Több, mint 20 éve, hogy magyarul is kiadták a Harry Potter és a bölcsek kövét, és még most is emlékszünk rá, milyen feszült várakozás előzte meg az újabb és újabb kötetek megjelenését. Talán kevesen tudják, de nem sokkal a Harry Potter és a félvér herceg megjelenése után elkezdett terjedni egy folytatás, amit úgy adtak kézről kézre a rajongók, mint Rowling kiszivárgott kéziratát. A Harry Potter és a varázslók háborúja persze nem a befejező kötet volt, csupán egy jól megírt, ráadásul magyar fanfiction. 

Évtizedek óta hódító hobbi, hogy a rajongók az általuk kedvelt könyvek, filmek, sorozatok és képregények történetét újragondolják vagy folytatják – az így keletkező szövegek hivatalos neve fanfiction, ami napjainkra valóságos irodalmi műfajjá nőtte ki magát. Természetesen a J. K. Rowling-féle Harry Potter-kötetek is rengeteg embert megihlettek az elmúlt két évtizedben, és a varázsvilág inspirálta történetek között akadnak igazán említésre méltó írások, az egyik ráadásul magyar és különleges történet is kapcsolódik hozzá.

Egy magyar rajongó, Juhász Roland (írói álnevén Parselmouth Lion) hamarabb fejezte be a Harry Potter-sorozatot, mint Rowling, a Harry Potter és a varázslók háborúja című történet pedig mind stílusában, mind történetvezetésében tökéletesen passzolt az eredeti regényekhez. Sok más lelkes amatőrhöz hasonlóan, Roland a saját folytatását is a Merengő nevű oldalon publikálta, és egy idő után elkezdett terjedni egy olyan pletyka, miszerint az írás a hetedik rész kiszivárgott kézirata. A Könyves Magazinnak adott interjújából kiderül, hogy Roland maga sem tudja, hogyan terjedhetett el az a szóbeszéd, miszerint a Harry Potter és a varázslók háborúja valójában a még meg sem jelent hetedik rész lenne.

„Úgy tudom elképzelni, hogy az eredeti ötletgazda tökéletesen tisztában volt vele, hogy ez egy fanfic, csak meg akarta viccelni néhány ismerősét. Ők pedig bevették a tréfát. Én erre csak legyintettem, nem tudtam elhinni, hogy ezt valaki tényleg komolyan veszi, de amikor két újság meg az RTL Klub Fókusz című műsora is megkeresett, akkor döbbentem rá, hogy milyen méreteket öltött ez az álhír.”

Harry Potter és a varázslók háborúja
A magyar Rowling”, azaz Juhász Roland. Fotó: Wikipédia

A Harry Potter és a varázslók háborúja ott veszi fel a fonalat, ahol a Félvér Herceg véget ért: Dumbledore halálát követően Harry eltölti az utolsó nyarát a Privet Drive 4. alatt, majd Hermione és Ron társaságában a horcruxok keresésére indul. Ahogy az a Könyves Magazin cikkében is olvasható, Roland története jó érzékkel csapta le a Rowling által korábban feldobott labdákat és logikus magyarázatokkal szolgált jó néhány olyan titokra és rejtélyre, ami a korábbi kötetekben merült fel Dumbledore-ral, Voldemorttal vagy éppen a horcruxokkal kapcsolatban. A fanfiction minőségéről sokat elárul, hogy Roland írását sokan Rowling saját munkájának hitték, ráadásul a mű a terjedelmében sem igazán marad el az eredetitől, hiszen több, mint 400 oldalas – és mind a mai napig bárki számára elérhető.

Ráadásul a történet itt még nem ér véget, hiszen Juhász Roland nemcsak a Harry Potter és a varázslók háborúja megírásához kapott ihletet, de még egy igazán cselekménydús és izgalmakban bővelkedő folytatást is írt a Harry Potter sorozathoz, Nurmengard-trilógia címen. Az első kötet a Harry Potter és a Negyedik Torony, ezt követi a Harry Potter és az Ezernevű, a finálé pedig a Harry Potter és a Smaragd Sigillus címet kapta. A történetek hangulata ezek esetében is remekül illeszkedik a hivatalos regényekhez, és a sztorik során megismerhetjük Harry gyermekeit, és a felnőttek világába is elkísérhetjük a híres triót.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!