Az 1998-as Disney animációs filmnek hála mindenki megismerhette Mulan, az emancipált katonalány történetét, és ezzel együtt az egész nyugati világ kapott egy kis ízelítőt Kína egzotikus kultúrájából. A női harcos története Kína egyik legértékesebb legendája, ugyanakkor az egész estés rajzfilm nem sok mindent tartott meg az eredeti balladából.

A történelem során gyakorta akadt példa arra, hogy bátor nők az érvényesülés érdekében férfi alteregó felvételéhez folyamodtak. Ez történt Hua Mulan esetében is, akinek a legendája a mai napig megtalálható szinte minden kínai tankönyvben.

Hua Mulan legendája

Ahogy a legendákat általában, így Mulan történetét is balladai homály fedi: hogy mi igaz belőle és mi nem, arra nehéz lenne egyértelmű választ kapni. Van rá esély, hogy Mulan valóban létezett: egyes források szerint egy vidéki faluban született valamikor 581-618 között, a Sui-dinasztia uralkodása idején, más adatok viszont arra utalnak, hogy korábban, már az Északi Wei-dinasztia uralkodására alatt élt. Míg a dátumok nem mindenhol egyeznek, addig a legenda lényege minden esetben ugyanaz.

Mulan egy katona lánya volt, így fiúként nevelték fel. Édesanyjának hála megtanulta a hímzés és a szövés művészetét is, de az apjának köszönhetően komoly harcművészeti ismeretekre is szert tett, szabadidejében pedig sokszor bújta a katonai stratégiákkal foglalkozó írásokat.

Hua Mulan
Forrás: Answersafrica

Az északi nomád törzsek ekkoriban fokozatosan támadták Kína déli tartományait, ezért a császár rendeletbe adta a seregbe vonulást: minden családból egy férfinak kötelező jelleggel be kellett vonulnia, beleértve Mulan ekkor már betegeskedő, idős apját is.

A lány tudta, hogy apja nem élné túl a szolgálatot, az öccse pedig túl fiatal volt ahhoz, hogy besorozzák. Ezért döntött úgy Mulan, hogy apja nevét felvéve helyette vonul be a határmenti viszályok kezelésére felállított seregbe. Bár szülei először ellenezték lányuk tervét, végül a lány hajthatatlansága célt ért.

Mulan odafigyeléssel és kemény fizikai munkával palástolta nőiességét, például mindig ruhában aludt, hogy véletlenül se derüljön fény a titkára. A lány végül olyan jól szolgált a seregben, hogy a tiszti rangot is felajánlották neki, ő azonban elutasította ezt, és 12 év szolgálat után kérelmezte a hazabocsátását. Szülei boldogan üdvözölték rég nem látott lányukat, akin nyomot hagytak a nehéz évek: az egykori kislány helyett már egy kész hadvezér állt előttük.

Mulan balladája és a Disney

Bár Kínában Mulan mindig népszerűnek számított, legendáját az 1998-as Disney animációs film tette világhírűvé, aminek az alapját a hatodik századi Régi és új zenei feljegyzések című műben rögzített ballada adta. Az egyik legnagyobb női harcos alakjából valóságos Disney hercegnőt faragott az álomgyár, akinek az eleve megkérdőjelezhető élettörténetét a filmsúdió a siker érdekében kellően átírta.

A rajzfilmben Mulan nem tud bánni a fegyverekkel, míg a „valódi” Mulán profi fegyverforgató volt, de ennél jóval komolyabb ferdítés, miszerint a lány fényes győzelmet aratott a hun sereg felett, és valójában a császár életét sem mentette meg.

Az alkotók persze nemcsak Mulant illetően estek túlzásokba: a hunok vezére, Shan Yu például maga az ördög, akinek eszén az okos és bátor katonalány könnyűszerrel túljárt. Szintén az írók fantáziáját dicséri a kötelező romantikus szál is: a mesében szereplő Ping kapitány – akibe a történet szerint Mulan beleszeret – természetesen csak a képzelet szüleménye.

mulan
Fotó: Disney

A Disney animációs filmjében ugyanakkor nemcsak a heroizmus, de a feminizmus is jelentős szerephez jut. Mulan története már önmagában is belefér a modern feminizmus eszményébe, ám a stúdió ennél is tovább ment (folytatva Ariel, Belle és Pocahontas örökségét), hiszen ebben a filmben a hősnő már nem függ a „hercegétől”, ráadásul Kína megmentőjévé válik.

Mese habbal

A címben feltett kérdésre a válasz mostanra elég egyértelmű: bár az animációs film történetének van alapja, a Disney elég erősen felturbózta és kiegészítette az eredeti legendát, hogy a Mulan kielégítse az újabb nagyszabású mesére vágyók igényeit. Kétségtelenül szórakoztató animációs filmről van szó, de az eredeti Mulan és a mese főszereplője nagyjából csak a nevükben hasonlítanak. Ettől függetlenül kíváncsian várjuk a nyáron érkező élőszereplős adaptációt, ami az előzetes információk alapján nem feltétlenül fog változtatni az 1998-as recepten.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!