A magyar animáció még nem igazán mondhatja el magáról, hogy otthonosan mozogna a horror műfajában, ezért is érdemes a figyelemre Felvidéki Miklós Gorgon című diplomafilmje, ami egy sötét titkot rejtő házba repít minket. 

Az alig kilenc perces kisfilm igazi felüdülés lehet az animációs- és horrorfilmek rajongóinak, és már a cím is beszédes: a Gorgon a görög mitológiából ismert három félelmetes női szörnyetegre, a gorgókra utal, akik a a világ nyugati peremén őrzik az Alvilág kapuját. A három nővér közül talán Medusza a legismertebb: aki ránézett a kígyóhajú nőre, azonnal kővé dermedt, egészen addig, míg fel nem bukkant Zeusz fia, Perszeusz, aki egy tükör segítségével Medusza ellen fordította a saját képességét, majd levágta a kővé dermedt gorgó fejét.

gorgon
Forrás: Felvidéki Miklós / Gorgon

A Gorgon története egy majdnem idilli, mondhatni romantikus találkozással veszi kezdetét, ám főszereplőnkről hamar kiderül, hogy piti zsebtolvaj. Az akciója nem is sikerül jól, hiszen egy rendőr rajtakapja a zsebelésen, aki elől egy ódon és kísérteties bérházba menekül. A rendőr követi a férfit a furcsa helyre, ahol macska-egér játékot űzve kergetőznek, miközben veszélyesebbnél veszélyesebb teremtmények lesnek rájuk a sötétből – tudhatjuk meg a Dot & Line cikkéből.

Forrás: Felvidéki Miklós / Gorgon

A kisfilm a klasszikus kísértetházas tematikát házasítja Medúsza történetével, a látványba és a cselekménybe beleszőve olyan mitikus alakokat, mint Kerberosz (a háromfejű kutya, aki alvilág kapujának őrzője) és a szirének (az elbűvölő hangú, de gyilkos természetű tengeri nimfák), de még Poszeidón szobra is felfedezhető az ódon bérház kőszobrai között. Az egyszerű, de jól kivitelezett, csattanóval végződő sztori mellett külön szót érdemel az ötletes és hangulatos látvány, amit szívesen élveztünk volna egy jóval hosszabb alkotás keretein belül is.

Az animációs film alkotója Felvidéki Miklós, aki szabadúszó animátorként, képregénrajzolóként és illusztrátorként tevékenykedik a mindennapokban. Nekünk nagyon tetszett a Gorgon című munkája is, így nagyon bízunk benne, hogy a jövőben is láthatunk majd tőle valami hasonlót.

Érdekeség továbbá, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idén először egy teljes hónapot szentel a volt tanulók diplomamunkáinak, és ennek keretén belül látható többek között a Gorgon is. Felvidéki munkája mellett az alábbi animációk ilesznek elérhetők:

Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt
Kántor Péter: Ujj a ravaszon
Kopasz Milán: Beyond
Bárány Dani: Házibuli
Wunder Judit: Kötelék (Bond)
Carlson Hanna: Out of Order
Varga Petra: Mimik
Király Krisztián: A körömágyszaggató (The Hangnail Picker)
Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!