Tim Burton azon kevés rendezők egyike, akinél a mese és a horror remekül megférnek egymás mellett. Olykor a rémisztgetés teljes fegyverarzenálját beveti, máskor a mesékhez méltó giccs elemekkel dolgozik. Méghozzá oly mesteri módon, hogy megemeljük előtte a kalapunkat, még úgy is, hogy az utóbbi években azért akadtak mellényúlásai. 

Bár nem volt egyszerű a feladat, de végül rászántuk magunkat, és a rendező megannyi alkotása közül összeválogattuk azon ötöt, amelyek leginkább a szívünkhöz nőttek az elmúlt években.

Vincent

A mindössze 6 perces animált rövidfilm szürreális mese, egyben emelkedett tisztelgés a horror műfaja előtt. Rímekben elmesélt sztori egy különc kisfiúról, aki úgy szeretne élni, mint kedvenc hőse, Vincent Price. A főszereplő, ahelyett, hogy a többi gyerekkel rohangálna, inkább kedvenc írója, Edgar Allan Poe műveit olvassa.

A rendező első szárnypróbálgatása roppant erős atmoszférájú alkotás, melynek különlegessége, hogy a kisfiú történetének rímes narrációjában tényleg Vincent Price-t hallgathatjuk. A fekete-fehér rövidfilm erősen önéletrajzi ihletésű, ugyanis Burton is hasonló álmokat szövögetett gyermekkorában.

Ollókezű Edward

Ugye ti is emlékeztek még az ollókezekkel megáldott/megvert kissé bohókás, különös fiúra, Edwardra? Mire ezen rendezéséhez érkezett, Burton már nevet szerzett magának, de kétségtelen, hogy a gót beütésű fiú történet tekinthető az egyik legmaradandóbb alkotásának.

Edward – akinek a kézfeje helyén ollók találhatók – egy álmos amerikai kisvárosba költözik, ahol a helyiek kezdetben kissé gyanakodva, ámbár kedvesen fogadják. A kedvesség azonban hamar elillan, miután Edward többé nem hajlandó a helyiek kedvére tenni. A rendező saját magát írta bele az Ollókezű Edward-ba, és filmje tökéletes görbe tükre az amerikai álomnak.

tim burton
Forrás: 20th Century Fox

Karácsonyi lidércnyomás

Nincs olyan karácsony, hogy ne néznénk meg Tim Burton ünnepi klasszikusát. A rendező imád polgárpukkasztani, ez esetben parádézó halottakkal találkozhat a néző, akik megpróbálják taccsra vágni a szeretet ünnepét. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack megunja eddigi melóját, fogja magát és átmegy Karácsony városába, ahol megirigyli Télapó munkáját. A meló olyannyira megtetszik neki, hogy elraboltatja a nagyszakállút, majd a helyébe lép, felforgatva ezzel a város lakóinak meghitt ünnepét.

Az animációs horror/mese/musical klasszicizálta Tim Burton egyedi látványvilágát, Rosszcsont Jack figurája pedig igazi popkulturális ikon lett, meghódítva a bögrék és pólók világát. A főszereplő akár a védjegye is lehetne Burton egyedi látásmódjának: egy kívülálló, a társadalomból elvágyódó figura, aki a bemutató idején a furcsa kinézetével tökéletes ellenpontját képezte az animációs világot akkor uraló Disney mesevilágának.

tim burton
Forrás: Touchstone Pictures

Nagy Hal

Burton egyik legtöbbre értékelt alkotása egyszerre szomorít el és üdít fel. A cselekmény szerint Edward Bloom a halálos ágyán szenved, mellette szeretett fiával, aki bár gyermekkorában imádta apja történeteit, felnőttként már szkeptikusan emlékszik vissza rájuk. Edward azonban nem hajlandó másra, csakis mesélni, elmondani élete történetét, amiben igazi „nagy halként” harcol boszorkányokkal és sárkányokkal.

A rendező a forgatása előtt nem sokkal veszítette el édesanyját, édesapját pedig két évvel korábban, így igazán át tudta élni egy szülő elvesztésének fájdalmát. Élete talán legszemélyesebb alkotásának tartja ezt az elgondolkodtató fabulát, melynek fő gondolata, hogy a valóságot akár mi magunk is formálhatjuk.

tim burton
Forrás: Sony Pictures

Charlie és a csokigyár

A Roald Dahr Karcsi és a csokigyár című regényből rendezett film egy szegény kisfiúról, Picur Charlie-ról szól, aki egy neves csokoládégyár szomszédságában él. A vállalat tulajdonosa, a különös és titokzatos Willy Wonka egy nap kihirdeti, hogy öt aranybilétát rejtett el az általa készített táblás csokikban, és a szerencsés megtalálók egy fergeteges gyárlátogatásban vehetnek részt.

Charlie-nak az utolsó fillérjei elköltésével sikerül megszerezni az egyik csokoládét, és a négy másik „szerencséssel” együtt bebocsátást nyer a gyárba. Társai a falánk Augustus Kugel, az akaratos Veruka Show, a nagyravágyó Violet Nyálias, és az erőszakos Mike Teevee. A falakon belül a gyerekeknek különböző furcsa próbákat kell kiállniuk, a tét pedig nem más, mint hogy kiből válik Willy Wonka örököse.

tim burton
Fotó: Warner Bros.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!