A Mulan eredetileg március 26-án került volna a mozikba, de a Disney számításait az új koronavírus keresztbe húzta, így a premier átkerült július 23-ra, majd amikor már látszódott, hogy a világjárvány tovább tart, mint sokan remélték, a dátum augusztus 20-ra módosult. A vállalat a múlt hónapban végül ezt az időpontot is lefújta, és egészen mostanáig nem nevezett meg újabb premieridőpontot. A legfrissebb bejelentés szerint a film végül szeptember 4-én kerül a mozikba, de ugyanekkor megjelenik a Disney+ kínálatában is, csakhogy az utóbbi esetben akad némi csavar.

A Disney+ ugye a Netflixhez és az HBO GO-hoz hasonló előfizetéses streaming szolgáltatás, ahol fix havidíjért cserébe korlátlanul lehet nézni a kínálatban megtalálható filmeket. Szeptember 4-én (a mozis bemutatókkal egy időben) a Mulan ugyan felkerül a katalógusba, de megtekinteni csak úgy lehet, ha a felhasználók az előfizetési díjon felül kifizetnek érte egy extra összeget, ami az Egyesült Államokban 30 dollár (~ 9000 forint) lesz.

A Disney bejelntésének értelmében ez a díj országonként változni fog, és a jelenlegi információk szerint a kifizetett összegért csak kikölcsönözni lehet a filmet, aminek a megtekintésére 24 óra áll majd rendelkezésre. A vállalat emellé azt is bejelentette, hogy ilyen formában azok is megnézhetik majd a Mulant, akiknek alapból nincs Disney+ előfizetése – persze csak azokban az országokban, ahol hivatalosan elérhető a szolgáltatás.

Magyarországon jelenleg csak némi trükközéssel lehet előfizetni a Disney+-ra, de ez koránt sem jelenti azt, hogy itthon nem lesz megnézhető a Mulan, hiszen amennyiben szeptember 4-ig nem változnak a hazánkban érvényben lévő szabályok és korlátozások, úgy a film elérhető lesz a mozik kínálatában, méghozzá 30 dollárnál jóval olcsóbban.

Habár az valahol érthető, hogy a Disney szeretné minimalizálni a veszteségeit (az Egyesült Államokban elég súlyos a koronavírus helyzet, és a mozik aligha nyitnak ki szeptemberben), de a 30 dolláros extra díj még ennek fényében is túl soknak tűnik egyetlen filmért, amit csak megszabott ideig lehet megtekinteni. Kíváncsian várjuk, hogy a Magyarországra november 5-én érkező Fekete Özvegy esetében vajon ugyenezt eljátsza-e a Mickey egeres vállalat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!