A héten az oldalon már írtunk a book nook névre hallgató kiegészítőkről, amivel a zsúfolt könyvespolcokat lehet feldobni. Ezek az alkotások olyan hatással voltak rám, hogy eldöntöttem, magam is teszek egy próbát valami hasonlóval, csak alapanyagnak olyasmit használok, amivel  ügyesebben bánok, mint a fával vagy a papírral: LEGO elemeket.

Ha egészen őszinte akarok lenni, akkor a korábbi cikkünk megjelenéséig még csak fogalmam sem volt a book nook kiegészítők létezéséről (ha neked sem, ide kattintva művelődhetsz), de amikor megláttam a gyönyörűen kialakított, könyvek közé helyezhető kis világokat, akkor rögtön tudtam, hogy nekem is kell valami ilyesmi a könyvespolcomra.

Mivel sem a fával, sem a papírral nem bánok túl jól, így arra jutottam, hogy érdemes valami olyan „alapanyagot” választanom, amit már kellő rutinnal kezelek. Így jutott eszembe a LEGO, aminek természetesen pont az a lényege, hogy a lehető legkreatívabban építsünk belőle valami kedvünkre valót. A dán játékgyártó ráadásul rendszeresen kiad Harry Potteres készleteket, amiből nekem is akad pár korábbi, így némileg előnyből indultam, mert a szükséges összetevők már ott voltak a gyűjteményemben, csak ki kellett találnom, hogy miképp használom fel őket.

A saját készítésű book nookom alapját a 75945-ös kódszámú Harry Potter szett adja, ami a Harry Potter és az azkabani fogoly egyik ikonikus jelenetét idézi meg: mikor Harry Potter egyedül marad az erdőben Sirius Blackkel és megjelennek a dementorok. A készletben már eleve adottak voltak a figurák, a szarvas patrónus, illetve két dementor, így ezek miatt nem kellett, hogy fájjon a fejem. Emellé a tópart és az erdő egyes részeit is tálcán kaptam.

lego book nook
Fotó: Geek Life

Az eredeti készlet nagyjából 80 százaléka került át a saját alkotásomba, aminek a megalkotásánál az volt az elsődleges feladat, hogy egy könyvek közé helyezhető, kellően magas, kompakt, egyetlen nagy darabbá összeálló diorámát kapjak, amiről első látásra látszik, hogy mit szeretnék megjeleníteni vele. Utóbbi szerencsére nem volt nagy feladat, hiszen a figurák nagyszerűen elvégzik ezt a feladatot, csupán a környezetet kellett hozzájuk igazítani.

Így született meg az ötlet, hogy kapjon egy nagyobb részt a tó, amin keresztül a dementorok érkeznek, legyen meg a part Sirius-szal és Harryvel, illetve elérjem az erdő illúzióját, ne csak két árva fa jelképezze, hogy pontosan hol is vagyunk. A víz megalkotása nem volt nagy feladat, a sima kék elemeket pedig igyekzetem feldobni átlátszó elemekkel, amik nemcsak a vizet jelzik, de azt is, hogy a dementorokkal együtt fagy is érkezik. A partot a saját elemeimből szélesítettem ki, de az eredeti készlet szikláit használtam fel, hiszen azok már alapból is tökéletesek voltak.

lego book nook
Fotó: Geek Life

Az erdőt a készletben található két fa jelképezi, ezt egészítettem ki saját barna és zöld elemekkel, hogy kicsit változatos legyen az átmenet a part és a hátrébb lévő részek között. A rengeteget pedig egy függőlegesen rögzített zöld alaplap adja, amire különböző színű növény alkatrészeket erősítettem, illetve építettem egy „tetőt” is, ami egyrészt a fák sokaságának illúzióját adja, továbbá megemeli az egész jelenet magasságát, hogy a dioráma jobban mutasson a könyvek között. Ugyanezen okból készítettem egy talapzatot is a szettnek, hogy a jelenet ne vesszen el a méretes Harry Potter-kötetek között.

Röviden ez a LEGO-ból épített book nook története. Nagyjából két óra alatt érte el a végleges formáját, és a magam részéről annyira élveztem az építését, hogy már azon gondolkodom, milyen másik témát lehetne feldolgozni ilyen kiegészítővé. Természetesen LEGO-ból.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!