Az első Transformers-képregények eredetileg 1984-ben láttak meg a napvilágot a Marvel jóvoltából, ám hiába telt el azóta közel négy évtized, még mindig lehet új dolgokat mondani az Autobotok és az Álcák háborújáról. Erre bizonyíték a Transformers ’84 című képregény, ami 35 év után fedte fel Optimusz fővezér sötét titkát.

A játékgyártó Hasbro 1984-ben dobta piacra az első Transformers akciófiguráit, amiket a kor jó szokásához híven „megtámogattak” egy animációs szériával és egy képregénnyel is, hogy a gyerekek még véletlenül se felejthessék el, hogy miért kell könyörögni a játékboltokban. A terv jól sült el, hiszen nemcsak a játékfigurák lettek elképesztően sikeresek, de a rajzfilm és a rajzolt történetek is – utóbbi ráadásul a 90-es években hazánkban is megjelent, így rengeteg képregényszerető gyerkőc ismerkedhetett meg az alakváltó robotok első generációjával.

A Generation One elnevezés napjainkban egyaránt vonatkozik az 1984 és 1992 között futó akciófigura sorozatra, a négy évadot és egy egész estét filmet számláló animációs sztorira, illetve az összesen 80 füzetig jutó képregényre. Cikkünk szempontjából az utóbbi érdekes, hiszen a megjelenés 35. évfordulójára, 2019. augusztusában megjelent a Transformers ’84 képregény nulladik száma, ami némileg új megvilágításba helyezte az eredeti történetet, és vele együtt Optimusz fővezér karakterét.

transformers 84
Fotó: IDW Comics

Az alapokat mindenki ismeri: az Autobotok és az Álcák háborúja régóta dúl a pályájáról letért Cybertron nevű bolygón, ami az űrben sodródva keresztezi egy aszteroidaöv útját, ami mindenki számára végzetes lehet. Az Optimusz vezette Autobotok a Bárka nevű hajójuk segítségével elhárítják ugyan a fenyegetést, de a Megatron alatt szolgáló Álcák kihasználják a helyzetet, és lecsapnak kimerült ellenfeleikre. A harc végül oda vezet, hogy az Autobotok vezére a Föld felé irányítja a Bárkát, lezuhannak a bolygóra, ahol a gépekre évmilliókon át tartó álom vár, mielőtt tovább folytatnák a harcot az immáron emberek lakta égitesten.

Sötét titkok

Az eredeti Transformers-képregények nyitó konfliktusa alig pár oldalon zajlott az első számban, és mindenki elfogadta, hogy az Alakváltók az események furcsa játékának köszönhetően jutottak el a Földre. A 2019-ben kiadott, 38 oldalas jubileumi képregény ugyanakkor ezt a pár oldalas felvezetést bővíti ki, felfedve, hogy a Bárka elleni támadás egyáltalán nem érte váratlanul Optimusz Fővezért, sőt valójában az ő – meglehetősen sötét, de érthető – terve volt, hogy Megatronék ott legyenek a fedélzeten, miután áttörtek az aszterodiaövön.

transformers 84
Fotó: IDW Comics

Hogy Optimusz miképp (illetve kinek a segítségével), és miért állt elő ezzel az elsőre furcsának tűnő tervvel, azt nem szeretnénk elspoilerezni, mert egy kifejezetten élvezetes olvasmányról van szó – főleg akkor, ha valaki olvasta és szerette a Generation One képregényeket. És nemcsak azért, mert kibővíti és megkavarja, amit eddig tudtunk, de azért is, mert mindezt úgy teszi, mintha nem is kiegészítés lenne, hanem egy elfeledett történet, amit annak idején nem jutott el a rajongókhoz. Guido Guidi modern, de az akkori stílushoz nagyszerűen idomuló rajzai, a színezés, a robotok szájából elhangzó szövegek és a karakterek személyisége is nagyszerűen passzol az 1984-ben kiadott képregényekhez, így már az első pár képkocka képes bárkit visszarepíteni az időben, és a jóleső nosztalgia akár oda is vezethet, hogy azonnal újra akarjuk olvasni a teljes szériát.

Összeérnek a szálak

És nem csupán ezért érdemes elolvasni a Transformers ’84-et: a történetet jegyző Simon Furman (aki annak idején dolgozott az eredeti Generation One képregényeken is) nemcsak azt a bravúrt hajtotta végre, hogy szinte hibátlanul kanyarított új hátteret egy három és fél évtizedes történetnek, de betöm egy olyan lyukat a sztoriban, aminek a magyarázatára jó eséllyel (már) senki nem számított. A sztori egyszerre két idősíkon játszódik, a Cybertronon, nem sokkal a Bárka katasztrófája előtt, illetve az emberi időszámítás szerinti 11. században. Utóbbi szálon a középkori Angliában csapnak össze Álcák és Autobotok, megmutatva, hogy a történet kulcsfigurája még Optimuszék eltűnése után is tartotta magát a fővezér kéréseihez.

A sztori ezen része viszont főleg azért érdekes, mert végre kiderül, hogy miképp került egy Autobot mentőhajó az angliai Stansham kastély romjai alá. A sztori a magyar olvasóknak ismerős lesz, hiszen Acélember címmel ez volt a magyar kiadás 34. és 35. számának egyik története. Az eredetiben Man of Iron címmel megjelent sztori érdekessége, hogy eredetileg a Transformers képregény brit kiadásához írták. Ennek oka, hogy az Egyesült Királyságban sokkal gyorsabb ütemben jelent meg a képregény, mint az amerikai, így a helyi kiadó olykor extra számokkal egészítette ki az USA-ban készülő képregényt. A Man of Iron is ezért készült, és a brit kiadás 9-12. füzetében jelent meg, majd kicsit átdolgozva bekerült az amerikai verzió 33-34. számába is – ez utóbbi jelent meg a magyar változatban is.

A sztori lényege nagyon röviden annyi, hogy az Autobotok befogják egy hozzájuk tartozó, régen lezuhant űrhajó jelét, ami az angliai Stansham kastély alól érkezik, és az Álcák is tudnak róla. A történet végén Optimuszék megsemmisítik az űrjárművet, a Transformer ’84-ből pedig kiderül, hogy kik is voltak a hajó utasai, mit kerestek a Földön a 11. században, és végül miért zuhantak le. A Man of Iron a maga idejében eléggé kilógott a Transformers történetek közül, de azért a kánon részét képezte, Simon Furman munkájának hála viszont az egykori tölteléksztori új értelmet kapott, és ezzel együtt a Transfomers ’84 is olyan egyedi ízzel lett gazdagabb, amit az eredeti sorozat rajongói biztos, hogy értékelni fognak.

Folytatása következik

A Transfomers ’84 nulladik számra eredetileg ugye 2019 augusztusában jelent meg, és nem csak azért vettük elő, mert most elképesztően olcsón, nagyjából 400 forintnak megfelelő euróért szerezhető be a Comixology szolgáltatásnak hála. Ennél valamivel fontosabb, hogy idén júliusban elindult a folytatás, a négy részesre tervezett Transformers ‘84: Secrets and Lies, aminek szintén Simon Furman az írója, a rajzokért pedig ismét Guido Guidi felel.

transformers 84
Fotó: IDW Comics

Ami a történetet illeti, ahogy a cím is sugallja, újabb titkok és hazugságok lepleződnek le, szóval, ha valaki még mindig imádja a Generation One képregényt, és tetszik neki a fillérekért kínált Transformers ’84 #0, akkor ebben a szériában sem fog csalódni. Az első rész már kapható a Comixologyn, a folytatás pedig augusztus 19-én lesz elérhető digitális formában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!