A South Park, a Simpson család és a Family Guy óta egyáltalán nem ciki rajzfilmet nézni. Sőt! Régen a felnőttek csak legyintettek a rajzfilmek hallatán, manapság viszont már külön zsánernek számítanak a felnőtt animációs sorozatok, ami nem véletlen, hiszen ez a forma kiváló táptalaj az abszurd humornak és a szélsőséges társadalomkritikának. 

Bojack Horseman (2014)

A lista talán legismertebb darabja a Bojack Horseman, ami napjainkra jelentős rajongótábort építetett magának, és nem is alaptalanul. A helyszín napjaink Hollywoodját idézi, azzal a különleges csavarral, hogy Kalifornia napsütötte utcáit nemcsak emberek, de két lábra állt állatok népesítik be, akik abszolút emberi tulajdonságokkal bírnak.

Ebben a miliőben él Bojack Horseman, az iszákos, önpusztító, negyvenes éveit taposó ló, egy 90-es évekbeli sitcom kiégett sztárja. Az első évadban ott kapcsolódhatunk be a sztoriba, amikor Bojack megbízza  Diane-t, a lelkes írót, hogy készítsen önéletrajzot a nevében. Életük elmaradhatatlan szereplője Bojack egykori riválisa, a golden retriver, Mr. Peanutbutter, a főszereplővel egy kecóban élő Todd, valamint a rámenős ügynök Princess Carolyn.

A széria elsőre csak abszurdnak tűnik, pedig sokkal többről van itt szó: a Bojack egyszerre hollywoodi szatíra és a lélek legmélyebb bugyraiba kalauzoló dráma. Ráadásul az eredeti szinkronhangok is parádésak, hiszen a címszereplőt Will Arnett kelti életre, Diane szerepében pedig Alison Brie brillírozik.

animációs sorozat
Fotó: Netflix

Death Note (2006)

Talán még magunknak sem valljuk be, de biztosan elgondolkoztunk már azon, milyen lenne mások élete felett ítélkezni. A Tsugumi Ohba és Takeshi Obata mangáján alapuló anime azt a kérdést feszegeti, vajon milyen árat kellene fizetnünk, ha ez a vágyunk valósággá válna.

A cselekmény Jagami Light, egy kivételesen intelligens középiskolás diák történetét követi nyomom, aki talál egy különös erővel bíró jegyzetfüzetet. Ez a „Halállista”, egy természetfeletti hatalommal rendelkező tárgy, amit az unatkozó halálisten, Ryuk hagy a földön. A birtokos bárkit megölhet, akinek ismeri az arcát és a nevét, sőt még a halálnem módja felett is dönthet. A füzetet megszerezve Light egy olyan világ megteremtésébe vág bele, ahol nem létezik a gonosz, kerüljön ez bármennyi emberéletbe. Morálisan megkérdőjelezhető tettei nem maradnak észrevétlenek, így hamarosan őrült hajsza indul utána.

Az anime remek feldolgozása az alapjául szolgáló mangának, izgalmas és fordulatos, ugyanakkor kiválóan járja körül az önbíráskodás témakörét, hol egyértelmű válaszokat adva, hol pedig a nézőre bízva az ítélkezés jogát.

animációs sorozat
Fotó? Madhouse

Daria (1997)

Bár a Daria eredetileg a Beavis és Butthead spinoffjaként indult, ám ez az animációs sorozat a metálduós MTV sorozatnál jóval komolyabb témákat feszeget. Sokan talán még emlékeztek a főhősre, a monotonul beszélő, mindig egykedvű, az intellektuális felsőbbségét cinikusan tálaló szemüveges lányra, aki a család/iskola/barátok háromszögben próbál eligazodni.

A készítőt, Glenn Eichert több ízben is azzal vádolták, hogy Daria karaktere nem jó példakép a fiatalok számára, mivel túlságosan határozott és kompromisszumra képtelen személyiség. Mi ennek ellenére (vagy épp ezért) imádtuk a széria minden pillanatát, és ha valaki lemaradt volna a 90-es évek kultsorozatáról, akkor érdemes mihamarabb pótolnia!

animációs sorozat
Fotó: MTV

Psycho-Pass (2012)

Ismét egy újabb anime, aminek a története okán bérelt helye volt a listánkon. Képzelj el egy világot, ahol egy titokzatos számítógép irányítja az emberek életét. A kérdés ezek után adott: vajon ilyen körülmények között létezhet szabad akarat?

A cselekmény a jövőben, Japánban játszódik, egy látszólag tökéletes országban, ahol az ún. Szibullák rendszerének segítségével olvasnak az emberek gondolataiban, többek között így küszöbölve ki a munkanélküliséget. A program mindenkit beoszt egy munkára, lévén nincs olyan ember, aki ne lenne alkalmas valamilyen tevékenységre. Ahogy viszont lenni szokott, a szép, cukormázas felszínt megkapargatva a néző hamarosan rájön, hogy ez a rendszer bizony belülről rohad…

animációs sorozat
Fotó: Production I.G

Animals (2016)

Az Animals az HBO meglepően beteg, szókimondó és laza animációs sorozata, ami kíméletlen hasonlóságot mutat z életünkkel. Ez nem véletlen, hiszen az állatok ezúttal is emberszerepbe bújnak, görbe tükröt állít az emberiségnek, és van is minden, amit csak el tudunk képzelni: depresszió, korrupció, homoszexualitás, életre szóló szerelem és halál. Az állatok kegyetlen szarkazmussal mutatják meg, milyenek is vagyunk, ami nem feltétlenül kellemes látvány.

Az alapvetően borús hangulatú széria kellőképpen beteg: a kóbor macska bekéredzkedik két másik, úri fajtársához, hogy kirabolja őket. A többi háziállat azonban bezárja a macskát egy ketrecbe, hogy aztán bedrogozzák és fétispartit rendezzenek vele. Láttál már macskát szado-mazo jelmezben? Na, itt azt is fogsz!

animációs sorozat
Forrás: HBO
+1 Az említetteken kívül, mindenképpen megemlítenénk még az Undone című szériát, amiről egy korábbi cikkünkben kicsit hosszabban is beszámoltunk.