Jól indult a nap szeptember 21-én, hiszen amíg mi aludtunk, a Marvel közzétette a WandaVision sorozat első előzetesét, ami kellően érdekesre (szürreálisra) sikeredett, de sok minden nem derül ki belőle. Ez persze csak tovább fokozza a kiváncsiságunkat, illetve arra sarkallt minket, hogy összeszedjünk minden elérhető és biztos információt az idén decemberben érkező szériáról, némi találgatással megspékelve.

A WandaVision egyike a Disney+ streaming szolgáltatásra érkező Marvel-sorozatoknak, ami mellett olyan szériák érkeznek majd a közeljövőben, mint a The Falcon and the Winter Soldier, a Loki, a What if…?, a Hawkeye, a Ms. Marvel, a Moon Knight és a She-Hulk. Ezen kisképernyős alkotások mind megegyeznek abban, hogy sok korábbi Marvel sorozattal ellentétben a Marvel filmes univerzumában játszódnak, és valamilyen módon kötődnek a már látott, vagy a jövőben érkező filmekhez, olyannyira, hogy a szereplők tekintetében átjárás is van a kisképernyős és nagyvásznas sztorik között.

A WandaVision a Bosszúállók: Végjáték után játszódik, a főszereplők pedig Wanda Maximoff és Vízió, akiket a filmekben megismert színészek, Elizabeth Olsen és Paul Bettany keltenek életre. A Marvel-filmekben jártas közönségben persze ezen a ponton máris felmerül egy kérdés: hogyan szerepelhet Vízió a sorozatban, mikor meghalt a Bosszúállók: Végtelen háború végén. A kérdés jó, és mivel a sorozat nyúlfarknyi szinopszisa nem ad választ erre, egy kicsit átmegyünk találgatásba, és a képregények ismerete alapján igyekszünk megfejteni ezt a talányt.

Wanda Maximoff a képregényekben ugye Skarlát Boszorkány, Magneto lánya, akinek a képességei között szerepel az is, hogy az elméjével képes manipulálni a valóságot. Ennek a meglehetősen súlyos következményeit láthattuk a House of M képregénysorozatban. Wanda a démoni erők alkalmazásával fogant gyermekei elvesztését követő trauma részeként az egész Marvel univerzumot formálta át a saját vágyai szerint, megmutatva, hogy milyen elképesztő (és meglehetősen veszélyes) képességek birtokában van.

Visszakanyarodva a sorozathoz: azt feltételezzük, hogy ez a helyzet a WandaVisionben is, tehát Elizabeth Olsen karaktere a szerelme és csapattársa halála miatti gyászban úgy formálja át a valóságot maga körül, hogy Vízió mégis életben van. Erre utalnak az előzetes azon jelenetei, amik egy 1950-es sorozatra hasonlítanak, de emellett láthatjuk azt is, hogy Wanda konkrétan az akaratával alakít át dolgokat, tehát az a gyanúnk, hogy nemcsak Víziót képzeli maga mellé, de egy idilli világot is alkotott, amiben élnek. Viszont ahogy az a rövidke kedvcsinálóból is kiderül, az illúzió nem pont úgy működik, ahogy kellene…

Mindez persze tényleg csak találgatás a részünkről, simán elképzelhető, hogy egész másról van szó, és csak az előzetes úgy lett összevágva, hogy a fenti elképzelések jöjjenek ki belőle. Vannak ugyanakkor olyan részletek, amik már biztosak, bár az is igaz, hogy az ismeretük nem feltétlenül visz közelebb a sorozat történetének megismeréséhez.

wandaviision
Fotó: Disney+

Ilyen információ például, hogy a sorozatban fontos szerep jut a Jimmy Woo alakította Randall Park FBI-ügynöknek, aki a Hangya és a Darázs című Marvel-filmből lehet ismerős, ő volt az, aki mindenáron be akarta bizonyítani, hogy Scott Lang megszegi a háziőrizetet. Szintén visszatérő karakter Darcy Lewis (Kat Dennings), akit utoljára a Thor: Sötét Világban láthattunk, és figyelembe véve, hogy már ott is a természetfelettivel közelebbi kapcsolatba kerülő karaktert alakított, nem is olyan meglepő, hogy valamilyen formában kulcsszereplővé válik a sorozatban.

Náluk sokkal érdekesebb ugyanakkor Monica Rambeau, akit Teyonah Parris kelt életre. Ha a név ismerős, az nem a véletlen műve, hiszen Carol Danvers legjobb barátnőjének, Maria Rambeau-nak a lányáról van szó, aki már szerepelt a Marvel Kapitány című filmben, csak akkor még 11 éves kislányként. Ő bukkan fel újra, immár felnőttként, és látható a másfél perces előzetesben is. Róla azt érdemes tudni, hogy a képregényekben ő maga is szuperhős, egy időben Marvel Kapitányként tevékenykedett (az eredettörténete magyarul is olvasható a Csodálatos Pókember 10. számában), de manapság már Spectrum néven ismert.

Mindez azért érdekes, mert Kevin Fiege, az MCU agya korábban azt nyilatkozta, hogy a WandaVision egy eddig filmen nem látott szuperhőst is bemutathat, és ha fogadnunk kellene, akkor mi arra tennénk a pénzünket, hogy ez a valaki Monica Rambeau lesz.

Fiege korábban ráadásul azt is elmondta, hogy a WandaVision valamilyen formában közvetlenül kapcsolódik a készülő Doctor Strange in the Multiverse of Madness című filmhez, ami ezen a ponton bármit jelenthet, de nekünk van egy olyan gyanúnk, hogy ez az információmorzsa szintén arra utal, hogy Wandának a Marvel filmes univerzumban is megvannak a valóságtorzító különleges képességei. Ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy kiszivárgott forgatási fotókon látható volt a S.W.O.R.D. emblémája, akkor sejthető, hogy itt valami sokkal komolyabb érkezik, mint aminek a sorozat elsőre tűnhet.

Ha valaki esetleg nem lenne képben, a S.W.O.R.D. a S.H.I.E.L.D.-hez hasonló szervezet, aminek az a feladata, hogy az űrből érkező fenyegetésektől védje a Földet. Hivatalosan a Marvel filmes univerzumban még nem volt róla szó, de szinte biztos, hogy Nick Fury a Pókember: Idegenben stáblista utáni jelentében a S.W.O.R.D. bázisán múlatta az időt.

Jelenleg ezek azok az információk, amik biztosan tudhatók és sejthetők a szériáról, ami az IMDb szerint összesen kilenc epizódos lesz, és még idén felkerül a Disney+ kínálatába – legalábbis az első rész biztosan. Hogy mikor, azt egyelőre még nem tudni pontosan, de a bennfentesek szerint valamikor decemberben várható a premier. Mi pedig már tűkön ülve várjuk!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!