Tavaly júniusban röppent fel a hír, hogy 2020-ban érkezik Suzanne Collins új könyve, Az éhezők viadala-trilógia előzményregénye, ami 64 évvel Katniss Everdeen története előtt játszódik, méghozzá Coriolanus Snow-val, Panem későbbi elnökével a főszerepben. Habár a koronavírus okozta veszélyhelyzet nem kímélte a hazai könyvkiadókat sem, az Agave gondozásában végül az eredeti tervek szerint május 20-án, a világpremierrel egy időben megjelent az Énekesmadarak és kígyók balladája, amit azonnal el is olvastunk.

Az éhezők viadala már több, mint egy évtizede robbant be a köztudatba, a Katniss Everdeen történetét elmesélő trilógiát 50 nyelvnél is többre fordították le, az eladott példányszám meghaladja a 100 milliót, és természetesen Hollywood is lecsapott az adaptációs jogokra: Jennifer Lawrence főszereplésével négy részes filmsorozat készült a regényekből. Mi a könyveket és a feldolgozást is nagyon szeretjük, így izgatottan vártuk, mit ad hozzá az Énekesmadarak és kígyók balladája az eredeti sztorihoz – azon túl, hogy egy újabb viadal eseményei kicsit ismét megviselik a lelkünket. Csalódnunk szerencsére Suzanne Collins legújabb történetében sem kellett, de spoilermentes cikkünkből azért ennél több is kiderül.

az éhezők viadala
Jennifer Lawrence, mint Katniss Everdeen. Fotó: Lions Gate Entertainment

Tíz évvel a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás után járunk: a Kapitólium leverte a körzetek elégedetlenkedő csapatait, ám maga is megszenvedte a háborút. A város romokban, az emberek elszegényedtek és éheznek, és nincs ez másként a Snow család megmaradt tagjaival sem. Az ekkor 18 éves főszereplő, Coriolanus a háború során elveszítette a szüleit, így nagyanyjával és unokanővérével, Tigris-szel él a jobb napokat is megélt családi lakban.

A fiún óriási a nyomás, nap mint nap meg kell felelnie a neve és rangja által támasztott elvárásoknak, hiszen a Kapitóliumban a látszat a legfontosabb. Coriolanus mindennél jobban vágyik rá, hogy kiemelkedjen jelenlegi elkeserítő helyzetéből és biztosítsa nem csak a saját, de megmaradt rokonai jövőjét is, amiben nem kell tovább nélkülözniük. Ebben nyújt tökéletes lehetőséget az újonnan induló mentorprogram, amiben ő és diáktársai azt a feladatot kapják, hogy győztest faragjanak a hozzájuk beosztott, az Éhezők Viadalára kiválasztott gyerekekből, ezáltal maguknak is dicsőséget és díjakat szerezve. De vajon meddig hajlandó Coriolanus elmenni a saját céljainak elérése érdekben? Mi az, amit nem fél feláldozni az áhított jövőért?

Az eredeti trilógia során már kellően megismerhettük a kegyetlen zsarnok Snowt, de senki sem születik eleve szörnyetegnek, még ő sem. Habár az új regényben sem kedveltük meg a karaktert – ami szerencsére nem is volt célja az írónőnek és ez nem is válik a könyv kárára –, de az új történetnek hála jobban megértettük, milyen hatások és döntések révén vált évekkel később egy szívtelen diktátorrá, és miért utálta első perctől kezdve Katniss Everdeent.

Énekesmadarak és kígyók balladája
Fotó: Agave

A regényben végigkísérjük a 10. Éhezők Viadala eseményeit: Coriolanius a rá bízott 12. körzeti lányt, Lucy Grey Bairdet próbálja életben tartani az arénában, miközben nehéz körülményei ellenére is próbál érvényesülni, hogy elérje határozott céljait. Sokat megtudunk az arénában zajló játékok akkori állapotáról, és kifejezetten érdekes, ahogy az írónő bemutatja, hogyan alakul át az esemény egy szimpla mészárlásból igazi showműsorrá. Megismerjük a viadal kitalálásának hátterét és feltalálóját, miközben a könyv olyan érdekfeszítő témákat boncolgat, mint a társadalom és az egyén viszonya, a hatalom fontossága, a diktatúra működése és az Éhezők Viadala szerepe. Emellett a leendő olvasóknak arra ezúttal is számítaniuk kell, hogy a történet nem fukarkodik a néhol elég véres és erőszakos jelenetekkel, így tizenhat év alattiaknak ezt a könyvet sem igazán ajánljuk.

Hatalmas bónusz továbbá, hogy a történet során Collins zseniálisan von párhuzamot az eredeti trilógiával. Anélkül kapunk magyarázatot sok mindenre, hogy az információ az arcunkba lenne tolva, mindemellett a regény tovább gazdagítja a korábban megismert Éhezők Viadala univerzumot. Kiderül például, hogyan lett a későbbi elnök védjegye a ruhára tűzött rózsa, miért különleges a kapcsolata ezzel a virággal, továbbá megjelennek a fecsegőposzáták, és a sorozatban megismert dalok (pl. A rét mélyén vagy A bitó) eredetére is fény derül.

aaz éhezők viadala
Donald Sutherland Coriolanus Snow szerepében. Fotó: Lions Gate Entertainment

Az Énekesmadarak és kígyók balladájában ezúttal is számos szerethető karakterrel, nem mellesleg jó pár ismerős szereplő felmenőivel és rokonaival találkozhatunk. Crane, Heavensbee, Flickerman vagy épp Snow unokanővére, Tigris, aki az eredeti trilógia harmadik részben jelenik meg mellékszereplőként.

Minden előzetes félelmünk ellenére Collins új regénye simán hozza az első három regény szintjét, és egyáltalán nem érződik csak a pénzért lehúzott újabb bőrnek. Jó volt visszatérni a már ismerős, fura és kegyetlen világba, és az új történet is pillanatok alatt magába szippantott minket. Elgondolkoztató, sokszor sokkoló és meglepő fordulatokban gazdag regényt kaptunk, ami nagy valószínűséggel sok Éhezők viadala-rajongónak elnyeri majd a tetszését.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!