A koronavírus nagyon csúnyán keresztbe tett – többek között – a filmiparnak, ami hosszú távon a mozgóképes szórakoztatóipar teljes átalakulásához vezethet. Legalábbis erre utal az elmúlt napokban kirobbant háború, aminek elindítója az eddigi filmes szabályokat felrúgni kívánó Universal stúdió.

Már a koronavírus-járvány kezdetén sejthető volt, hogy a filmiparnak idén komoly problémákkal kell szembenéznie: a fizikai távolságtartás miatt sorra álltak le a forgatások, a filmszínházak bezárták kapuikat, jó előre beharangozott premierek maradtak el, és rengeteg hollywoodi blockbuster bemutatója került későbbi időpontra. A nagy stúdiók lépéskényszerbe kerültek, és eredetileg moziba szánt filmek kötöttek ki streaming platformokon, illetve elérhetők lettek digitális kölcsönzésre lehetőséget adó szolgáltatásoknál is.

A Universal stúdió első körben az Emma, A láthatatlan ember és a Vadászat című filmeket tette elérhetővé a szokottnál jóval hamarabb video on demand (VOD) formában (csak Amerikában), majd így jártak el a Trollok a világ körül című animációs filmmel is, ami mindössze három hét alatt 100 millió dollárt hozott a Universal konyhájára. Az eredményeket látva a stúdió pedig úgy döntött, filmjeiket a koronavírusos viharfelhők elvonulása után egyszerre mutatják majd be a nagyvásznon és teszik elérhetővé digitális formában. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy korábban erre nem nagyon volt példa, hiszen filmes szabály, hogy az aktuális mozifilmeket csak egy adott idő (általában 90 nap) letelte után lehet DVD-n/Blu-rayen és digitálisan terjeszteni.

universal
A trollok megmutatték, milyen lehet a jövő. Fotó: Universal Studios

A Universal ezt rúgná fel, és miatt vette fel a kesztyűt az Egyesült Államok legnagyobb mozihálózatát üzemeltető AMC. A cég vezetője, Adam Aron nyílt levélben reagált a Universal döntésére, közvetlenül Donna Langleynek, a filmstúdió elnökének címezve sorait. A levél szerint, amennyiben a Universal a mozik újranyitását követően egyszerre teszi elérhetővé filmjeit a filmszínházakban és digitálisan, úgy az AMC-nek nem marad más választása, mint azonnali hatállyal kihátrálni a stúdió filmjei mögül.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az AMC-féle mozikban nem fogják bemutatni a Universal filmjeit, és minden más filmgyártó céggel szemben is hasonlóképpen járnak el, ha azok úgy döntenének, hogy követik az újítani vágyó stúdió üzleti modelljét. Aron levelében ráadásul azt is megemlíti, hogy a párhuzamos premierek ötlete nem a jelenlegi járványhelyzetre reakció, ugyanis már rég, legalább öt éve téma ez a lehetőség a felek között. A háborút kirobbantó Universal ezt követően, Aron levelére reagálva egyértelműen kijelentette, hogy nem szeretnének lemondani a közös digitális és filmszínházas premier lehetőségéről, és remélik, hogy találnak megoldást a problémára.

A puskaporos helyzetet tovább fokozza, hogy az AMC/Universal összezörrenést követően a Regal mozihálózatot üzemeltető Cinemaworld is bejelentette: osztja az AMC álláspontján. A cég képviselője a Varietynek adott interjújában tért ki arra, hogy helytelennek tartja a Universal döntését, és ők sem hajlandók vetíteni olyan produkciókat, amik más platformokon is a mozis premierrel egyszerre debütálnak – de ettől függetlenül nyitottak a tárgyalásokra.

universal
Ki jár rosszabbul, ha egy mozi nem mutatja be a Halálos iramban 9-et? Fotó: Iniversal Studios

Az AMC és Cinemaworld az Egyesült Államok két legnagyobb mozihálózata, több száz mozival, több ezer filmvászonnal, így komoly érvágás lehet a Universal számára, ha nem vetítik a filmjeiket, ugyanakkor az is biztos, hogy maguk a filmszínházak is hatalmas bevételtől esnek el, amennyiben nem tűzik műsorukra az olyan filmeket, mint a Halálos iramban 9 vagy a Jurassic World harmadik része. A feleknek még bőven van idejük megegyezni, ugyanakkor, ha mindkét fél ragaszkodik a saját álláspontjához, az igencsak komoly változást indíthat el a szórakoztatóiparban, és nem vagyunk meggyőződve róla, hogy a kibontakozó háborúból a mozik kerülnek majd ki győztesen.

Szerző: Kicsiny Marcián

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!