Az Ickabog J. K. Rowling legújabb gyerekeknek szóló regénye, aminek bár semmi köze a Harry Potterhez, de az írónő ígéretei szerint ugyanúgy izgalmakkal és rejtélyekkel teli, akárcsak a világhíres varázslófiú története. 

Az Ickabog történetét Rowling hosszú évekkel ezelőtt írta a gyermekei számára, és sokáig hagyta porosodni egy fiókban, mert másokkal nem akarta megosztani. Szerencsére a mű nem ment veszendőbe, az írónő ugyanis a koronavírus-járvány kezdetén végül mindenki számára elérhetővé tette a munkáját. A történet elsőként angolul jelent meg az interneten, Tóth Tamás Boldizsárnak hála pedig már van magyar fordítás, ami egy külön erre a célra létrehozott oldalon olvasható.

A történet az angol mintához hasonlóan részletekben jelenik meg, méghozzá hét héten keresztül, és a hétvégéket leszámítva naponta válnak elérhetővé újabb és újabb fejezetek. Külön érdekesség, hogy a gyerekek maguk illusztrálhatják a történetet, a legjobbnak ítélt rajzok pedig az ősszel megjelenő nyomtatott verzióba is bekerülnek.

ickabog rowling
Az angol kiadás borítója. Fotó: Little, Brown Books for Young Readers

Az Ickabog klasszikus tündérmese, helyszíne egy Duskáldia nevű királyság, aminek a fiatal és népszerű Félhetetlen Frédi király az uralkodója. Frédi birodalma mesebeli hely, ami főként világhírű sajtjairól, borairól és süteményeiről híres, de akadnak az országnak szegény részei is, ahol bizony semmi nem terem meg, így a finom falatok is hiánycikknek számítanak. Az Ickabog pedig nem más, mint egy legendás szörnyeteg, ami Lápfölde mocsaras vidékén él, kinézete és szokása pedig aszerint változik, hogy éppen ki mesél róla.

Rowling regénye tele van izgalmakkal és újdonságokkal, egyes részleteiben például a Hans Christian Andersen-féle A császár új ruháját című mesét idézi. A Harry Potterhez hasonlóan a történetben itt is fontos motívum a jó és a rossz harca, de a hatalom és az igazság is jelentős szerepet kap a sztoriban. Az Ickabog nyomtatott változata az Animus kiadó gondozásában érkezik majd a boltokba, előreláthatólag novemberben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!