Még júliusban számoltunk be arról, hogy érkezik az IKEA és a LEGO első közös termékcsaládja, a BYGGLEK, ami több különböző méretű tárolóból áll. A hazai IKEA jóvoltából mi már az októberi megjelenés előtt kipróbálhattuk az egyik speciális dobozt, és az alábbi cikkben gyűjtöttük össze a tapasztalatainkat.

A BYGGLEK termékcsalád jelenleg három különböző kiszerelést takar: adott egy 26 x 18 x 12 centis tároló, létezik egy 35 x 26 x 12 centis kivitel, az utolsó pedig egy három darabos csomag, amiben egy 17 cm széles, 6 cm magas és 12,5 cm mély nagyobb dobozt, illetve két 13 cm széles, 6 cm magas és 8,5 cm mély tárolót találunk.

Ezek mellé vásárolható meg külön a 201, kifejezetten alap elemeket és két minifigurát tartalmazó LEGO 40357 – BYGGLEK készlet, ami a dobozokhoz hasonlóan csak az IKEA áruházakban lesz beszerezhető, méghozzá 2020. október 1-től.

Mi a közepes, 35 x 26 x 12 cm méretű BYGGLEK tárolót kaptuk meg, méghozzá az említett 40357-es készlet, illetve egy 11001-es LEGO Classic kreatív szett társaságában. A doboz hat darabból áll, az IKEA hagyományaihoz hűen a dobozt természetesen nekünk kell összeállítani, de az egész folyamat nem igényel több időt 2-3 percnél. A négy oldalfalat össze kell illeszteni, ezekre rápattintani az alsó részt, majd felülre mehet a tető – és már kész is vagyunk.

A doboz különlegessége, hogy mind a négy oldalán találunk egy-egy fogantyúként használható bemélyedést, amiken bütykök is helyet kaptak, tehát kompatibilisek minden LEGO alkatrésszel, azaz építeni lehet rájuk, akár csak a tároló tetejére, ami lényegében egy 32 x 44-es alaplap. A bütykökön természetesen mindenhol megtalálható a védjegynek számító LEGO felirat.

BYGGLEK: de mi itt a lényeg?

Az egész BYGGLEK termékcsalád lényege pont ez, hogy ne csak egyszerű dobozok legyenek, amikben az alkatrészek tárolhatók, hanem olyan kiegészítők, amik kreatívan díszíthetők, de akár játék közben is használhatók. A tárolók tetejére simán lehet építeni, a LEGO alapfunkciójának hála mozgatás közben sem kell félni attól, hogy leesnek róla a dolgok, de simán dekorálhatjuk is ezt a felületet. Akár a tulajdonos neve is kirakható rajta kockákból – tényleg csak a fantázián múlik, hogy mire használjuk a fedelet. Ugyanez igaz a fogantyúkra is, amik nemcsak díszíthetők a különböző elemekkel, de segíthetnek abban is, hogy a tároló egy nagyobb építmény része legyen. Tapasztalataink alapján a tárolók egyedivé varázslása nemcsak a gyerekeknek lehet szórakoztató, de akár felnőtteknek is.

bygglek
A kreatív felhazsnálás egyik módja. Fotó: IKEA

A doboz összepattintva kellően stabil, a fedél ugyanakkor nem igazán szorul, könnyen leemelhető, és a kialakítással kapcsolatban az egyetlen furcsaság, hogy az eltérő tárolók nem illeszthetők össze. Egymás tetejére rakhatjuk őket, viszont a dobozok alja nem úgy van kialakítva, hogy LEGO alkatrészek módjára összeilleszthetők legyenek a fedelekkel, magyarán egy kifejezetten stabil tárolótorony nem építhető belőlük.

bygglek
LEGO 40357 – BYGGLEK készletben található elemek. Fotó: LEGO Csoport

Várható árak

Habár hivatalos magyar árakkal még nem találkoztunk, a korábban kiszivárgott információk alapján az október 1-én forgalomba kerülő BYGGLEK termékek ára a következő képpen fog alakulni. A legkisebb doboz ára 13 euró (~4500 Ft), a nagyobb 15 euró (~5300 Ft), míg a három elemből összeállítható tároló 10 euróba (~3500 Ft) kerül. Az IKEA exkluzív szett pedig 15 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy itthon 5300 forint környékén várható az ára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!