata teljesen megegyezik a Harry homlokán található sebhellyel. Ez nem is ördögtől való gondolat, hiszen Harry szüleit ezzel az átokkal ölték meg, így feltételezhető, hogy a kis Harryre is ezt az átkot szórta Voldemort. A pletykák szerint magát az írónőt is meglepte ez az elképzelés, ugyanakkor egyelőre nem akadtunk nyomára, hogy bárhol is megerősítette volna ezt az elgondolást.