A hős annyit ér, amennyit az ellenfele, tartja a mondás, ami a képregények világában halmozottan igaz. A rajzolt történetek hemzsegnek is az ikonikus gazfickóktól – Joker, Lex Lutor, Magneto, Norman Osborn és még sorolhatnánk –, de mi a helyzet a nőkkel? Szerencsére ezen a fronton is bőven akadnak emlékezetes karakterek, és össze is szedtünk öt olyan női szupergonoszt, akiktől még a mi hátunk is borsózik.

Méregcsók

Méregcsók Batman egyik legdögösebb ellenfele, akinek az elmúlt évtizedekben meglehetősen sok változáson ment át. A karakter 1966-ban bukkant fel először: eredettörténete szerint dr. Pamela Lillian Isley egy módos családból származó lány, aki Seattle-be ment botanikát tanulni. Ott beleszeretett a tanárába, akiért ellopott egy rakat értékes gyógynövényt, hogy ezzel támogassa a férfi pályafutását. A férfi azonban becsapta, és megmérgezte az egyik növénnyel, minek hatására a lány immúnis lett minden méregre.

Pamela felvette a Poison Ivy nevet, ami mérges borostyánt jelent, de magyarul Méregcsók néven vonult be a köztudatba. Az ex-botanikus lány végül Gothamben kötött ki, hogy ő legyen a város legádázabb bűnözője. Később ez az eredettörténet valamelyest módosult, és különböző szuper képességekel ruházták fel: feromonjaival bárkit képes elcsábítani, a növények felett pedig hipnotikus hatalommal bír, sőt mérgeket is képes előállítani a szervezete. Később Joker barátnőjével, Harley Quinnel is szoros barátságot alakított ki, de az sem ritka, hogy amolyan antihősként segíti a Sötét Lovagot.

poison ivy
Fotó: DC Comics

Amora

Amora, vagy másnéven Varázslónő, Thor egyik legnagyobb ellensége – a legtöbb magyar olvasónak a hazánkban is megjelent Titkos Háború című képregényből lehet ismerős. Amora és Thor kapcsolata ráadásul meglehetősen bonyolult, hiszen elsősorban ellenfelek, a Varázslónő viszont ettől függetlenül gyengéd érzelmeket táplál a viharisten iránt. Az 1964 óta létező karakter a legnagyobb mágiahasználó Asgardon, és főleg csábítással éri el, amit szeretne. Csak nagyon kevesen képesek ellenállni neki, főleg ha varázsképességeivel megnöveli a szépségét is. Gyakran Loki cinkostársaként bukkan fel a képregényekben.

Amora persze nemcsak a csábításhoz ért: lényegében mindent gond nélkül megold, legyen szó levitációról, teleportálásról, védőpajzsok alkotásáról vagy misztikus lények megidézéséről. A Varázslónő néha ráolvasásokat alkalmaz és előszeretettel kotyvaszt különleges italokat. Tisztában van a testi adottságaival is, és nem is rest használni az ezekből származó előnyeit, főleg, ha akarata érvényesítéséről van szó.

amora enchantress
Fotó: Marvel

Halálcsapás

Lady Deathstrike (Yuriko Oyama), vagy ahogy magyarul ismerjük, Halálcsapás főképp az X-Men, azon belül is Rozsomák egyik legnagyobb ellensége. Az ellenség ráadásul itt tényleg nem túlzás, hiszen Yuriko apjának fejéből pattant ki azon eljárás, amivel az X-fegyver program keretében Logan csontvázát adamantiummal vonták be. A karakter éveken keresztül megszállottan törekedett Rozsomák likvidálására, még Mojo univerzumát is meglátogatta, ahol mágikus úton lényegében kiborggá alakították át.

Halálcsapás legnagyobb fegyvere a saját teste, ami különböző procedúráknak köszönhetően szintén adamantiummal van megerősítve, és Loganhez hasonlóan ő is képes pengéket „növeszteni”, azzal a komoly különbséggel, hogy neki az ujjai alakulnak át olyan pengékké, amik lényegében bármilyen anyagot képesek átvágni.

lady deathstrike
Fotó: Marvel Comics

Harley Quinn

Elolvad Jokertől, elgyepálja az ellenségeit, aztán mosolyogva elsétál. Harley Quinn Méregcsókhoz hasonlóan Batman egyik ismerte ellenfele, aki viszont nem a képregény lapjain bukkant fel először, hanem a rajongók által mai napig imádott Batman: The Animated Series képkockáin, és innen került át a rajzolt oldalakra. A karakter eredetét ugyanakkor már az 1994-ben megjelent Mad Love képregény fedte fel: Harley Quinn valójában Dr. Harleen Frances Quinzel, aki pszichiáterként dolgozott az Arkham elmegyógyintézetében. Itt szeretett bele Jokerbe, akinek többször segített megszökni, végül pedig hű társává szegődött.

Az egykori pszichiáter hölgy emellett nagyon jó barátságot ápol Méregcsókkal, aki egy szérum befecskendezésével Harleyt is immúnissá tette a mérgekkel szemben. A karakter jellemzője továbbá, hogy átlagon felüli akrobatikus képességekkel bír, és bármilyen szituációban képes abszolút ingantilisen viselkedni.

harley quinn
Fotó: DC Comics

Rejtély

Mistique, vagy ahogy magyarul ismerjük, Rejtély egy több, mint 100 éves alakváltó mutáns, aki képes eltüntetni az öregedés tüneteit, így senki nem tudja megmondani róla, hogy valójában hány éves. Különleges képessége továbbá, hogy testének és öltözékének atomjait pszionikus módon tudja átalakítani, aminek köszönhetően nem probléma számára a teljes alakváltás. Bárki külső tulajdonságait és hangját képes lemásolni, ugyanakkor az emberfeletti képességeket már nem tudja lemásolni.

Rejtély hosszú ideig az X-Men rendszeresen visszatérő ellenfeleként tűnt fel a képregényekben, de az évek során – sok más mutánshoz hasonlóan – egyre finomodott a szerepköre. Az utóbbi években egyre többször bukkant fel a jófiúk oldalán, bár ettől függetlenül továbbra is ellentmondásos szereplőnek számít, akinél sosem tudni biztosan, valójában melyik oldalon áll.

mystique
Fotó: Marvel Comics
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!