Emlékeztek még a Harry Potter és a Bölcsek köve egyik kulcsfigurájára, Nicolas Flamelre? Bár testi valójában csak a Legendás Állatok második részében láthattuk, ő volt az, aki elkészítette a bölcsek kövét. Flamel ennek segítségével a fémet vegytiszta arannyá változtatta, de a különös kő életelixírként is szolgált gazdájának. Az érdekesség pedig az, hogy az alkimista a valóságban is létezett. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy ki volt ő pontosan és milyen legendák lengik körbe titokzatos alakját.

A Harry Potter-könyvek első részében Voldemortnak a bölcsek kövére fáj a foga, amivel az ekkor már/még csak tudatként létező karakter akar saját testet szerezni magának, hogy ne más emberekében kelljen parazitaként élnie. A követ Nicolas Flamel barátja, Dumbledore rejtette el egy sor mágikus bűbáj és a Roxfort többi tanárának segítségével. A különleges tárgyat végül Harry Potternek sikerült megszereznie, akinek Voldemorttal ellentétben nincsenek önző tervei a kővel kapcsolatban.

Nicolas Flamel az egyetlen valós személyen alapuló figura J. K. Rowling varázslós univerzumában. Flamel neve ugyanakkor nemcsak a Harry Potter-könyvekben bukkan fel, több szépirodalmi alkotásban is hivatkoznak rá: Victor Hugo A párizsi Notre-Dame-ban, Alexandre DumasMonte Cristo grófjá-ban említi, de a Dan Brown-féle A Da Vinci-kódban is szóba kerül. A felsorolt művek is azt bizonyítják, hogy Flamel különös és titkokkal teli élete sokak fantáziáját megmozgatta – és nem véletlenül!

A neves alkimista életének nagy részét homály fedi, de azt biztosan tudni, hogy a 14-15. századi Franciaországban élt: születési idejeként 1330-at említik, és egészen 1413-ig élt. A sikeres író, írnok, másoló körül számos legenda keringett: mitikus alak volt, akire sokan csodatevőként tekintettek, halálát követően pedig alkimistaként hivatkoztak rá, bár sok történész kétségbe vonja ennek a valóság alapját.

Nicolas Flamel a Legendás Állatok: Grindelwald bűntettei című filmben Fotó: Warner Bros.

A legenda szerint Flamel életében elkészítette a bölcsek kövét, méghozzá azt követően, hogy egy angyal megjelent számára, egy könyvet mutatva, benne a csodás kő előállításának receptjével. A történet szerint a szimbólumokkal teli kötetet még Flamelnek sem volt könnyű megfejteni, egészen pontosan 21 évébe telt, míg értelmezni tudta a látottakat.

Akad olyan történet is, ami szerint Flamel és felesége 1382. január 17-én higanyból képesek volt ezüstöt előállítani, majd a rákövetkező évben az ezüstből már aranyat csináltak. A legenda szerint ez a magyarázata Flamel gazdagságának, ám ennél sokkal valószerűbb, hogy a százéves háború okozta felfordulást kihasználva ravasz ingatlanspekulációval jutott tetemes összeghez. Ami biztos, hogy Flamel mesés vagyonra tett szert: néhány hónapon belül 30 házat és földterületet vásárolt, jelentős pénzt fektetett a művészetekbe, de kórházak és kápolnák építését is finanszírozta. Gazdagságának híre túllépte a francia határt, Flamel és felesége neve szerte a világon ismertté vált.

Forrás: Inverse

A  bölcsek köve ugyanakkor nemcsak gazdaggá, de halhatatlanná is tesz. Mivel a kő „bevált” a halandóság ellen is, úgy hírlett, Flamel megrendezte saját és felesége halálát is, hogy máshol folytathassák az életüket. Ezt a legendát táplálta az a történet is, miszerint sírrablók busás summa reményében feltörték Flamel sírját, de csak hűlt helyét találták az alkimistaként számon tartott férfinak, és a teóriát erősítette az is, hogy jóval a halálát követően az ő nevével jelentek meg alkimista művek.

Nicolas Flamel személyét – az említett irodalmi műveknek is köszönhetően – mind a mai napig a titokzatosság lengi körbe, neve gyakran merül fel különböző spiritualista körökben, főleg az élet elixírjének állítólagos feltalálása miatt, de jó eséllyel az igazsághoz közelebb áll azon kutatók véleményéhez, miszerint Flamel ügyes szélhámos volt, aki fantasztikus vagyonára csalással tett szert.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!