Tíz nappal a korábban már bejelentett megjelenési dátum előtt a dán játékgyártó úgy döntött, mégsem teszi elérhetővé kereskedelmi forgalomban a LEGO 42113 Technic Bell Boeing V-22 Osprey névre hallgató készletét, miután egy német szervezet tiltakozást indított, amiért a LEGO fegyvergyártókkal együttműködve készítette el szettet.

Ahogy azt az üggyel foglalkozó korábbi cikkünkben írtuk, a German Peace Society július 20-án közleményt adott ki, miszerint a LEGO egy katonai készletet tervez piacra dobni, miközben a cég hitvallása ellenzi az olyan termékek gyártását, amik létező és használatban lévő katonai járműveken alapulnak. A társaság ugyanakkor azt is kifejezetten problémásnak találta, hogy a gép licencének tulajdonosai (Boeing és Bell) fel vannak tüntetve a termék dobozán, és ennek kapcsán kiemelték, hogy minden ilyen szett megvásárlása egyben a két fegyvergyártó finanszírozását is jelenti, hiszen az eladott készletek okán jogdíj illeti a vállalatokat.

LEGO 42113 Technic Bell Boeing V-22 Osprey
Fotó: LEGO Csoport

A tiltakozásra a LEGO még aznap reagált: a gyártó webshopjából eltűnt a LEGO 42113 Technic Bell Boeing V-22 Osprey adatlapja, illetve a cég kiadott egy közleményt, aminek a lényege nagyjából az volt, hogy a kritikákat figyelembe véve átgondolják a szett megjelentetését.

A végső döntés július 21-én született meg: a LEGO bejelentette, hogy bár a készletet úgy tervezték, hogy a légi jármű keresésben és mentésben betöltött szerepét hangsúlyozzák, és a kivitelezése is azt mutatja, hogy egy ilyen verzió miképp nézhetne ki, de elismerik, hogy a gépet csak a hadsereg használja. Mivel a vállalat régóta érvényes üzletpolitikája szerint nem készítenek valódi katonai járművekre hasonlító játékokat, ezért az a döntés született, hogy mégsem kerül kereskedelmi forgalomba a készlet. A közlemény hozzáteszi, hogy a LEGO tisztában van azon rajongók csalódottságával, akik várták a szett megjelenését, de a gyártó fontosnak érzi, hogy megfeleljen a márka által képviselt értékeknek.

Hogy ez a lépés mennyit használ vagy árt a LEGO renoméjának, azt még nehéz eldönteni, az mindenesetre nem teszi túl hitelessé az értékek védelmében történő visszahívás magyarázatát, hogy mindez tíz nappal a megjelenés előtt történik, úgy, hogy a készletek jó eséllyel már most a kereskedőknél vannak, arra várva, hogy kikerülhessenek a polcokra. A PromoBricks ráadásul azt is megtudta, hogy az említett német szervezet a készlet januári bejelentését követően többször megkereste a céget az aggályaival, amire állításuk szerint a LEGO semmilyen formában nem reagált, leszámítva a július 20-ai nyilvános tiltakozást.

A dán játékgyártó valószínűleg a negatív sajtót próbálta elkerülni a mostani döntéssel, ám aligha jelenthető ki, hogy sikerrel jártak. A rajongók máris petíciót indítottak, ráadásul sokak szemében a döntés már csak azért sem tűnik hitelesnek és konzisztensnek, mert a LEGO korábban már adott ki létező harci járművön alapuló modellt, például a Sopwith Camelt (LEGO 10226). A cég logikáját követve persze ez még annyiban megfelel az emlegetett értékeknek, hogy nem egy aktuális, jelenleg is hadászati célokra használt gépről van szó.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!