Augusztus elsején rengeteg új LEGO készlet érkezik a boltokba, többek között a LEGO Super Mario szettek, a LEGO NES, új Star Wars csomagok és a Technic téma friss képviselői. Utóbbiak közül a LEGO 42113 Technic Bell Boeing V-22 Osprey viszont jó eséllyel mégsem lesz megvásárolható, ugyanis a Német Béke Társaság (German Peace Society) részéről heves tiltakozást váltott ki, hogy a dán gyártó egy katonai járművön alapuló játékot kíván forgalomba hozni, miközben – elméletileg – elítélik az olyan gyerekeknek szánt termékeket, amik a valódi háborút idézik meg.

A German Peace Society közleménye szerint a LEGO augusztus 1-én az első katonai készletét tervezi piacra dobni, miközben a cég értékeit taglaló dokumentum tiltja az olyan termékek gyártását, amik létező és használatban lévő katonai járműveken alapulnak. A társaság ezen felül azt is kifejezetten problémásnak találja, hogy a gép licencének tulajdonosai (Boeing és Bell) fel vannak tüntetve a termék dobozán, és ennek kapcsán kiemelik, hogy minden ilyen szett megvásárlása egyben a két fegyvergyártó finanszírozását is jelenti.

A közlemény emellett nem felejti el kihangsúlyozni, hogy a Boeing 2018-ban a világ második legnagyobb fegyvergyártója volt az ebből származó 29,15 milliárd dolláros bevételével, míg a Bell a két évvel ezelőtti lista 27. helyén szerepelt a 3,5 milliárdos, fegyverkezésből származó bevételével. A társaság hangsúlyozza, hogy egyáltalán nem örülnek ennek az együttműködésnek és a szett megjelenésének, és több tüntést szerveztek német LEGO Store-ok elé, többek között a Berlinben található legnagyobb üzlethez is.

LEGO 42113 Technic Bell Boeing V-22 Osprey
Fotó: LEGO Csoport

A július 20-án megjelent tiltakozásra a dán játékgyártó gyorsan reagált, és a saját közleményükben hangsúlyozták, hogy a LEGO 42113 Technic Bell Boeing Osprey V-22 készletet abban a szellemben tervezték, hogy kihangsúlyozzák a jármű kereső- és mentőakciókban betöltött szerepét, és a szett összerakva is ezt ábrázolja. Ugyanakkor a cég tisztában van azzal, hogy a szóban forgó járművet elsősorban katonai célokra használják, és a közlemény elismeri, hogy a szett szembemegy azzal a régóta érvényben lévő vezérelvvel, miszerint nem gyártanak katonai járműveket. Ennek eredményeképp a vállalat bejelentette, hogy felülvizsgálják a készlet augusztus 1-én esedékes megjelenését.

FRISSÍTÜNK: a LEGO bejelentette, hogy a készlet nem kerül forgalomba.

A LEGO 42113 Technic Bell Boeing V-22 Osprey ezzel egyidőben el is tűnt a LEGO webáruházának kínálatából, és elég nagy az esélye, hogy a készlet soha nem is kerül forgalomba azok után, hogy a cég elismerte: a szett nem felel meg az általuk képviselt értékeknek. Amennyiben valóban ez a helyzet, az anyagilag komoly veszteséget jelenthet a cég számára, hiszen a szettet nemcsak legyártották, de valószínűleg már ki is szállították a bolygó minden tájára. A gyors visszakozás emellett azért is érdekes, mert a LEGO kínálatában bőven találhatók katonainak titulálható járművek (elég csak a Star Wars termékvonalra gondolni), bár kétségtelen, hogy ezek csak a képzelet szüleményei, ellenben a V-22 Osprey-jel, ami létező cégek egy valós és napjainkban is használatban lévő hadigépének licence alapján készült, ráadásul a két fegyvergyártó logója még a termék dobozára is rákerült.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!