A Ubisoft végre hivatalosan is bejelentette az Assassin’s Creed-széria következő részét, a Valhallát, mi pedig igyekeztünk összeszedni mindent, amit a játékról jelenleg tudni lehet.

Videójátékos berkekben régóta pletyka, hogy a Ubisoft orgyilkosos szériája vikinges köntösben tér vissza, és a francia cég a héten ezt meg is erősítette. A kiadó a Bosslogic-kal közös livestreamben leplezte le az új epizód címét, majd rá egy napra egy igen látványos CGI előzetest is kaptunk, amit ráadásul a magyar Digic Pictures készített. Bár a videó csak kedvcsináló, de a fejlesztők ezzel párhuzamosan több részletet is elárultak az Assassin’s Creed Valhalláról.

A történet a 9. századba, egészen pontosan 870-be repíti a játékosokat, és egy Eivor nevű norvég jarl bőrébe bújhatunk. A karakterünk nemét az Odysseyhez hasonlóan itt is mi határozhatjuk meg, és emellé már testre is szabhatjuk hősünk kinézetét. A ránk váró történet elején a helyi jarlok úgy határoznak, népünknek nincs tovább maradása a Kattegat partjaitól a Lofoten szigetekig terjeszkedő földeken, és azzal a céllal indulnak útnak a fagyos észak vizein, hogy máshol vethessenek gyökeret.

Az elődökhöz hasonlóan ezúttal is egy hatalmas, szabadon bejárható területet kapunk, ami Norvégiától az Északi-tengeren át egészen Anglia négy királyságáig (Wessex, Kelet-Anglia, Northumbria, Mercia) nyújtózik. Az otthonkeresés a szászok birodalmáig vezet, a letelepedés ugyanakkor nem feltétlenül a tervek szerint alakul. Aki egy kicsit ismerősebb a viking történelemben, esetleg látta a Vikingek című sorozatot, az már sejtheti, miként zajlik le a találkozás. Új lakhelyünkön olyan ellenlábasokkal kell szembenéznünk, mint a(z előzetesben is feltűnő) hataloméhes wessexi király, Nagy Alfréd, de mellette számos más történelmi személy is tiszteletét teszi majd a sztoriban – hogy pontosan kik, azt egyelőre még homály fedi.

assassin's creed Valhalla
Fotó: Ubisoft

Újdonsült otthonunk fejleszthető lesz, és olyan, a céljainkat szolgáló építményeket húzhatunk fel, mint a barakk (népünk gyarapítására), a kovácsműhely (a fegyvereinket és hajóinkat pofozgatására), vagy a tetováló műhely (karakterünk kozmetikázása), és a városunk gyarapodása a körülöttünk zajló történésekre is befolyással lesz. A fejlesztők emellett nagy hangsúlyt fektettek a politikára, amik a döntéseink nyomán alakulnak: például házassággal pecsételhetünk meg vagy rombolhatunk szét egy szövetséget.

Ami a játékmenetet illeti, vikingekhez méltóan hajókkal portyázhatunk, azaz ismét jelentős szerephez jut a vízi közlekedés, illetve a fejlesztők a szárazföldi harcot is tovább árnyalták. Eivor egyszerre akár két különböző fegyvert is forgathat, de az előző részben megismert pajzsharc sem marad ki, az ígéretek szerint pedig ellenfél típusból több lesz, mint korábban bármikor. Emellett visszatér a „sólyom drónunk”, csak épp holló formájában. Bár a fejlesztők nem voltak túl bőbeszédűek a játékelemmel kapcsolatban, az ígéretek szerint madarunkat sok új képességgel vértezték fel, aminek hála elvileg a felfedezés is sokkal izgalmasabbá válik.

assassin's creed Valhalla
Fotó: Ubisoft

Fény derült továbbá arra is, hogy a fejlesztők számos olyan utalást rejtettek el a játékban, amik összekötik a Valhallát az Origins-szel és az Odysseyvel. Ezeket az utalásokat ugyanakkor nem „húsvéti tojásként” kell elképzelni, hanem a történet szerves részeként, hogy érezzük, a különböző epizódok története azért összefügg. Szokás szerint visszatér a modern szál is, amiben ismét az előző részekből megismert Layla Hassan sorsát követhetjük nyomon, ám egy új aspektusból megközelítve – hogy ez pontosan mit takar, az egyelőre rejtély.

Korábban többször is felmerült a kérdés, hogy az új Assassin’s Creed vajon tartalmaz-e multiplayert, esetleg kooperatív játékmódot? A válasz egyértelmű nem, de az egyszemélyes kampányt a fejlesztők számos online funkcióval látták el. Ilyen például a városvezetésbe integrált „custom raider share”, aminek lényege, hogy a harcosaink némi zsákmány fejében elküldhetők, hogy más játékosok seregéhez csatlakozzanak, mint zsoldosok, és ugyanez visszafelé is működik, tehát lehetőségünk lesz mások harcosait felbérelni magunkhoz.

assassin's creed Valhalla
Fotó: Ubisoftas

Bár a CGI előzetes látványos, magából a játékmenetből még semmit nem láthattunk. Május 7-én ez változni fog, hiszen az Inside Xbox keretében tovább folytatódik a Valhalla leleplezése: a Microsoft közvetítésében láthatjuk majd először, hogyan is fest a program működés közben.

Pontos megjelenési dátumot egyelőre nincs, de a Valhalla az év utolsó negyedében várható, méghozzá PC-re (csak Uplay és Epic Games Store), Xbox One-ra, PlayStation 4-re, Google Stadiára, és a játék újgenerációs konzolokra is érkezik, Xbox Series X-re és Ps5-re egyaránt.

Szerző: Kicsiny Marcián

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!