A Harry Potter-univerzum szerelmeseinek van egy érdekes hírünk: legendás állatok kiállítás nyílik december 9-én Londonban, és bár tudjuk, hogy kevés most az esélye, hogy arra jártok, de így is figyelemreméltó, hogy egy ilyen különleges tárlat megvalósulhat.

A kiállításnak a londoni Természettudományi Múzeum ad otthont, ahol a látogatók csaknem harminc, a Harry Potter– és a Legendás állatok-filmekben használt kelléknek hála kaphatnak egy kis ízelítőt J. K. Rowling Varázsvilágából. A legendás állatokon túl a tárlat azt is bemutatja, miképp fonódik össze a valóság és a képzelet, továbbá kiderül az is, hogy a természet csodái milyen módon inspirálták a varázslós univerzum teremtményeinek megszületését.

Többek között olyan érdekes párhuzamokra derül fény, mint a kígyótestű occamy és a nagyon is valóságos tengeri leguán közötti hasonlóság. Bár a varázslatos szárnyas lény elképesztő méretűre képes megnőni, azért az utóbbit sem kell félteni, lévén a Galápagos-szigeteken őshonos hüllő akár 20 százalékkal képes lecsökkenteni a testméretét. És közel sem ez az egyetlen párhuzam a Rowling által megálmodott és a valóságban is létező fajok között: a majomszerű szemiflázs láthatatlanná váló képessége sem egyedülálló, hiszen az állatvilágban számos faj képes hatékonyan álcázni magát, ha veszélyt szimatol.

A Legendás állatok: A természet csodája (Fantastic Beasts – The Wonder of Nature) címre keresztelt kiállítás a BBC és a Warner Bros. közreműködésével, Göthe Salmander hitvallását alapul véve jött létre. A Varázsvilág híres karaktere egész életét a varázslatos állatok megfigyelésének és védelmének szentelte. Ennek apropóján az interaktív tárlat az állatvilág törékenységét is a központba helyezi, az orrszarvúra emlékeztető, veszélyeztetett randalór kapcsán például a muglik világának kihalás szélén álló állatfajaira is ráirányítja a figyelmet.

legendás állatok kiállítás szemiflázs
Szemiflázs Forrás: Natural History Museum (London)

Érdekesség továbbá, hogy a kiállítással párhuzamosan a BBC csatorna és a Warner Bros. stúdió jóvoltából egy Fantastic Beasts: A Natural history című félig tudományos, félig szórakoztató sorozat is indul, ami bemutatja, Rowling hogyan mintázta a mitológiai szörnyekől és a mi világunk állatairól a könyveiben felbukkanó varázslatos lényeket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!