Ugyan a LEGO által korábban bejelentett Super Mario készletek csak augusztusban kerülnek a boltok polcaira, azért a játékgyártó folyamatosan csepegteti az újabb és újabb információkat a különleges építőjátékkal kapcsolatban. Nemrég például kiderült, hogy a Mariós készletek átveszik a videojátékok egyik ikonikus „funkcióját”: a karakter mellé cserélhető ruhák is jönnek, és az új hacukák különleges képességeket hoznak magukkal.

Jelen állás szerint négy különböző power up kosztümről tudunk, és a Super Mario-rajongóknak jó eséllyel mindegyik ismerős lesz: Fire Mario, Propeller Mario, Cat Mario és Builder Mario. A kezdőcsomaggal érkező figura a klasszikus öltözetet viseli, azaz kék nadrágot piros sapkával, és a külön megvásárolható ruhák beszerzését követően ezek lesznek lecserélhetők, azonban a variálással nemcsak külsőre lesz más LEGO Super Mario figura, de a power up névből adódóan extra képességek is járnak az új ruhák mellé.

A Fire ruha lehetővé teszi, hogy virtuális tűzlabdákat dobjunk az ellenfelekre, a Propeller öltözettel a levegőben lehet láthatatlan érméket gyűjteni, a Cat öltözékkel Mario képessé válik arra, hogy a függőleges felületeken is sétáljon és ugráljon, míg a Builder hacuka akkor ad extra érméket, hogy a figurával jó nagyokat csapunk a pálya különböző elemeire.

De hogyan működik?

Ha pedig valaki nem lenne képben a LEGO Super Mario készletekkel kapcsolatban, annak íme egy kis gyorstalpaló. Amit biztos tudunk, hogy augusztusban érkezik egy alapcsomag, amolyan kezdőpálya, amiben benne lesz a speciális (új ruhákkal is feltúrbózható) Mario figura, és emellé biztos, hogy beszerezhető lesz egy kisebb, libikókával megbolondított sivatagi terepes kiegészítő, illetve egy jóval nagyobb, kastélyt formázó készlet, amiben a bajszos főhős egyik legnagyobb ellenfele Bowser is helyet kapott. Fontos ugyanakkor, hogy ezek a kiegészítők nem tartalmazzák a figurát, értelmük csak akkor lesz, ha már rendelkezünk az alapcsomaggal.

Az egész LEGO Super Mario koncepció kulcsa a már említett speciális bábu, ami jóval nagyobb, mint egy hagyományos minifigura, és sokkal többet tud az apró testvéreinél: a szemeit és a száját kijelzők adják, a mellkasán is található egy képernyő, van rajta hangszóró, a talpába pedig szenzorokat építettek, belül pedig gyorsulásmérő és giroszkóp is található.

A játék lényege pedig a klasszikus epizódok és a pályaépítős Super Mario Maker-játékok építőkockás keveréke: Marióval minél hamarabb el kell jutni a pálya elejéről a végére, viszont a szakasz felépítése abszolút ránk van bízva, és nemcsak ellenfeleket pakolhatunk le, de speciális platformokat, és olyan különleges elemeket is, amiket a figura talpán lévő érzékelő felismer. A szenzoroknak hála a rendszer érzékeli, ha sétálunk, ha ugrunk, vagy ha éppen ellenfeleket likvidálunk (itt is rájuk kell ugrani, akár többször is), és a kérdőjeles kockákkal interakcióba kerülve itt is extrák (mondjuk egy gomba) üthetik a markunkat – amik meg is jelennek a Mario mellkasára került kijelzőn.

Az alapcsomagból és a kiegészítőkből általunk összerakott pályát ráadásul időre, hatvan másodperc alatt kell teljesíteni, miközben érméket gyűjtünk: a speciális, általunk épített platformok használata, a különleges elemek felkeresése, az ellenfelek kiütése mind-mind érméket ér, és a cél az, hogy minél többet gyűjtsünk a pálya teljesítése közben. Külön mókás, hogy a Mario figura lábán lévő szenzor érzékeli a színeket is: a kék kockák vizet jelentenek, a zöld füvet, a sárga a sivatagot, a piros pedig a lávát. Utóbbihoz érve Mario sérül, szóval ilyenkor jöhet jól egy életerőt adó gomba, a gioszkóp pedig tudja, ha a figura leesik egy platformról, és ahogy a videojátékokban, az itt is ugyanúgy életvesztéssel jár.

így fest Bowser kastélya LEGO-ból. Fotó: LEGO Csoport

A LEGO hivatalosan eddig öt különböző készletet és négy power up ruhát jelentett be, de nagyon meglepődnénk, ha megállnának ennyinél, szóval augusztusig még biztos lehet számítani újabb leleplezésekre és meglepetésekre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!