Alig fejeződött be a Vaják-könyvsorozat újrakiadásának publikálása, ismét örülhetnek Andrzej Sapkowski rajongói, hiszen itthon is megjelenik az író 2002-ben indult, történelmi-fantasy regénysorozata, a Huszita-trilógia.

Andrzej Sapkowski nevével valószínűleg csak az nem fut össze az utóbbi években, aki barlangban él: a lengyel szerző legismertebb műve a Vaják-sorozat, ami videójátékokat is ihletett (The Witcher-trilógia), a köteteket adaptáló, Henry Cavill főszereplésével készült netflixes sorozat pedig tavaly valósággal felrobbantotta az internetet.

A Ríviai Geralt köré épülő, a népmesék és a szláv-lengyel mitológia hangulatát idéző szériát feltehetőleg már senkinek sem kell bemutatnunk, ám a szerző Huszita-sorozatáról jó eséllyel kevesebben hallottak. Az első kötet Narrenturm – Bolondok tornya címmel jelenik meg itthon, főszerepben Reynevannal, aki egy balul elsült titkos légyott miatt menekülni kényszerül az inkvizíció és a Sterza fivérek elől.

A regény a huszita háborúk idején játszódik: miközben a husziták és a katolikusok között egyre inkább kiéleződik a helyzet, főhősünk a Bolondok Tornyában találja magát, egy középkori őrültekházában, ahova a másképp gondolkodókat és lázadókat zárják. Hősünk mindent megtesz, hogy kiszabaduljon, a kérdés már csak az, sikerül-e neki…?

huszita-trilógia
Fotó: GABO Kiadó

A Huszita-trilógia első része Hermann Péter fordításában jelenik meg idén novemberben, és ahogy a Vaják-sorozatot, úgy ezt a szériát is a Gabo Könyvkiadónak hála vehetjük majd a kezünkbe. A kötetekkel kapcsolatban pedig bizakodásra adhat okot, hogy Joe Abercrombie, a népszerű Az első törvény-könyvsorozat írója szellemes, erotikával, mágiával és halállal fűszerezett könyvként hivatkozik Andrzej Sapkowski történelmi-fantasyjának első felvonására. Hiába tehát a közel 600 oldal, ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy nem fogunk unatkozni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!