Az Igazság Ligája 2017-ben jött, látott és hatalmasat bukott. És ez még csak a kezdet volt, hiszen a rajongók nem tudtak továbblépni azon, hogy Joss Whedon kukázta a félidőben távozó eredeti rendező, Zack Snyder rengeteg ötletét, és elindították a #ReleaseTheSnyderCut kampányt a másik verzió bemutatásáért. Ami pedig kezdetben elképzelhetetlennek tűnt, az mégis megvalósul, hiszen 2021-ben érkezik a Snyder’s Cut, a napokban indult HBO Max streaming szolgáltatás kínálatába. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy ez a lépés a Warner Bros. filmstúdió részéről nemcsak egy gesztus, hanem egy kísérlet, ami alapjaiban változtathatja meg a DC képregényen alapuló filmek sorsát.

Az Igazság Ligája 2017-es bemutatóját hatalmas várakozás előzte meg, de a DC szuperhősök összetrombitálása önmagában kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a film elnyerje a szélesebb közönség elismerését. A film nemcsak a nézőknél, de a jegypénztáraknál is hatalmasat bukott, ami részben annak köszönhető, hogy Zack Snyder eredetileg egy öt részes filmsorozat harmadik darabjának szánta Az Igazság Ligáját – de ebből végül nem lett semmi.

Egyes források szerint Az acélembert és a Batman Superman ellen: Az igazság hajnalát rögtön egy Az Igazság Ligája-trilógia követte volna, ám az ötletet a filmstúdió viszonylag korán kukázta. Hivatalosan két részt jelentettek be, de a Batman Superman ellen gyenge fogadtatása után a 2017-es Az Igazság Ligájának már szólófilmként kellett megállni a helyét, ráadásul egy családi tragédia miatt Snyder végleg kiszállt a produkcióból, még a végleges változat elkészülte előtt. Helyette Joss Whedon (Buffy, a vámpírok réme, Bosszúállók) vette át a stafétabotot, aki más irányba terelte a sztorit, és Snyder számos elképzelése a vágószoba padlóján végezte. Whedon karaktereket és történetszálakat vett ki a filmből, többek között Lex Luthort, a Marsbéli Vadászt és Flash szerelmét, Iris Westet, sőt még a végső főgonosznak szánt Darkseidet is, és a karaktereket árnyaló jelenetek számát is jelentősen visszavette.

Bár magyarázat sosem érkezett a változtatások valódi okára, de a bemutató óta sokan pletykálják, hogy a Warner Bros. a korábbi filmek teljesítményére és komorabb atmoszférájára hivatkozva kérte meg Whedont a végül hatalmasat bukó film átfazonírozására.

A rajongók azóta nem tudtak szemet hunyni Az Igazság Ligája felett, az pedig csak olaj volt a tűzre, mikor Snyder (aki nem is látta a Whedon-féle változatot) és több színész is megerősítette, hogy az eredeti verzió teljesen máshogy festett volna, mint a vászonra került változat. A vérszemet kapó rajongók ennek hatására indították el a #ReleaseTheSnyderCut kampányt, a film Snyder-féle változatának bemutatását követelve. Mindez nem merült ki cikkekben, twitteres és facebookos bejegyzésekben, a legelszántabbak óriásplakátokkal és különböző hirdetésekkel próbáltak nyomást gyakorolni a Warner Bros. stúdióra, ráadásul a téma még két év elteltével sem akart kikopni a köztudatból.

Megtörténik…

Az elmúlt hónapokban, többek között a rendező közösségi médiás posztjainak köszönhetően világossá vált, hogy a Snyder féle változat nyers, speciális effektek nélküli, befejezetlen verziója létezik, sőt egy ponton még a film néhány sztárja is csatlakozott a #ReleaseTheSnyderCut mozgalomhoz. Két hete pedig abszolút felgyorsultak az események, mikor a Heroic Hollywood videójából kiderült, hogy 2020. elején Snyder privát vetítést tartott a saját vágásának nyers változatából. A vetítésen a DC-Films vezetői is jelen voltak, és többek közt azt latolgatták, hogy a régóta követelt változatot milyen módon mutathatnák be. A bennfentesek szerint mozis bemutatóra semmi esélyt nem láttak a döntéshozók, ugyanakkor felmerült, hogy a Warner Media tulajdonában lévő HBO Max vagy DC Universe streaming szolgáltatások otthont adhatnának Snyder változatának.

A videóban elhangzó állításokról aztán pár nappal később kiderült, hogy megfelelnek a valóságnak, ugyanis megtörtént a hivatalos bejelentés. A HBO Max twitteres profiljára kikerült egy Az Igazság Ligája poszter, méghozzá a következő szöveggel: „#ReleaseTheSnyderCut 2021-ben csak a HBO Max kínálatában”. Pontos premierdátumról egyelőre nincs hír, és az sincs még lefixálva, hogy a szuperhősök egy közel négy órás rendezői változatban térnek-e vissza, vagy egy hat részes miniszéria képében.

zack snyder igazsag ligaja
Fotó: HBO Max / Twitter

A The Hollywood Reporter értesülései szerint Snyder már össze is állt az utómunkálatokkal foglalkozó csapattal, és gőzerővel dolgoznak, hogy vizuális effektekkel lássák el az érintetlen jeleneteket – bennfentesek szerint a munka 30 millió dollárnál is többe kerül az HBO Max számára. Zack és Deborah Snyder nyilatkozata szerint a végeredmény még azok számára is újdonságként fog hatni, akik látták Az Igazság Ligáját, ugyanis a Snyder’s Cut tovább árnyalja a főbb karakterek hátterét és még Darkseid is bekerül a filmbe. A karakterről korábban csak annyit derült ki, hogy Ray Porter kelti életre, és fontos szerepet kapott az eredeti verzióban. A karaktert feltűnését ráadásul már a Batman Superman ellen is elhintette, a Knightmare néven elhíresült jelenetekkel, és ma már azt is tudjuk, hogy Snydernek mi volt a célja a filmbe furcsán passzoló, apokaliptikus részlettel.

A rendező magyarázata szerint a posztapokaliptikus jövőben játszódó pár perc valójában nem egy rémálom, hanem Az Igazság Ligája cselekményének előrevetítése. Snyder eredeti elképzelése szerint a későbbi mutatták volna be azt az alternatív jövőt, amiben Darkseid átvette a hatalmat a Föld felett, és Supermant is kontroll alá vonta a minden élőlényre ható Életellenes Egyenlet segítségével. A Knightmate részletek után Bruce Wayne-nek egy rövid időre megjelenik Flash is, aki arról beszél, hogy Lois Lane a kulcs Supermanhez – hiszen az ő halálának a következménye, hogy zsarnokká válik.

Snyder tervei szerint Az Igazság Ligája filmekben (vélhetőleg a másodikban) láttuk volna, ahogy Flash használja a Batman és Cyborg által tervezett kozmikus futópadot, amivel visszautazik az időben, hogy figyelmeztesse Bruce Wayne-t. Ez a rész jó eséllyel Snyder saját vágásából sem fog visszaköszönni, ám Darkside visszaemelése – többek között – nagyobb értelmet adhat a Batman Superman ellen fentebb tárgyalt jeleneteinek.

Fordulópont

Hogy pontosan milyen lesz a Snyder féle változat, azt ma még kevesen tudják, azt pedig még kevsebben, hogy Az Igazság Ligája új (azaz eredeti) változata miképp fogja alakítani a DC-filmek sorsát. Ahhoz persze nem kell nagy jósnak lenni, hogy kijelentsük, a Snyder’s Cut rengeteg embert fog az HBO Maxre vonzani: egyrészt azokat, akik az egész #ReleaseTheSnyderCut kapmányt életben tartották, de mindenki mást is, hiszen a hirtelen fellángoló hype után aligha van olyan szuperhősfilm-rajongó, aki ne lenne kiváncsi rá, hogy mégis miben más a Snyder-féle verzió, mint a moziban látott változat.

Amennyiben pedig a Snyder’s Cut siker lesz (márpedig nézettségben biztos siker lesz), úgy az sem kizárt, hogy később a szintén hatalmasat bukó Öngyilkos Osztag esetében is megkapjuk a Jared Leto-féle Jokerrel megpakolt változatot – ne feledjük, a Warner Bros. ezt a filmet is ugyanúgy a Batman Superman ellen meglehetősen zord fogadtatása után alakíttatta át, jócskán eltávolodva David Ayer rendező eredeti elképzeléseitől.

Emellet az sem elképzelhetetlen, hogy az Igazság Ligája (vagy más képregények) szuperhősei önálló, egyenest az HBO Maxre gyártott szériákban térnek vissza. Arra persze minimális az esély, hogy Ben Affleck újra magára öltheti a denevérjelmezt, ám a Deadline értesülései szerint Henry Cavill már tárgyal a Warner Bros.-szal Superman szerepéről. A forrás ugyan tudni véli, hogy a tárgyalások nem Az acélember második részével, vagy Az Igazság Ligája újraforgatást igénylő jeleneteivel kapcsolatosak. Sokkal valószínűbb, hogy a Black Adam, az Aquaman, vagy a Shazam! második részét érintő szerepről van szó, ám ebben a pillanatban már egy HBO Maxes Superman-széria sem teljesen elképzelhetetlen. Már csak azért sem, mert a színész a tavaly debütált Vaják sorozat Geraltjaként az eddiginél is több rajongót szerzett magának, így egy főszereplésével érkező sorozat könnyen a HBO Max zászlóshajója lehetne.

A lehetőségek tehát elég tágak, de hogy milyen irányba tereli a mozgóképes DC univerzumot a Snyder’s Cut, azt jó eséllyel csak a jövőre esedékes bemutató után fogjuk megtudni. Bárhogy is lesz, ahhoz, hogy a Warner méltó vetélytársa lehessen a kisképernyőn is terjeszkedő (The Mandalorian, Marvel-sorozatok) Disneynek, Zack Snyder Igazsági Ligája-filmje adhatja meg a kezdő löketet. A magunk részéről mi bízunk benne, hogy végre elkeződik a DC filmes univerzumának gatyába rázása, és jön az időszak, amikor nem csak szökőévente láthatunk egy-egy jobb filmet a kedvenc DC szuperhőseink főszereplésével.

Szerző: Kicsiny Marcián

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!