Olyan hányattatott sorsú film, mint amilyen az Új mutánsok, kevés akad a filmtörténelemben, de most ismét úgy tűnik, hogy a produkciónak végül sikerül révbe érnie: erre utal legalábbis az új premierdátum, ami szerint a film augusztus 28-án érkezik, ráadásul a mozikba.

A dolgok jelenlegi állása szerint több évnyi halasztás után nyáron végre tényleg bemutatásra kerül Josh Boone (Csillagainkban a hiba, Színlelők) X-Men spin-offja, az Új mutánsok, hiszen a legújabb információk szerint a film augusztus 28-án (itthon 27-én) érkezik a mozikban. A Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Blu Hunt és Henry Zaga főszereplésével érkező mutánsos produkciónak az ötödik premierdátumáról van szó, és volt olyan időszak, mikor úgy tűnt, hogy néhány aktuális filmhez (Trollok a világ körül, Artemis Fowl) hasonlóan teljesen elkerüli a nagyvásznat, és csak online, illetve lemezes kiadásban lesz elérhető. A Disney/FOX ugyanakkor továbbra is ragaszkodik a filmszínházas bemutatóhoz, az Új mutánsok egyéb változatai pedig csak később válnak elérhetővé.

Az új dátum egyelőre biztosnak tűnik, de ha a moziknak augusztusban sem sikerül megnyitni termeiket, nem kizárt, hogy egy hatodik időpontot is kapunk majd. És persze az is jó kérdés, hogy a filmszínházak újranyitása után hányan fognak a termekben ülni, akár egy blockbusterről, akár egy kisebb produkcióról van szó. Bárhogy is alakul ugyanakkor az Új mutásnok sorsa, Josh Boone munkájának bizonyos tekintetben már most sikerült beírnia magát a filmtörténelembe. Ugyan nem az Új mutánsok az első olyan film, aminek csak csúszásokkal sikerül eljutnia a premierig, ám annyi ellentmondó információ kevés alkotással kapcsolatban látott napvilágot, mint amennyit a mutánsos filmmel kapcsolatban olvashattunk az elmúlt években.

A 20th Centuary FOX által finanszírozott, 2017-ben forgatott film első előzetese még arra utalt, hogy az Új mutásnok a X-Men franchise első igazi horror darabja lesz, és erre engedett következtetni az is, hogy a kedvcsináló október 13-án, egy pénteki napon lett nyilvános. Később persze kiderült, hogy inkább egy sötétebb tónusú képregényfilmről van itt szó. A filmnek az eredeti ütemezés szerint 2018. februárjában kellett volna debütálnia, és már a tesztvetítései is lezajlottak, mikor a bemutatót végül 2019. áprilisára, majd augusztusra tolták – bár ez leginkább a Disney/FOX összeolvadás számlájára írható.

A csúsztatás viszont ezzel még koránt sem ért véget: az augusztusi premier harmadszorra is tolódni kényszerült, méghozzá 2020 áprilisára, ám a koronavírus-járvány is közbe szólt, így lett a legfrissebb dátum 2020. augusztus 28.

A csúsztatás okáról korábban Maisie Williams (Trónok harca) úgy nyilatkozott, hogy magával a filmmel sosem volt különösebb gond, csupán a speciális effekteken kellett finomítani. Williams nyilatkozata (és a felvásárlás) újraforgatásokról lehetett hallani, amit a Disney szeretett volna, de később több forrás is megerősítette, hogy erre nem került sor, mi több, a mozikba az eredetileg tervezett változat kerül.

Az újraforgatásokkal kapcsolatban az is felmerült, hogy a filmet az Marvel filmes univerzumának részévé faragják, ugyanis a Disney már korábban nyilvánvalóvá tette, hogy a FOX felvásárlását követően újrakezdik az X-Men-szériát. Ezt erősítette meg az is, hogy a cég egyik hivatalos oldala az MCU részeként tűntette fel a filmet, de erről is kiderült, hogy csupán egy bakiról van szó, tehát az Új mutánsok továbbra is a FOX-féle sorozat spin-offja.

Hogy a hányatott sorsú film végül megállja-e a helyét, az csak augusztus 27-én fog kiderülni, de mi azért drukkolunk neki, hogy ne legyen akkor bukás, mint amilyen a 2019-es Sötét Főnix lett.

Szerző: Kicsiny Marcián

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!