Július 7-én jelenik meg Jim Carrey Memoirs and Misinformation című regénye, ami ugyan egy fiktív történetet mesél el a világvégéről és Hollywood hamis, önző világáról, de mindemellett erősen merít a színész életéből is. 

A Dana Vachon társszerzővel közösen írt kötet főszereplője egy egzisztenciaválságban szenvedő dúsgazdag színész – név szerint Jim Carrey –, aki nem tudja eldönteni, hogy egy Mao Ce-tungról szóló életrajzi vagy egy gyerekjátékos filmet vállaljon-e be. És ezeken kívül is zajlik az élet a főhős körül: apokaliptikus bozóttüzek pusztítanak, egy csak nőkből álló ökoterrorista szervezet, valamint egy lehetséges UFO-támadás is felsejlik a háttérben.

Fotó: Knopf kiadó

A történet a számos kitalált esemény mellett bőven táplálkozik Jim Carrey életéből is: a színész a The New York Times-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy afféle avatárként érdemes tekinteni a nevét viselő főszereplőre, akinek karaktere bármelyik sztárra vagy celebritásra ráhúzható. A színész ezen felül még hozzáfűzte, hogy „semmi sem valódi, ami a könyvben olvasható, de minden igaz”.

Carrey karaktere mellett számos más színész alteregója feltűnik a regényben: Gwyneth Paltrow, Nicolas Cage, Anthony Hopkins vagy éppen Tom Cruise. A könyv műfaja elég behatárolhatatlannak tűnik, valahol az életrajz és a fikció között mozog, ahogy arra már a cím is utal. Abban ráadásul nincs semmi meglepő, hogy Jim Carrey a saját életéből inspirálódva írt könyvet, hiszen köztudott, hogy a sztár múltjában bőven akadnak zűrös szakaszok. Néhány éve például egy magánéleti tragédia is beárnyékolta a színész életét, amikor exbarátnője, Cathriona White öngyilkosságot követett el egy héttel azután, hogy szakítottak.

A viharos életet élő sztár nem először próbálkozik meg az írással, How Roland Rolls című gyerekregénye egy kis hullámról szól, aki azon aggódik, hogy mi történik majd vele, ha eléri a partot. A mese tanulsága, hogy a hullám végül rájön, nincs mitől tartania, hiszen ő is a nagy egész, vagyis az óceán része.

A Memoirs and Misinformation július 7-én jelenik meg angolul, magyar kiadásról ugyanakkor még nincsenek információink. Jeff Daniels-nek – aki a Dumb és Dumber-filmekben Jim Carrey-vel közösen játszott – a regény története kapcsán először az Alice Csodaországban ugrott be, valamint Hunter S. Thompson műve, a Félelem és reszketés Las Vegasban. Ez alapján egy kifejezetten ígéretes alkotás érkezik a könyvesboltok polcaira.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!