A Hosszú Halloween (The Long Halloween) cím ismerős lesz a képregényrajongóknak, hiszen az egyik leghíresebb, magyarul is megjelent Batman-történetről van szó. A történet ugyanakkor hamarosan mozgásban is látható lesz, hiszen két részes animációs film készül Jeph Loeb és Tim Sale munkája alapján.

A közeljövőben nem lesz hiány DC képregényeken alapuló filmekben, hiszen érkezik a James Gunn rendezte új Öngyilkos osztag, jövőre bemutatják a Zack Snyder-féle Az igazság ligája verziót, és 2021-ben debütál a Robert Pattinson főszereplésével készülő The Batman is. A Sötét Lovag ugyanakkor nemcsak ez utóbb két alkotásban bukkan majd fel, hanem egy kétrészes animációs filmben is, ami az egyik leghíresebb Batman történet, a Hosszú Halloween alapján készül, méghozzá azonos címmel.

Jeph Loeb író és Tim Sale rajzoló alkotása eredetileg 1996/1997-ben jelent meg, egy tizenhárom részes minisorozat formájában. A történet Batman karrierjének korai idószakában játszódik: a Sötét Lovag épp Carmine Falcone lebuktatásán ügyködik Gordon felügyelő és Harvey Dent államügyész közreműködésével, amit megzavar egy Holiday (Ünnep) nevű sorozatgyilkos, aki mindig ünnepnapokon csap le a maffiavezér szervezetéből kikerülő áldozataira. A sztoriban felbukkan még Macskanő, Méregcsók, Rébusz, Madárijesztő és Joker is, aki nem tudja elviselni, hogy még egy pszichopata gyilkos bukkant fel Gothamben. A képregény nagy erénye továbbá, hogy szépen felépítve mutatja be Kétarc születését – még Christopher Nolan is innen merített ihletet a saját verziójához A sötét lovaghoz.

hosszú halloween
Fotó: DC Comics

A noir műfaját kóstolgató képregény remekül építi fel a kissé nyomasztó, sötét hangulatot, és a felvonultatott nem kevés karakterrel is pazarul bánik. Jeph Loeb erkölcsi tanmesének is beillő, lebilincselő történetét Tim Sale festményszerű rajzai teszik teljessé, és nagyon bízunk benne, hogy a mester stílusa valamilyen formában visszaközön majd a készülő animációs filmekben is. Ezekről jelen pillanatban még keveset tudni, az augusztus végén tartott DC Fandome eseményen csupán annyit jelentettek be, hogy az első rész 2021 nyarán érkezik, amit ősszel követ a második fejezet. Még a szinkronhangok és az alkotók névsorát is homály fedi.

Jó hír ugyanakkor, hogy a Hosszú Halloween nemrégiben megjelent magyarul is, méghozzá a DC Comics Nagy képregénygyűjtemény részeként, a 17. és 18. kötetekben. Ha valakinek kimaradt volna a sztori, akkor melegen ajánljuk a két kiadvány beszerzését, ugyanis tényleg a valaha készült egyik legjobb Batman történetről van szó.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!