A tavalyi év egyik legjövedelmezőbb filmje a Todd Phillips rendezte Joker lett, ami nem kevesebb, 1,07 milliárd dollárt gyűjtött a mozipénztáraknál – kifejezetten felnőtteknek szánt (R-rated) alkotás korábban erre még sosem volt képes. Az eredettörténettel ráadásul nemcsak a Warner Bros. stúdió és a produkciós cégek kaszáltak, de a rendező is, aki 70 millió dollárt tehetett zsebre a végső elszámolást követően.

Bármennyire is hihetetlen, de a Joker mindössze 70 millió dollárból készült, ugyanakkor a film összes költsége 393 millió dollár volt: ebben már benne foglaltatik az összes reklám- és járulékos költség, ahogy az alkotók részesedése is. A gyártáshoz szükséges 70 milliót a Warner Bros., a Bron Studios és a Village Roadshow dobták össze közösen, és a Deadline értesülései szerint a három cég végül 830 millió dollár nyereséget könyvelhetett el az 1,07 milliárdos jegybevételből és az ezen felül befolyt tévés jogokból és a DVD/Blu-ray eladásokból.

A gyártási költségek legnagyobb részét álló Warner Bros. a nyereségből 437 millió dollárt kapott, míg a fennmaradó összeg a Bron Studios és a Village Roadshow között oszlott el.

joker todd phillips
Az alkotóknak van oka táncolni. Fotó: Warner Bros.

A Deadline magazin szerint Todd Phillips rendező legalább 70 millió dollárt kaszált a produkción, ami annak köszönhető, hogy a rendező csak egy kisebb összeget kapott a munkája elvégzéséért, viszont ezért cserébe jogosulttá vált a bevétel egy részére. Ebből jött ki a meglehetősen szép honorárium, ami jelenleg 2,24 milliárd forintot jelent.

A főszerepet alakító Joaquin Phoenix ezzel szemben előre kapott nagyobb honoráriumot, és mindössze a bevétel egy százalékára jogosult, de látva a végleges eredményeket, kijelenthető, hogy a színész anyagilag így sem járt rosszul azzal, hogy elvállalta Joker szerepét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!