Remek hírünk van Neil Gaiman rajongótáborának: a Könyvhéten már magyarul is megvásárolható lesz a szerző egyik novelláján alapuló képregény, a Smaragdzöld tanulmány, méghozzá a rendkívül igényes kiadványairól híres Fumax jóvoltából.

Neil Gaiman már bizonyított a képregények, a gyermekirodalm, a novellák és regények világában is, gyakorlatilag nem is tudnánk dönteni, hogy területen nyújtotta a legjobb teljesítményt. Ha viszont csak a képregényeknél maradunk, akkor a szerző legkülönlegesebb munkája kétségkívül a Sandman, amit mára kultikus olvasmánnyá érett, és egy nap is kevés lenne hozzá, hogy kivesézzük, pontosan miben is rejlik a nagyszerűsége. Most azonban nem erről, hanem a magyarul Smaragdzöld tanulmány címmel megjelenő képregényről lesz szó.

A történet olyan, mintha H. P. Lovecraft és a Sherlock Holmes karakterét kitaláló Sir Arthur Conan Doyle közösen írtak volna regényt: a 19 században játszódó sztori névtelen detektívje egy német nemes meggyilkolásának ügyén dolgozik, az ügy pedig túlmutat az ésszerűség határain, a szálak ugyanis egy olyan földöntúli, London utcáit kísértő jelenséghez vezetnek.

A Smaragdzöld tanulmány újnak nem nevezhető történet, hiszen már 2003-ban megjelent a Shadows Over Baker Street című antológiában, és magyarul is olvasható a Törékeny holmik című novelláskötetben. Az írásból 2018-ban készült képregény, ami  Rafael Scavone, Rafael Albuquerque és a többszörös Eisner-díjas Dave Stewart közös munkája.

neil gaiman képregény
A tervezett magyar borító. Fotó: Fumax Kiadó

A kötet a szeptemberi Könyvhétre érkezik, és bár a kivitelezéséről jelen pillanatban még nem sokat tudni, de ismerve a kiadásért felelős Fumax korábbi munkáit, szinte biztosak vagyunk benne, hogy egy nagyon szép és igényes képregényt vehetünk majd a kezünkbe.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!