Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, bennfentesek szerint az eredeti Star Wars-trilógia legikonikusabb fejvadásza, Boba Fett is feltűnik a The Mandalorian második évadában, akit ugyanaz a Temuera Morrison formálhat meg, aki A klónok támadásában Jango Fettet, a Sith-ek Bosszújában pedig a fejvadász egyik klónját, Codyt is alakította. A színész visszatérése remek hír, ám ennél is érdekesebb új információ, hogy a forgatáson Boba páncélját nem Morrison, hanem Timothy Olyphant karaktere viselte. Lehet, hogy Boba Fett mégis halott?

Rosario Dawson, Temuera Morrison, Micheal Biehn és Katee Sachkoff után újabb színészről tudjuk, hogy csatlakozott a The Mandalorian második évadához: a Deadwood és A törvény embere sztárja, Timothy Olyphant is fel fog tűnni a szériában. Ugyan Olyphant karakteréről semmi biztosat nem tudunk, ám a Slashfilm úgy értesült, hogy a színész a forgatásokon egy titokzatos, zöld mandaloriai páncélt viselt, ez pedig arra enged következtetni, hogy Olyphant a Chuck Wendig által írt Utóhatás könyvtrilógia Cobb Vanth nevű karakterét fogja alakítani.

timothy olyphant
Timothy Olyphant A törvény emberében. Fotó: FX Productions

De kicsoda Cobb Vanth?

A regényekben Vanth a tatooine-i Freetown seriffjeként tűnik fel, és egy jawáktól vásárolt, sav marta mandaloriai páncélt visel. Az Utóhatásból csak annyi derül ki, hogy a guberálók nem sokkal A Jedi visszatér eseményei után, a hutt bűnvezér, Jabba vitorlás hajójának roncsai közt leltek az öltözetre – ne feledjük, Boba Fettet is ezen hajó környékén láttuk utoljára. A regény ugyan nem tisztázza, hogy a seriff valóban Boba felszerelését viseli-e, de a szöveg többször is erre utal.

Itt érdemes továbbá megjegyezni, hogy a The Mandalorian első évadának The Gunslinger című epizódja már elhintette egy rejtélyes alak érkezését – aki lehet akár Boba Fett, vagy Cobb Vanth is. Az említett rész története szerint a címszereplő egy Toro Calican nevű, zöldfülű fejvadásznak segít likvidálni Fennec Shandet, akire a tatooine-i dűnék közt (ahol a Carkoon-vermi sarlacc is fészkel) találnak rá. A bérgyilkosnőt elvileg sikerül hidegre tenni, majd az epizód utolsó snittjében feltűnik az említett alak, aki Shand holtteste felé közeledik. A karakteren – legalábbis amennyit látunk belőle – Boba páncéljának védjegyei ismerhetőek fel.

the mandalorian
Az a bizonyos jelent. Fotó: Lucasfilm

Hogy a jelenetben magát a fejvadászt, vagy Cobb Vanth-et látjuk-e, arra valószínűleg csak a The Mandalorian ősszel debütáló folytatásából derül ki, ahogy az is, hogy van-e valami kiút a Carkoon-veremből. Ezen a ponton persze az sem kizárható, hogy a fejvadász valóban meghalt A Jedi visszatérben, ám ez esetben joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha Bobát a Sarlacc emészti, akkor hogy került a páncélja a roncsok közé?

Így jöhet a képbe Temuera Morrison

Morrison a Star Wars-előzménytrilógia második részében, A klónok támadásában tűnt fel a mandaloriai páncélt viselő fejvadász, Jango Fett, majd a A Sith-ek bosszújában a CC-2224-es klón, azaz Cody szerepében. Az Episode II-ből emellett az is kiderült, hogy Boba nem Jango vérszerinti fia, csak egy nyers, fiaként felnevelt klónja, így adná magát, ha a szériában is Morrison öltené magára a meglehetősen csapzott mandaloriai páncélt. A beszámolók szerint a színész nem kap túl nagy szerepet a The Mandalorian következő évadában, így az sem elvethető teória, hogy a színész végül nem a fejvadász, hanem egy klón szerepében tűnik fel. Ha valóban ilyesmi van a háttérben, jó eséllyel a sokak által kedvelt klónszázadosról, Rexről lehet szó – főleg annak függvényében, ha Ahsoka is feltűnik a sorozatban –, akinek a színész korábban többször is a hangját kölcsönözte.

Rex és Ahsoka
Rex és Ahsoka a Star Wars: Lázadókban. Fotó: Disney

Rex egyike azon klónoknak, akiknek idő előtt sikerült kiszedni magukból a 66-os parancs végrehajtásáért felelős chipet, és hűek maradtak a Köztársasághoz és a jedikhez. A Star Wars idővonalán a századost legutóbb a Star Wars: Lázadókban láthattuk, méghozzá másik két klón, Gregor és Wulf társaságában, de a Disney korábban azt is megerősítette, hogy Rex A Jedi visszatér endori csatájában is részt vett. Hogy mi történt a karakterrel a csata után, azt nem tudni, így benne van a pakliban, hogy Morrison végül az öreg Rex személyében tér vissza a Star Wars univerzumba.

Hogyan élhette túl Boba Fett A Jedi visszatér ominózus esetét?

Az eredeti trilógia záróepizódjában C-3PO szájából hangzik el, hogy a sarlacc hosszú emésztési idejének köszönhetően akár ezer évig képes életben tartani a prédáit, hogy csak lassan szívja ki belőlük a tápanyagokat. Ráadásul valamilyen szimbiotikus kapcsolatot is képes kialakítani áldozataival, ami által a tudatuk teljesen elhomályosodik. A The Mandalorian nagyjából öt évvel A Jedi visszatér után játszódik, és felmerül a kérdés, hogy amennyiben sikerült kijutnia onnan, miért nem eredt azonnal Han Solo nyomába, hogy revansot vegyen?

Természetesen erre is akad magyarázat.

Hasonló történettel már a Marvel-féle, 1983-as Star Wars képregénysorozat 81. számában is találkozhattunk, aminek lapjain az olvasható, hogy a sarlacc visszaöklendezi a fejvadászt. Miután Boba a felszínre kerül, egy roncsokat kifosztó jawa csapat talál rá, ám a sarlacc elmekontrollja miatt a fejvadász semmire nem emlékszik. Később a Történetek Jabba palotájából című antológiakötetben olvashattuk, hogy Fett robbanószer segítségével tör ki a teremtmény gyomrából, majd a Történetek a fejvadászokról-ban többek között az is kiderült, hogy kisebb genetikai sérüléseken és az ideiglenes amnézián kívül a fejvadász nem szenvedett komolyabb károkat.

A Star Warstól nem idegen, hogy a hivatalos kánonon kívüli történetekből merít ötletet, esetleg onnan emel ki karaktereket, így könnyen előfordulhat, hogy a The Mandalorian ősszel érkező folytatásában az említett képregény sztorija köszön vissza, és az sincs kizárva, hogy Boba azért keveredik konfliktusba a seriffel, hogy visszaszerezze az apjától megörökölt páncélt. Bárhogy is alakuljon a történet, egy dolog már biztos: mi már nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy mi sül ki a The Mandalorian második évadából.

Szerző: Kicsiny Marcián

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!