Melyik a jobb: a könyv vagy a film? Mi az utóbbira esküszünk, de a kérdés sosem múló vitákat eredményez, és nincs ez másképpen a Harry Potter esetében sem. Van olyan, aki a könyveket olvasta; van, aki csak a filmeket látta; és rengetegen vannak, akik mindkettőt kívülről ismerik. Cikkünk azoknak szól, akik a „csak filmes” tábort erősítik, nekik hoztunk tíz olyan érdekességet, amiket csak a könyveket olvasva ismerhet az ember.

Mi az a véla?

Harry a kviddicskupán találkozik először a véla néven ismert emberszerű lényekkel, akik szőke hajú, kivételes szépségű nőként jelennek meg, és Potter rögtön meg is tanulja, hogy a szirénszerű, vonzó, mágikus lényektől jobb, ha távol tartja magát az ember. A Trimágus Tusára érkező Fleur Delacour is egynegyed részt véla, ami magyarázat a lány mágikus kisugárzására.

harry potter
Fotó: Warner Bros.

Miért szakított Harry és Cho?

A Főnix Rendje kötetben Harry és Cho egyre közelebb kerülnek egymáshoz, miközben Dumbledore Seregének tagjaiként együtt edzenek, aztán a Szükség szobájában megcsókolják egymást egy fagyöngy alatt. A románc azonban nem tart sokáig: a lány egyrészt féltékeny Harry és Hermione barátságára, másrészt felháborodik, mikor kiderül, hogy Hermione rontást tett a listára, amin a seregbe lehetett jelentkezni. Ennek előzménye, hogy Cho barátnője a Veritaserum hatására felfedi Dubmledore Seregét Umbridge-nek, és az árulás miatt aktiválódó rontás miatt hatalmas kelések jelennek meg az arcán. Ez a két együttható végül a pár szakításához vezet.

Kicsoda Hóborc?

A Bölcsek kövében ugyan csak egyetlen jelenet erejéig bukkan fel Hóborc, a kopogószellem, akinek a könyvekben sokkal több szerep jut. Szeret rendetlenséget okozi, összetörni dolgokat és mindig keresi az alkalmakat, hogy borsot törjön Frics orra alá. Amikor a Weasley ikrek távoznak a Roxfortból, meghagyják Hóborcnak, hogy helyettük ő teremtsen káoszt, így bosszantva Umbridge professzort.

Mi az a M.A.J.O.M. ?

A Hermione alapította „Manók Alkotmányos Jogaiért Országos Mozgalom” egy olyan szervezet, melynek célja hogy felhívja a figyelmet a házimanók nyomorúságos életére. Bár Hermione a filmekben is szimpatizál a házimanókkal, a szervezetről csak a könyvekben esik szó, és ott az is kiderül, hogy M.A.J.O.M.-nak Harry a titkára, Ron pedig a pénztárosa.

harry potter
Fotó: Warner Bros.

Mi történik Peter Pettigrew-val?

Peter Pettigrew alias Féregfark a hetedik filmben, azaz Halál ereklyéi I-ben bukkan fel utoljára, ám aki nem olvasta a könyvet, nem tudhatja, végül mi történik vele. Miután segített testet ölteni Voldemortnak, és az ehhez szükséges fekete mágiához levágta az egyik kezét, a nagyúr hálája jeléül egy varázskézzel jutalmazza meg. Amikor Harry-ék a Halál ereklyéi kötetben Malfoy-ék pincéjében raboskodik, Féregfarkot leküldik hozzájuk, hogy ellenőrizze őket. Ekkor Harry és Ron megtámadják, de az ezüst varázskéz Harry torkára feszül, majdnem megfojtja őt, viszont Harry emlékezteti Petert, hogy adósa, amiért az Azkabani fogoly kötetben megmentette az életét. Ekkor enyhül Féregfark szorítása, Harry kiszabadul, de a kéz, amit Voldemorttól kapott, a pillanatnyi könyörületesség érzékelésekor a tulajdonosa ellen fordul és megfojta.

Miért utálja annyira Petunia néni Lillyt?

Az a filmekből is egyértelmű, hogy Petunia gyűlöli testvérét, Harry édesanyját, ennek oka azonban csak a könyből derül ki: Petunia ugyanis féltékeny. Ő is szeretett volna a Roxfortba járni, még levelet is írt Dumbledore-nak, amiben ezt kérelmezi. A bejutás a varázslóképzőbe persze sosem valósul meg, innen ered az mérhetetlen ellenszenv.

Mi Voldemort háttérsztorija?

Voldemort gyerekkoráról nagyon keveset tudhatunk meg a filmekből, ellentétben a könyvvel, ahol Tom Rowle Denem szüleinek kapcsolatát is behatóan megismerhetjük – már amennyiben a szerelmi bájitallal történő elcsábítást egyáltalán kapcsolatnak lehet nevezni. A regényekből emellett sokat megtudunk Voldemort édesanyjáról és annak családjáról is.

harry potter
Forrás: Warner Bros.

Mi lett a bodzapálcával?

Az utolsó filmben Harry kettétöri és elhajítja a bodzapálcát, azaz a Halál ereklyéinek egyikét. A könyvben ezzel szemben a főhős először megjavítja vele saját törött pálcáját, majd ezután a bodzapálcát Dumbledore sírjába helyezi.

Kik voltak a Tekergők?

Bár a tekergők térképe megjelenik a filmekben, magukról a Tekergőkről nem tudhatunk meg sokat. A négy fiú, Holdsáp, Tapmancs, Féregfark és Ágas csapatának történetét a filmben sűrű homály fedi, ellentétben a könyvekkel, ahol a szerző részletesebben kibontja a csapat és a különleges térkép történetét.

Ron is prefektus volt?

Igen! Ron, akkor lett prefektus, amikor az iker testvérei, Fred és George az utolsó évüket töltötték a Roxfortban a Főnix Rendje című kötetben. A kinevezésért cserébe szüleitől kapott egy seprűt, egy Jólsep-R 11-est, amit ki is próbált egy kviddics meccsen.

Forrás: Warner Bros.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!