Harry Potter fanatikusként az összes könyvet elolvastuk, és az összes filmet megnéztük vagy százszor. Viszont bármennyire izgalmas és részletes a boszorkányok és varázslók elképzelt világa, van pár olyan kérdés az univerzummal kapcsolatban, amiken évekkel a könyvek és a filmek megjelenése után is morfondíroznak a rajongók.

Miért thesztrálok húzzák a Roxfortba tartó fiákereket?

A thesztrálok elsőként a Harry Potter és a Főnix rendje című kötetben bukkanak fel teljes valójukban, ekkor derül ki ugyanis, hogy az „önműködő” fiákereket valójában ezek a varázslatos, leginkább lóra elmékeztető lények húzzák. Van ugyanakkor egy elég fura bökkenő ezekkel a lényekkel kapcsolatban: csak azok számára láthatóak, akik már találkoztak a halállal. A varázslóiskola környékén bőven akadnak furcsaságok (pl. a Tiltott rengeteg), de az ember fejében az is megfordul, hogy a Roxfort vezetősége és Hagrid a thesztrálok helyett találhatott volna más lényeket a fiákerek elhúzására. És ha már thesztrálok: Harry bébiként látta a szülei halálát, a Főnix rendje előtt mégsem esik arról szó, hogy látná a különleges teremtményeket.

harry potter kérdés
Fotó: Warner Bros.

Miért nem használnak a varázslók mugli találmányokat?

A Harry Potter-sorozat fő cselekményszála 1991 és 1998 között játszódik, így abban nincs semmi különös, hogy varázslók és boszorkányok az internet világában nem mélyedtek el, az viszont valahol mégis furcsa, hogy semmilyen mobileszközt nem használtak. Több helyzetben is hasznos lehetett volna, talán még Sirius Black is élne, ha kéznél van a mugli technika ezen gyöngyszeme. Bár a Harry Potter és a Tűz Serlegében Hermione egy félmondatban megemlíti, hogy a Roxfortban a sok varázslat miatt nem igazán működik az elektromosság, de ez mégis elég halovány magyarázat a kérdésünkre.

Hagrid szülei mégis hogyan…?

Rubeus Hagrid, a Roxfort Kulcs- és Háztájőrzője, később pedig a Legendás lények gondozása tantárgy professzora félig ember, félig óriás. Hagrid apja ember, az anyja óriás, és ha figyelembe vesszük, hogy az írónő miképp ábrázolta a könyvekben Hagrid féltestvérét, az óriás Grópot, akkor csak felmerül a kérdés, hogy mégis miképp történhetett az a szerelmi légyott, aminek során Hagrid megfogant.

harry potter kérdés
Fotó: Warner Bros.

Hogyan működik a Felix Felicis?

A Felix Felicis maga a folyékony szerencse, egy olyan bájital, amit nyilvánvaló okokból minden olyan területen tilos használni, ahol versengés folyik, például kviddics, vizsga vagy épp a választások. A hatodik kötetben egy talált könyvnek hála Harry tökéletesen elkészíti az élő halál esszenciája bájitalt, így nyer egy adag Félix Felicist Lumpsluck professszortól. Hősünk később ezt a bájitalt használja arra, hogy kicsalja az említett tanárból azon emlékét, ami segít felfedni a horcruxok titkát.

Harry ugyanezzel a szérummal motiválja Ront egy kviddicsmeccs előtt, aki azt hiszi, hogy ivott a szerencsefőzetből, így kellő önbizalommal vesz részt a mérkőzésen. Ez eddig érthető is, de arra sohasem kaptunk pontos választ, miképp is működik a bájital. A hatása alatt álló egyének hirtelen tudják mit kell tenniük és mondaniuk, de a nagy kérdés: mégis honnan vagy kitől jönnek a fejükben megszólaló, instruáló hangok?

Mi történt Harry nagyszüleivel?

Harry szüleinek szomorú sorsa közismert, azt viszont nem tudjuk, hogy mi történt a nagyszüleivel? Annyi bizonyos, hogy az apai nagyszülők nagyon idősek voltak, ám sem a könyvekben, sem a filmekben nem tudunk meg róluk többet, ami különösen meglepő annak fényében, hogy a Potter-család elég híres a varázsvilágban. Az anyai ágról, Lily szüleiről pedig szó sem esik. Annak fényében, hogy Dumbledore a Dursley családra bízza a kis Harryt, elég valószínű, hogy a kis túlélő anyai nagyszülei is elhunytak, de ennél azért többet is megtudhattunk volna a fiú felmenőiről.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!