Stephen King posztapokaliptikus regényében egy laborban kikísérletezett influenzaszerű szupervírus szabadul el, és rövid alatt leradírozza a Föld színéről az emberiség jelentős részét. Bár a Végítélet korábban már kapott egy adaptációt Gary Sinise és Molly Ringwald főszereplésével, de negyed század után eljött az ideje egy újabb verziónak: ezúttal a Csillagainkban a hiba rendezője készít belőle tíz részes sorozatot.

Napjaink egyik legolvasottabb írójának több, mint 1100 oldalra rúgó regénye 1973-ban jelent meg, és ijesztően valóságosnak hat 2020-ban: a katonai támaszpontról elszabaduló vírus elképesztő gyorsasággal terjed, senki nem tudja megállítani, és a Föld lakosságának jelentős százaléka a fertőzés áldozata lesz. Akadnak azonban immúnis emberek, akik két táborra szakadnak, és előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik, hogy összecsapjanak. A Végítélet egy kifejezetten vaskos eposz a jó és a gonosz biblikus harcáról, és kétségtelenül Stephen King munkásságának az egyik legmeghatározóbb darabja.

Világvége. Fotó: CBS

A regény adaptációja az elmúlt évtizedekben már többször terítékre került, és 1994-ben készült is belőle egy kifejezetten jól sikerült, négy részes minisorozat, aminek maga Stephen King írta a forgatókönyvét. Ezt meglőzően, a 80-as években a horrorfilmek egyik nagy öregje, George A. Romero akarta megfilmesíteni a Végítélet sztoriját, a Warner Bros. stúdió végül azonban elállt az ötlettől, arra hivatkozva, hogy a szerző képtelen volt úgy lerövidíteni a sztorit, hogy az beleférjen egyetlen játékfilmbe.

A legújabb Végítélet ismét sorozat lesz, tíz epizóddal, és az Egyesült Államokban a CBS All Access stremingszolgáltató kínálatában lesz elérhető. Stephen King ezúttal is közreműködött a széria elkészítésében, ráadásul még egy kibővített befejezést is írt a szériához, amiből kiderül, hogy mi történik a túlélőkkel, miután szembenéztek a széria főgonoszának számító Randall Flagg-gel és az általa verbuvált emberekkel. Meglepő, ugyanakkor izgalmas döntésnek tűnik továbbá, hogy a rendezői székbe Josh Boone ülhetett, akinek a Csillagainkban a hiba című filmet, és a bemutatásra váró Új mutánsokat köszönhetjük.

stephen king végítélet
Alexander Skarsgård, mint Randall Flagg. Fotó: CBS

A szereposztás impozáns: James Marsden (Westworld) lesz Stu Redman, Alexander Skarsgård (True Blood) kelti életre Randall Flagg karakterét, Amber Heard (Aquaman) játssza Nadine Cross-t, Odessa Young (A Million Little Pieces) lesz Frannie Goldsmith, Heather Graham (Boogie Nights) kapta Rita Blakemoor szerepét, Henry Zaga (13 Reasons Why) pedig Nick Andros bőrébe bújik. A sorozatban feltűnik még Marilyn Manson, Whoopie Goldberg pedig a 108 éves, a jó oldalon álló embereket összegyűjtő Abagailt alakítja.

A Végítélet első epizódjai elméletileg még 2020-ban a képernyőre kerülnek, és abból kiindulva, hogy az amerikai sajtót nem olyan régen elárasztották a kész epizódokból származó képek, jó eséllyel az első előzetes sem lehet már olyan messze.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!