Az X-Men: Sötét Főnix tavaly nyáron került a mozikba, az utolsó olyan, mutánsokat felvonultató szuperhősfilmként, ami még a 20th Century Fox égisze alatt készült, és a Deadline magazin cikke szerint tavaly egyetlen olyan film sem volt, ami Jean Grey hattyúdalánál nagyobb anyagi bukás lett volna egy stúdió számára. 

A Deadline magazin értesülései szerint az X-Men: Sötét Főnix gyártása 200 millió dollárba került, és a járulékos költségekkel (marketing, hirdetések stb.) együtt a 20th Century Fox stúdió összesen 343 millió dollárt költött a filmre.

x-men sötét főnix
A sztárok sem tudták megmenteni a filmet. Fotó: 20th Century Fox

A megszokott sztárokat (James McAvoy, Michael Fasbender, Jennifer Lawrence, Sophie Turner, Nocholas Hoult) felvonultató Sötét Főnix a mozipénztáraknál világszerte 252 millió dollárt gyűjtött, azonban a filmszínházak járandóságának kifizetése után a stúdióhoz ebből mindössze 100 millió dollár vándorolt, és ehhez jött még hozzá a DVD/Blu-ray eladásokból, és a különböző szolgáltatások (VOD, tévé, streaming) licencdíjaiból befolyó 110 millió dollár, így a Fox összesen 210 millió dollárt keresett az utolsó X-Men-filmjén.

Ahhoz pedig már nem kell nagy matekzseninek lenni, hogy kiszámoljuk: a stúdió összesen 133 millió dollárt, azaz nagyjából 42 milliárd forintnak megfelelő összeget bukott a produkción. Ezzel az „eredménnyel” a Simon Kinberg rendezte Sötét Főnix a tavalyi év legnagyobb veszteséget produkáló filmje lett, maga mögé utasítva olyan versenyzőket, mint a Terminátor: Sötét Végzet (122 millió dollár veszteség) és a Macskák (113 millió dollár).

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!