A Funko napjaink egyik legismertebb játékgyártója, köszönhetően a nagyfejű POP! figuráknak, amik lefednek szinte minden érdeklődési kört, legyen szó akár a szuperhősökről, filmekről, sorozatokról, sportolókról, a brit királyi családról vagy éppen olyan híres írókról, mint Stephen King. A cég 1100-nál is több licenc alapján gyártja a mára ikonikusnak mondható figurákat, szinte lehetetlen lépést tartani az újabb és újabb megjelenésekkel, és a játékok mellett a Funko már mindenféle kiegészítőket is készít, sőt az elmúlt években megnyitották az első boltjaikat. Ezek közül látogattuk meg a Los Angelesben található Funko Hollywood üzletet.

A Funko figurák hazánkban is egyre népszerűbbek, már nemcsak a geek cuccokra szakosodott üzletekben és webshopokban lehet találkozni velük, de az olyan áruházakban is, mint például a Müller, a facebookos csoportokban pedig naponta cserélnek gazdát a gyűjtemények darabjai, nem egyszer egészen ritka, az átlagnál jóval több ezrest kóstáló darabok. Mi magunk is nagy rajongók és gyűjtők vagyunk, lassan nem tudjuk hová tenni a POP! figurákat rejtő ablakos dobozokat, de ennek ellenére havonta csapunk le az újabb darabokra.

Funko Hollywood

Egy ponton túl az ember persze többre vágyik, kíváncsi, éppen ezért, mikor 2020 elején úgy alakult, hogy az Egyesült Államok keleti partjának közelébe kerültünk, fogtuk magunkat, és meglátogattuk a Funko egyik üzletét. A cégnek jelenleg két nagyobb boltja van, az egyik a vállalat székhelyén, a Washington államban található Everettben, míg a másik a kaliforniai Los Angelesben, méghozzá a Hollywood Boulevardon, és ennek megfelelően a neve is Funko Hollywood – ide tértünk be, hogy részesei lehessünk egy másfajta Funko élménynek.

Az üzletet persze akkor is érdemes meglátogatni, ha az ember vásárolni akar, hiszen elég jó áron lehet beszerezni a figurákat (minden hagyományos méretű POP! 10 dollár), de aki arra számít, hogy itt mindent megtalál, az jó eséllyel csalódni fog. A választék értelemszerűen nagy, de nem feltétlenül a legfrissebb, és a valós kínálatnak csak a töredéke érhető el – a mi ottjártunkkor legalábbis így volt. Vannak ugyanakkor exkluzívok, főleg olyanok, amik az üzlethet kapcsolódnak, és ezek sem kerülnek többe, mint az átlagos figurák.

funko hollywood
Funko Hollywood bejárat. Fotó: Geek Life

A Funko bolt lényege ugyanakkor, hogy különleges élményt nyújtson, ennek megfelelően nem hagyományos üzletet kapunk, hanem egy olyan, 3700 négyzetméteres világot, aminek a célja, hogy lenyűgözze a Funko-rajongókat (és bárkit, aki betéved). Éppen ezért a Funko Hollywood tele van hatalmas, közel kétméteres POP! és egyéb figurákkal, amik tematikusan, külön termekbe vannak elhelyezve, és ezeket a helyszíneket végigjárva olyan érzésünk lehet, mintha a Funko mennyországba tévedtünk volna.

A bejáraton belépve egy tűzlétrára tapadó Pókember fogadja a betérőket, nem sokkal hátrább a Fekete Párduc egy jelenete van megépítve. Balra kanyarodva egy Galaxis őrzői tematikájú terembe jutunk, ahol egy hatalmas, trónon ülő Thanos vonja magára a figyelmet, de itt megtaláljuk többek között Grootot és Mordályt, ahogy a témához kapcsolódó figurákat, pólókat, pulcsikat, kiegészítőket és Loungefly táskákat is.

Mindenki megtalálhatja a maga kedvencét

Innen továbbhaladva a Harry Potter szobába jutunk, ahol egy asztalhoz ülhetünk Hermionéval, Harryvel és Ronnal, de pózolhatunk akár Newt Scamanderrel is. Tovább haladva a DC Comics hőseihez érünk, itt is adott a lehetőség a fotók elkészítésére, és ez összességében igaz az egész üzletre. A különböző részek, legyen szó a Disneyről, a Star Warsról, a Trónok harcáról vagy a Stranger Thingsről, úgy lett kialakítva, hogy a vendégek élményként örökíthessék meg az ottlétet. Bepattanhatunk a Jurassic Park ikonikus, életnagyságú dzsippjébe, miközben ott a sérült Dr. Malcolm és a nyomunkban loholó T-Rex, de Greedóval szembe beülhetünk a Mos Eisley kantina emlékezetes boxába, esetleg Luke homokfutójába, miközben rohamosztagosok vesznek körbe, de beállhatunk Boba Fett mellé is egy közös fotóra.

Ha mindent körbe akarunk járni, meg akarunk nézni, és le akarunk fotózni, akkor simán másfél két óra eltölthető az üzletben, de mindeközben komoly lélekjelenlét kell ahhoz, hogy ne pakoljunk mindent a kosarunkba. És akkor még az egyik fő attrakcióról nem is beszéltünk, a POP! Factoryról, ahol mindenféle alkatrészekből rakható össze egy saját, teljesen egyedi Funko figura – ha valaki eljut egy ilyen üzletbe, annak ezt semmiképp nem szabad kihagynia!

Az odajutás egyébként roppant egyszerű, már amennyiben a LAX reptérre érkezik az ember, és később onnan hagyja el várost: a terminálról kilépve csak meg kell keresni a FlyAway buszszolgáltatás megállóját, és megvárni a rendszeresen közlekedő járművek egyikét, aminek Hollywood a végállomása (mennek még buszok Long Beachre, a Union Stationhöz és Van Nuysra is). Köztes megállók nincsenek, leszállva pedig mindössze 5-6 perc sétával elérhető a Funko Hollywood a Vine Streeten található megállóból.

funko hollywood
Az utca egy részlete a bejárat előtt. Fotó: Geek Life

Mi az egynapos Los Angeles-i kirándulásunk során kétszer látogattuk meg az üzletet, főleg azért, mert nagyon baráti áron lehetett beszerezni nemcsak a figurákat, de a Loungefly kiegészítőket és a különböző pólókat, de másodszor sem tuduk megállni a fotók készítését, és ha a jövőben úgy alakulnak a dolgok, hogy megint Los Angelesbe sodor minket az élet, akkor biztos, hogy ismét betérünk a Funko különbejáratú mennyországába.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!