Hollywood évtizedek óta adaptál videójátékokat a nagyvászonra, de igazán sikeres produkció eddig nem igazán született az ilyen próbálkozásokból. Ez persze nem veszi el az alkotók kedvét attól, hogy leálljanak, hiszen jelenleg is jó pár produkció van készülőben: Tom Holland főszereplésével érkezik az Uncharted-film, a Warner Bros.-nál a Mortal Kombat rebootján dolgoznak, és az HBO-ra is készül egy The Last of Us-sorozat. Ezek mellé csatlakozott egy újabb feldolgozás, aminek alapjául a Gearbox Software agyament lövöldéje, a Borderlands szolgál.

A Borderlands-széria nem véletlenül a looter shooter videojátékok egyik koronaékszere: ugyan nem a történet a legfőbb esszenciája, de az elvetemült steampunkos atmoszféra amit jókora adat fekete humorral is átitattak a fejlesztők – és az addiktív játékmenet szinte bárkit a képernyők elé szegez. A világ, a hangulat és a karakterek olyan elemei a játékoknak, amik kellően érdekessé tudják tenni a szériát még öt különálló program és több száz óra játékidő után is, így nem meglepő, hogy a Borderlands alapján is készülőben egy mozifilm.

A projektet a Lions Gate Entertainment filmstúdió karolta fel még 2015-ben, ám akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy a produceri szerepet Avi és Ari Arad fogják betölteni. Ők már több képregényfilmen (PókemeberVenom, A vasember, Szellemlovas, Penge) is dolgoztak, továbbá a Morbius, az Uncharted és a Metal Gear Solid filmváltozatait is ők felügyelik. A készülő adaptációról az elmúlt hetekben aztán többek közt az is kiderült, hogy Erik Feig (Mr. és Mrs. Smith, Szupercella) és Picturestart nevű cége is csatlakozott Aradékhoz, nem mellesleg a Gearbox vezetője, Randy Pitchford és a Take-Two vezérigazgatója, Strauss Zelnick lesznek a show executive producerei.

Emellett a stáb több tagjáról is lehullt a lepel: a rendezői székbe Eli Roth ül, aki korábban az első két Motel-filmmel és a Keanu Reeves főszereplésével készült Knock, Knockkal akasztotta ki a nézőket. A forgatókönyvön Craig Mazin is dolgozik, aki a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetés sorozata, a Csernobil szkriptjeit is szállította. A szereplőgárda nagy részét még nem verbuválta össze a stúdió, ám a minap a Twitteren már bejelentették az első főbb szereplőt: a szirén Lilith karakterét Cate Blanchett (A Gyűrűk Ura, Thor: Ragnarök) fogja életre kelteni.

borderlands film cate blanchett
Cate Blanchett az Ocean’s 8-ben. Fotó: Warner Bros.

Természetesen nincs olyan stáb, ami feltétlen garancia lenne egy film minőségére, ráadásul sokan vitatják, hogy videójátékokból lehet-e normális filmet készíteni. A szkepticizmus nem véletlen, elég csak a Warcraft: A kezdetekre, a Michael Fassbender főszereplésével készült Assassin’s Creedre, vagy az Mark Whalberg-féle Max Payne-re gondolni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek kivételek a felhozatalban: a tavaly bemutatott Pokémon – Pikachu, a detektív, vagy az idei Sonic, a sündisznó (aminek már a folytatása is az előkészületi fázisban van) is bebizonyította, hogy a videójátékot nem adaptálhatatlan alapanyagok.

Mi ezen a ponton még lelkesek vagyunk, nagyon bízunk benne, hogy a Borderlands is az utóbbiak táborához fog csatlakozni, és várjuk a további fejleményeket a projekt kapcsán. Ha minden a tervek szerint alakul, a film gyártása már idén kezdetét veheti. Végezetül pedig azt se feledjétek, hogy június 4-ig PC-re a Borderlands 2 és a Borderlands: The Pre-Sequel is ingyenesen beszerezhető az Epic Games Store digitális játékáruházból.

Szerző: Kicsiny Marcián

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!