Don Cheadle összesen hat Marvel-filmben alakította James „Rhodey” Rhodes, azaz Hadigép karakterét, és tizenkét év után sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy eredetileg Terrence Howard játszotta Tony Stark legjobb barátjának szerepét. De miért cserélték le a színészt az első Vasember-film után? Cikkünkben erre a kérdésre igyekszünk választ adni.

A Vasember 2008 tavaszán került a mozikba, elindítva a Marvel filmes univerzumát, amihez foghatót korábban még nem láthatott a világ. Talán kevesen tudják, de az első Vasember-film munkálatainak megkezdése után a James „Rhodey” Rhodes ezredest alakító Terrence Howard volt az első színész, aki leszerződött a produkcióhoz. Howard ezen időszakban meglehetősen felkapott névnek számított (köszönhetően a Nyomulj és nyerj!-ért kapott Oscar-jelölésének), és a bennfentes infók szerint a Marvel Stúdió 3,5 és 4,5 millió dollár közti összeget fizetett azért, hogy elvállalja a szerepet.

Tizenkét év távlatából nehéz elhinni, de ez az összeg bőven meghaladta még a főhőst alakító Robert Downey Jr. fizetését is, aki 2,5 millió dollárt kaphatott Tony Stark megformálásáért. A stúdió ráadásul azt ígérte Howardnak, hogy amennyiben folytatásra kerül sor, az első rész gázsiját megtoldják újabb ötmillióval.

Ezzel persze nem a színészek zsebében szeretnénk turkálni, a pénznek jelentős szerepe volt abban, hogy Howard miért nem tért vissza a második részre, amit alig pár héttel az első film bemutatója után jelentett be a stúdió. Mielőtt erre rátérnénk, azt is tudni kell, hogy a színésznek hírneve van Hollywoodban, és nem a jobb fajtából: sokan forrófejűként és kontrollmániásnak tartják, ami igencsak meg tudja nehezíteni a munkakapcsolatokat.

terrence howard vasember
Terrence Hoawrd a Vasmberben. Fotó: Marvel Studios

Habár hivatalosan erről soha nem beszélt senki, a színész viselkedése A Vasember forgatásán is problémákat okozott, sőt nemcsak a színész személyiségével volt gond, de bennfentesek szerint a rendező, John Favreau nem volt megelégedve a játékával sem, ami újrafogatásokhoz, és végül oda vezetett, hogy a karakter rengeteg jelenete végezte a vágószoba padlóján.

És ez még nem minden, ugyanis ennek hatására a második rész forgatókönyvének írásakor elkezdték visszavágni Rhodey szerepét, amire a Marvel Stúdió úgy reagált, hogy nem a korábban beígért, hanem annál jóval kevesebb pénzt, az első rész gázsijának negyedét ajánlották a folytatásért. Howardnak saját bevallása szerint fogalma sem volt róla, hogy a rendezőnek/stúdiónak problémája volt vele, és óriási meglepetésként érte, mikor mindössze egymillió dollárt kínáltak neki a második részért.

A szétváláshoz tehát alapvetően a pénz vezetett, és bár egyik fél sem nyilatkozik arról, hogy végül ki állt fel először a tárgyalóasztal mellől, az együttműködés ezen a ponton véget ért, és könnyen lehet, hogy a Marvel pont arra számított, hogy Howard a honorárium fényében azonnal visszalép, hiszen ezt követően szinte azonnal leszerződtették Don Cheadle-t, aki végül hat Marvel-filmben alakította James Rhodes, azaz Hadigép szerepét.

don cheadle vasember 2
Don Cheadle a Vasember 2-ben. Fotó: Marvel Studios

Howard persze nem nyelte le könnyen a békát, miután nyilvánosságra került a lecserélése, nem egyszer nyilatkozta azt, hogy a Marvel nem tartotta be az ígéretét (ami lényegében igaz), és sűrűn hangoztatta, hogy Robert Downey Jr. sem állt ki mellette. A színész elmondása szerint próbálta elérni kollégáját, hogy segítsen hatni a stúdióra, de Downey soha nem viszonozta a hívásait. Howard ezt főleg azért nehezményezte, mert állítása szerint ő segítette hozzá barátját A Vasember főszerepéhez, aki ezidőtájt még komoly botrányhős hírében állt Hollywoodban. Ezt az állítást ugyanakkor a Marvel Stúdió tagadja, és senki más sem erősítette meg az évek során.

A filmben a legjobb barátokat alakító, és a forgatás idején a valóságban is baráti viszonyt ápoló színészek az esetet követően évekig nem beszéltek, ugyanakkor azóta elás(hat)ták a csatabárdot, legalábbis erre utal az a fotó, ami 2016-ban jelent meg Terrence Howard instagramján. A képen együtt mosolyognak Robert Downey Jr.-ral, a leírás szerint a színész örül, hogy újra látja régi barátját, és még a #lifestooshort és az #allgood hashtageket is szöveg mellé biggyesztette.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!