Korábban már írtunk arról, hogy a LEGO elhatározta: 2021-től megszabadul a készletekben található egyszer használatos és újra nem hasznosítható műanyag csomagolástól, és helyette átáll papírra. Egy eBay árusnak köszönhetően pedig már azt is tudjuk, hogy jövő évtől nagyjából mire számíthatunk a dobozokat kinyitva.

A jövőre érkező papír csomagolás prototípusairól készült fotók az eBayen bukkantak fel, és Brickfanatics osztotta meg őket. A magazin cikkéből kiderül, hogy a papírzacskók egy LEGO alkalmazottól kerültek az online piactéren hirdető eladóhoz, aki potom 11 000 euróért (cirka négymillió forint) hajlandó megválni a négy tasaktól. Épeszű ember ennyit nyilván nem fog fizetni értük (legalábbis reméljük), ugyanakkor a jó minőségű fotók szépen megmutatják, hogy mire számíthatunk 2021-től, ha kibantunk egy új LEGO szettet.

lego csomagolás
Fotó: eBay

A képen jól látható, hogy az új zacskók leginkább borítékokra hasonlítanak, viszont ugyanúgy megtalálható rajtuk a számozás, mint a jelenlegi műanyag verziókon, sőt az is megfigyelhető, hogy a tasakokon még az is helyet kapott, hogy milyen elemeket tartalmaz, illetve pontosan mi építhető meg a belül rejtőző alkatrészekből. A képen látható tasakokról persze érdemes tudni, hogy csupán prototípusok, tehát nem 100 százalék, hogy a 2021-ben kereskedelmi forgalomba kerülő készletekben pont ugyanilyenekkel fogunk találkozni.

Itt volt az ideje

A magunk részéről ugyanakkor nagyon örülünk neki, hogy a LEGO megszabadul a műanyag zacskóktól, hiszen saját tapasztalatból tudjuk, hogy a szettek kibontását és összeépítését követően ezek az ideiglenes tárolók azonnal a szemétbe kerülnek. A zacskók ráadásul olyan típusúak, amiket hiába dobunk szelektív kukába, nincs lehetőség az újrahasznosításukra. Ellentétben a jövőre bevezetésre kerülő, és egyébként is magától lebomló papír verzióval.

lego papír csomagolás
Fotó: LEGO Csoport

A LEGO még szeptemberben jelentette be, hogy 400 millió dolláros beruházást tervez, hogy fedezze a folyamatban lévő, valamint a hosszútávú befektetéseinek költségeit, így gyorsítva fel a fenntarthatósági és társadalmi felelősségvállalási kezdeményezéseit. Ennek részeként megkezdődik a LEGO dobozokban lévő, az alkatrészek csomagolására szolgáló egyszer használatos műanyag tasakok megszüntetése, és 2021-től próbaként az Erdőgondnoksági Tanács (FSC) által hitelesített, újrahasznosítható papírzacskók kerülnek a dobozokba.

A cég tisztában van vele, hogy az eddig használt csomagolóanyagot nem olyan egyszerű lecserélni, és időbe fog telni, míg megtalálják a megfelelőt, mivel az új anyagnak tartósnak és könnyűnek kell lennie, ezzel is fokozva az építési élményt. A LEGO-nál már számos különböző fenntartható anyagból készült mintapéldányt teszteltek több száz szülővel és gyermekkel. A kicsiknek tetszettek a papírzacskók, amiket 2021-ben tesztjelleggel tervez bevezetni a vállalat, mivel környezetbarát megoldás, és könnyű kinyitni őket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!