A LEGO fokozatosan megszünteti a készletek dobozaiban található egyszer használatos műanyagot, a helyét papír csomagolás veszi át, a hosszabb távú terv pedig az, hogy legkésőbb 2025-re a vállalat minden csomagolóanyaga fenntarthatóvá váljon.

A LEGO Csoport bejelentette, hogy 400 millió dolláros beruházást tervez a következő három évben, hogy fedezze a folyamatban lévő, valamint a hosszútávú befektetéseinek költségeit, így gyorsítva fel a fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási kezdeményezéseit. Ennek részeként a vállalat megkezdi a LEGO dobozokban lévő, az alkatrészek csomagolására szolgáló egyszer használatos műanyag tasakok megszüntetését. Ez része azon törekvésnek, hogy 2025 végére a csomagolás fenntarthatóvá váljon. 2021-től próbaként az Erdőgondnoksági Tanács (FSC) által hitelesített, újrahasznosítható papírzacskók kerülnek a dobozokba.

A cég tisztában van vele, hogy az eddig használt csomagolóanyagot nem olyan egyszerű lecserélni, és időbe fog telni, míg megtalálják a megfelelőt, mivel az új anyagnak tartósnak és könnyűnek kell lennie, ezzel is fokozva az építési élményt. A LEGO-nál már számos különböző fenntartható anyagból készült mintapéldányt teszteltek több száz szülővel és gyermekkel. A kicsiknek tetszettek a papírzacskók, amiket 2021-ben tesztjelleggel tervez bevezetni a vállalat, mivel környezetbarát megoldás, és könnyű kinyitni őket.

lego papír csomagolás
Katt a képre, hogy rendesen el tudd olvasni! Fotó: LEGO Csoport

A fenntartható anyagok kifejlesztése és használata mellett a legfeljebb 400 millió dollár értékű beruházás számos társadalmi és környezetvédelmi tevékenységre is összpontosít, ennek része a már létező Fenntartható Alapanyagok Program, ami több mint 150 szakértő bevonásával tovább folytatódik annak érdekében, hogy a LEGO termékek és csomagolások fenntarthatók legyenek. 2015-ben a LEGO Csoport azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy 2030-ra a termékeit fenntartható anyagokból fogja készíteni.

A cég kiterjeszti a cukornádból készült bio-kockák alkalmazását, amik jelenleg a teljes kockaportfolió 2 százalékát teszik ki – konkrétan a különböző növényeket formázó alkatrészekről van szó. A LEGO emellett tovább kutatja a fenntarthatóbb, megújuló, vagy újrahasznosított forrásokból készített műanyagok lehetőségeit. Ennek érdekében egyesíti erőit olyan kutatóintézetekkel és cégekkel, amik kifejezetten újrahasznosított és bio alapanyagokból készült anyagok gyártásának fejlesztésével foglalkoznak. Az együttműködések célja, hogy a játékgyártó olyan alapanyagokat találjon, amik ugyanolyan minőségűek és tartósak, mint a ma használt alapanyagok. A tervezett beruházások egyaránt fedezik majd a fenntartható alapanyagok fejlesztésének és a gyártósorok költségeit is.

Még több LEGO:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!