Ha filmekről van szó, nem csupán a törölt jelenetek, kimaradt karakterek és kihagyott történetszálak mozgatják meg a fantáziánkat, de rendesen lázba jövünk egy-egy easter egg, azaz húsvéti tojás felbukkanásakor is.

Ezek a – többé-kevésbé – rejtett utalások, belső poénok kezdetben főként videójátékokban bukkantak fel, ahol titkos üzeneteket, új szinteket és pályákat találhattak a felhasználók, később viszont filmekben, könyvekben és képregényekben is megjelentek ezek a kikacsintások.

Manapság viszont már nem csak a szemfüles nézők bukkanhatnak ilyen extra utalásokra és jelenetekre, hiszen a Marvel-filmek esetében a stáblista végén mindig számíthatunk plusz képsorokra, illetve a híres képregényalkotó, Stan Lee pár másodperces szerepei is easter eggeknek minősülnek. De hogy ne csak beszéljünk róluk, most mutatunk néhány olyan húsvéti tojást, amik régebbi filmekben találhatók, és rájuk bukkanva az sem kizárt, hogy legközelebb már más szemmel nézitek a képernyőn pergő cselekményt.

Harcosok klubja és Starbucks

Habár a klubnak megvannak a maga szabályai, de a filmet elnézve felmerülhet, hogy talán van egy íratlan, sosem emlegetett tétel is, ami valahogy így szólhat: „Ne menj sehová Starbucks kávé nélkül”. Ha figyelmesen nézzük a képsorokat, meglepődve konstatálhatjuk, hogy minden jelenetben található egy, az amerikai kávéházlánc logójával ellátott papírpohár. És ez nem a díszletben maradt baki, mint a Trónok Harca egyik epizódjában, hanem a fogyasztói társadalmat kritizáló, az unalmas és uniformizált világot megjelenítő film rendezőjének a saját ötlete, amit a híres kávézólánc jóváhagyásával valósított meg.

easter egg
Itt elég látványos a Starbucks pohár. Fotó: 20th Century Fox

A keresztapa-trilógia és a narancsok

A világhírű maffiatrilógiában ez az ártatlan mediterrán gyümölcs kulcsmotívum, a karakterekre leselkedő veszélyt vagy akár a halált jelzi: megfogva, elfogyasztva, óriásplakáton feltüntetve, de akár csak egy koktélos pohárban felbukkanva, a narancs a legtöbbször előre jelzi az érintett szereplőre váró visszafordíthatatlan végkifejletet. Csak, hogy a legnyilvánvalóbbakat említsük: Vito Corleone naracsot vásárol, mielőtt meglövik az utcán, Sonny Corleone egy narancslevet reklámozó hirdetés előtt hajt el, mielőtt szitává lövik és Michael Corleone kezéből is egy ilyen gyümölcs esik ki, mielőtt elragadja a halál. A többi megtalálását viszont már rátok bízzuk.

easter egg
Jó sok narancs… Fotó: Paramount Pictures

A tégla és az X

A Tégla című filmben A keresztapa-trilógiához hasonlóan Martin Scorsese előre jelzi az egyes karakterek sorsát, ám itt gyümölcs helyett egy (vagy akár több) X feltűnése vetíti előre, hogy az események szerencsétlen fordulatot vesznek az egyes karakterek számára. A rendező ilyen módon tisztelgett Howard Hawks eredeti, 1932-es A sebhelyesarcú című filmje előtt, amiben szintén X-eket használtak utalásként a képernyőn bekövetkező halálok előrejelzésére.

easter egg
Eltéveszthetetlen X. Fotó: Warner Bros.

Indiana Jones és a Star Wars

A két hollywoodi rendező, George Lucas és Steven Spielberg kapcsolata rivalizálással indult, ami pár év alatt barátsággá változott, és ennek (egyik) eredménye az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című kultikus kalandfilm, aminél Spielberg rendezőként, míg Lucas író-producerként működött közre. Ennek tudatában nem is annyira meglepő, hogy belső poénként Spielberg előszeretettel rejtett el a Star Wars-filmekre utaló easter eggeket Indy kalandjaiban, és ugyanezt Lucas sem volt rest viszonozni az űropera részeinél.

Az Indiana Jones-filmekben a szemfülesek kiszúrhatják Leia hercegnőt és a két droidot (R2D2 és 3CPO) hieroglifának álcázva (ez utóbbiakat akár több alkalommal is), egy Club Obi Wan elnevezésű szórakozóhelyet, OB-CPO feliratot, ami a jedi mesterre és az aranyszínű droidra utal, de ezeken felül még számos más easter egg is fellelhető a filmekben. A Star Wars esetében megjelenik egy náci tank, Jones ikonikus ostora Han Solo ruháján kiegészítőként, de a Frigyláda és maga a régészprofesszor is megpillantható egy-egy jelenetben.

easter egg
Nézzétek csak mi van az oszlopon. Fotó: Paramount Pictures
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!