80 éves korában elhunyt Joel Schumacher amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer, aki egyik legnagyobb sikerét a Batman Mindörökké című filmjével aratta. A direktor szóvivőjének közlése szerint Schumacher halálát rákbetegség okozta.

Joel Schumacher 1939. augusztus 29-én született New Yorkban svéd-zsidó édesanyától és amerikai apától. Tanulmányait a Parsons School for Design művészeti iskolában végezte, majd divattervezőként kezdett dolgozni, de nem sokkal később a filmszakma felé fordult. Los Angelesbe költözve jelmeztervezőként helyezkedett el, majd a hetvenes évektől forgatókönyvíróként tevékenykedett. Igazi hírnevet ugyanakkor rendezőként szerzett, olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Szt. Elmo tüze, az Összeomlás, az Egyenesen át, Az ügyfél, a 8 milliméter, a Tigrisek földjén vagy éppen A fülke.

Egyik legnagyobb anyagi sikerét ugyanakkor a Val Kilmer főszereplésével készült Mindörökké Batman képregényadaptációval érte el, miután átvette a stafétabotot az első két Batman-filmet rendező Tim Burtontől. A sikeres folytatást aztán egy újabb rész, a Batman és Robin követte, amit viszont már a kritikusok és a rajongók is sárba tiportak – ebben a filmben ráadásul már George Clooney játszotta a főszerepet.

joel schumacher
Arnold Schwarzenegger és Joel Schumacher a Batman és Robin forgatásán. Fotó: Warner Bros.

Schumacher utoljára hét évvel ezelőtt rendezett, méghozzá két epizódot a Kevin Spacey főszereplésével készült netflixes sorozat, a House of Cards (Kártyavár) első évadából.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!